Første kvinnelige visepresident valgt i Zambia

Første kvinnelige visepresident valgt i Zambia

- Et viktig steg mot et mer likestilt samfunn, melder ungdomsorganisasjonen Youth Vision Zambia, en av SAIHs samarbeidspartnere i landet.

Etter at Edgar Lungu fra det venstreorienterte regjeringspartiet Patriotisk front hadde vunnet presidentvalget i Zambia forrige uke, med 48,3 prosent av stemmene, jublet SAIHs partnere for en helt annen grunn: Inonge Wina ble landets første kvinnelige visepresident.

- Dette illustrerer at Zambia beveger seg et skritt nærmere sin første kvinnelige president, og det gjenspeiler Zambias løfte om at flere kvinner skal få ta del i beslutningsprosesser og arbeidet for likestilling, sier Amos Mwale, administrerende direktør i ungdomsorganisasjonen Youth Vision Zambia (YVZ).

Visepresidenten Inonge Wina har over flere år jobbet for kvinners rettigheter i ulike sivilsamfunnsorganisasjoner i landet. YVZ håper at hennes erfaring fra organisasjonssektoren og utviklingsarbeid kan gjøre det lettere for dem å jobbe videre for sin agenda.

Zambia-ZWNL-Girls-leadership-club-pix-034

Zambia National Women's Lobby (ZWNL) er også en av SAIHs partnere i Zambia. Her er bilde fra "Girls leadership Clubs", som foregår på ulike skoler utenfor Lusaka. Disse setter fokus på at unge kvinner skal utvikle lederegenskaper.

- Vi ser frem til å jobbe med den nye presidenten og visepresidenten om de mange ulike sakene våre målgrupper står overfor, sier Mwale.

YVZ er en viktig stemme og pådriver for seksuelle- og reproduktive helserettigheter i Zambia. Organisasjonen utdanner unge ledere, og driver et lederopplæringskurs for unge kvinner. Årlig får 30 unge kvinner fra andre sivilsamfunnsorganisasjoner lederopplæring fra YVZ.

SAIH samarbeider også med åtte andre lokale organisasjoner som blant annet jobber med seksuelle rettigheter og opplæring av unge kvinner. Les mer om SAIHs arbeid i Zambia.

Kvinnebevegelsen applauderer
Presidentvalget som begynte 20. januar i Zambia, ble utvidet med flere dager på grunn av svært kraftig regnvær. Årsaken til at det ble holdt valg nå, var at den tidligere presidenten Michael Sata døde i oktober i fjor.

Det vil bli nytt valg i september 2016, når den opprinnelige femårsperioden er over. Lungus motkandidat Hakaine Hichilema fikk 46,7 prosent av stemmene og har beskyldt Lungu for valgfusk.

Også kvinnebevegelsen i landet har applaudert den nye presidentens valg av kvinnelig visepresident.

Kilder: YVZ, NTB, Allafrica.com

Flere saker:

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Zambia: 150 studenter såret i opptøyer på campus

Zambia: 150 studenter såret i opptøyer på campus

Det brøt ut store opptøyer ved University of Zambia (UNZA) i Lusaka tidligere denne uken, i protest mot ubetalt studentstøtte og lønninger til ansatte. Ministeren for høyere utdanning responderte med å forby all aktivitet gjennom studentunionen.

Veileder medstudenter

Veileder medstudenter

De kaller seg “agents for social change” og jobber frivillig for å gi nye studenter en trygg start på studenttilværelsen. Med støtte fra SAIH og universitetet i Lusaka (UNZA) gir de medstudenter råd om trygg sex, farer ved bruk av alkohol og fenomenet «sugar daddys» og «sugar mamas».