​Kårer årets verste og beste bistandsvideo

​Kårer årets verste og beste bistandsvideo

For tredje gang skal årets mest skadelige og årets mest kreative innsamlingskampanje hedres. Radiator Awards går av stabelen i Oslo tirsdag 17. November.

For tredje år på rad organiserer SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

- Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Seks videoer fra ulike bistands- og hjelpeorganisasjoner er nå plukket ut av en internasjonal fagjury. Hvem som vinner avgjøres gjennom en avstemning på nettsiden www.rustyradiator.com.

- Vi er veldig glade for å se at det var svært mange gode kandidater til The Golden Radiator Award i år. Det viser at det er mulig å samle inn penger til gode formål, uten å bruke nedlatende og skadelige stereotypier, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Juryen plukket blant annet ut Bob Geldofs BandAid30 som en av årets verste bistandsvideoer og har følgende å si om videoens budskap:

- Band Aid30 bidrar til å spre misvisende informasjon og stereotypiske oppfatninger om Afrika som et land(!) preget av elendighet og sykdom. Ebolautbruddet fant sted i tre land i Vest-Afrika. I videoen fremstilles kjendisene som de eneste som kan redde Afrika fra ebola. Filmen er støtende og avskyelig på alle måter.

For SAIH er det minst like viktig å trekke frem de gode eksemplene på organisasjoner som lykkes i å engasjere, uten å ta i bruk stereotypiske fremstillinger av hjelpeløse bistandsmottakere. Her er hva juryen hadde å si om White Helmets Syria og videoen «The Heroes And the Miracle Baby»:

- Det er vanskelig å engasjere folk i det som skjer i Syria fordi situasjonen er så kompleks og fordi det er så mange historier i media som fremstiller syrere som passive og hjelpeløse. Denne bistandsvideoen er svært visuell og presenterer utfordringene på en god måte. Mange organisasjoner setter donorpublikum først. Gjennom denne filmen forsøker de å være troverdig overfor saken fremfor publikum og mulige donorer.

Les mer om årets kandidater og juryens uttalelser, på nettsiden www.rustyradiator.com.
Frem til søndag 15. november kan du stemme frem dine favoritter og være med på å avgjøre hvem som vinner årets Golden og Rusty Radiator.

radiator-awards-2015 1

Om prisutdelingen:
Prisutdelingen har fått navnet fra en satirisk musikkvideo som SAIH produserte i 2012, med tittelen « Radi-Aid: Africa for Norway» . Videoen er en parodi på "Do they know it's christmas" og fikk over to millioner treff på YouTube.

Nominerte til Rusty Radiator:
"One world campaign" – Feed a Child with Jack Stone, "Do they know it's christmas" - BandAid30, "Aid for African Children" – Humanitarian Aid Foundation

Nominerte til Golden Radiator:
If Men Had Periods - Manpons" - WaterAid, "Zalissa's Choice" –Kinderpostzegels, ""The Heroes and the Miracle Baby" – White Helmets in Syria

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.