​Vi kan aldri være stille!

​Vi kan aldri være stille!

Han har blitt arrestert, utvist fra universitetet og banket opp av politiet, på grunn av sin kamp for studenters rettigheter. Likevel står han stødig i kampen for demokrati og akademisk frihet i Zimbabwe.

Gilbert Mutubuku er 24 år og leder ZINASU (Zimbabwe National Students Union). Første møte med studentbevegelsen ZINASU (Zimbabwe National Students Union) var på et diskusjonsforum i Harare i 2011, hvor de diskuterte utfordringer som studenter møter.

- Jeg ble tiltrukket av verdiene til ZINASU: muligheter for alle, kvalitetsutdanning, akademisk frihet og demokrati på nasjonalt nivå. Jeg ble aktiv først som medlem av SRC (Student Representative Council) ved University of Zimbabwe, deretter som nasjonal leder av ZINASU i 2013.

Gilbert-President

Gilbert Mutubuku

Farlig aktivisme
Posisjonen som leder for en svært kritisk studentbevegelse i Zimbabwe har bydd på mange utfordringer, og gjort det vanskelig for Gilbert å fullføre utdannelsen.

- Det sittende regimet tolererer ikke kritikk. Det har derfor vært vanskelig for meg å fullføre studiene. Jeg har blitt utvist to ganger og mangler fremdeles et semester for å kunne fullføre bachelorgraden min. Foreldrene mine er skeptiske til aktivismen ettersom det er de som betaler skolepengene mine. Og som leder av ZINASU kan jeg bare glemme å ta en master i Zimbabwe, det er ingen institusjoner her som kommer til å ta meg inn, forteller han.

Første gang Gilbert ble utvist fra universitetet var i 2012. Da hadde han og fire andre medlemmer av ZINASU blitt suspendert for å ha brakt navnet på vise-rektoren i vanære. Grunnen til dette var at de hadde brukt et bilde av han i en kampanje for å fremme studenters rettigheter. De fem utviste studentene fikk advokatbistand fra Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR), som tok saken til høyesterett. Her vant de saken og studentene kunne dermed fortsette sine studier.

To år senere skulle Gilbert igjen oppleve å bli utvist. Men denne gangen ble det mer dramatisk.

- Vi hadde en demonstrasjon på Harare Polytekniske høyskole, hvor vi protesterte mot økningen i skolepenger. Politiet kom for å stanse oss, mange studenter ble banket opp. Jeg ble arrestert og det tok fire dager før jeg slapp ut. Hver halvtime ble jeg avhørt. I etterkant av dette dro de også til huset hvor foreldrene mine bor, truet dem og presset dem for å få meg til å stoppe med aktivismen, forteller han.

De kan arrestere meg, banke meg opp, de kan til og med drepe meg. Men de kan aldri arrestere, banke opp eller drepe en idé. Kampen for studenters rettigheter vil fortsette.

Studenter må aldri være stille!
Gilbert har vært leder i snart to år, og nå i oktober skal det være årsmøte der ny ledelse skal velges. Med all denne motgangen han har møtt skulle man kanskje tro at han nå ønsker å trekke seg tilbake og ikke bråke så mye om politisk undertrykking og akademisk frihet. Dette avviser Gilbert kontant.

- Nei, vi kan aldri være stille! Jeg er et offer uansett om jeg er aktivist eller ikke. Jeg er et offer fordi jeg må betale skyhøye skolepenger og fordi jeg ikke får lov til å være kritisk til regjeringen. Rett er rett uansett! Vi er ikke kriminelle fordi vi protesterer. Hvis regjeringen undertrykker deg er det din oppgave å vise motstand. De kan arrestere meg, banke meg opp, de kan til og med drepe meg. Men de kan aldri arrestere, banke opp eller drepe en idé. Kampen for studenters rettigheter vil fortsette, avslutter Gilbert.

Engasjer deg!
I skrivende stund foregår det igjen massive studentprotester i Zimbabwe og flere andre afrikanske land hvor ZINASU er involvert. En av de viktigste sakene studentene kjemper for er lavere studieavgifter. I flere land øker studieavgiftene stadig mer, noe som ekskluderer sårbare grupper fra å ta høyere utdanning og bidrar til å øke sosiale forskjeller. Les mer om protestene her, og følg debatten i sosiale medier og #FeesMustFall.

SAIH har jobbet i Zimbabwe siden 1980. Her støtter vi organisasjoner som ZINASU, som jobber for å fremme demokrati og studenters rettigheter. Som SAIH-Støttespiller er du med på å bedre situasjonen for studenter som Gilbert.
Bli SAIH-Støttespiller i dag.

Thomas-Hyllan

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.