​«Do they know it`s Christmas» kåret til årets verste innsamlingsvideo

​«Do they know it`s Christmas» kåret til årets verste innsamlingsvideo

BandAid30 og Bob Geldof, vant pris for årets mest skadelige og stereotypiske bistandsvideo. White Helmets Syria, stakk av med prisen for årets beste bistandsvideo.

Tirsdag kveld ble årets verste og årets beste bistandsvideoer kåret, under den offisielle seremonien, Radiator Awards, på Litteraturhuset i Oslo. Bak prisutdelingen står solidaritets- og bistandsorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

Den mye omtalte og utskjelte musikkvideoen «Do they know it`s Christmas», med internasjonale stjerner som Bob Geldof, Bono, One Direction, Sinead O'Connor, Sam Smith, Ed Sheeran, Paloma Faith og Coldplay's Chris Martin, var en soleklar vinner av den mindre ærefulle prisen, Rusty Radiator.

  • Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, og dette er ikke minst tilfellet med sangen «Do They Know It's Christmas, Special Ebola Edition». Filmen er både nedlatende, misvisende og utgått på dato. Bob Geldof og kjendisvennene hans maler et bilde av Afrika som et eneste sort hull, et kontinent som er fortapt uten hjelp fra den Vestlige verden. Dette er Vestlig arroganse på sitt verste, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vinneren av prisen for årets beste innsamlingsvideo, er organisasjonen White Helmets, Syria. Leder av SAIH mener videoen «The Heroes And the Miracle Baby» har lykkes der hvor media ikke har gjort jobben sin.

  • Mediene er overfylt med historier om hjelpeløse syrere på flukt. Denne filmen presenterer en helt annen side. Den forteller om syrere som risikerer liv og helse for å hjelpe sine medmennesker. Filmen viser ikke minst at man kan fortelle en sterk og visuell fortelling, uten stereotypiske bilder. Filmen lykkes fordi den ikke setter donorpublikumet først, men velger å vise saken på en troverdig måte, sier Nicklas Poulsen Viki, leder av SAIH.

Dette er tredje gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

  • Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.


Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.