​Politiske fanger i Burma må løslates nå

​Politiske fanger i Burma må løslates nå

Mens verden gledet seg over et godt gjennomført valg i Burma og seier for Aung San Suu Kyis parti sultestreiket 15 fengslede studentaktivister for løslatelse av alle politiske fanger i Burma. Antall politiske fanger har økt det siste året, men det fanger liten interesse. Norge må bidra til å holde president Thein Sein ansvarlig og kreve at disse umiddelbart løslates.

Studentaktivistene har nå avblåst sultestreiken etter oppfordringer fra National League for Democracy (NLD) og andre demokratiske krefter, men understreker at det vil kun bli i den politiske overgangsperioden til en ny regjering er på plass. Minst 61 studentaktivister er fengslet i forbindelse med demonstrasjoner for utdanningsreformer i mars i år og minst 100 er siktet. Aung San Suu Kyi har lovet at løslatelse av politiske fanger er noe av det første hun vil ta tak i etter å ha dannet regjering, men det skjer først i slutten av mars. Og selv om NLD er i regjering har militæret, gjennom grunnloven, kontroll over Innenriksministeriet og dermed over politistyrkene, rettssystemet og sikkerhetstjenestene. Det er dermed fare for at personer som demonstrerer for sine rettigheter fortsatt vil bli arrestert selv etter regjeringsskiftet.

Politiske fanger var tidligere øverst på den internasjonale agendaen når det gjaldt Burma, men saken har stilnet. Det til tross for at president Thein Sein har brutt sitt løfte om at alle politiske fanger skulle løslates innen utgangen av 2013. Mange ble løslatt, men det siste året har antallet økt igjen. Burma har nå mer enn 100 politiske fanger, mens rundt 500 venter på rettssak.

Norge oppfordret Burma i FNs menneskerettighetsråd tidligere denne måneden, i Universal Periodic Review (UPR)*, til umiddelbart og betingelsesløst å løslate alle menneskerettighetsforkjempere, studentaktivister og politiske fanger, og avslutte alle pågående rettssaker med fanger som sitter i varetekt av politiske årsaker. Burmesiske myndigheters svar under UPR var å sette til vurdering eller avvise de fleste innspill som krever konkrete demokratiske endringer, deriblant løslatelse av alle politiske fanger.

Norge har blitt en viktig samarbeidspartner for burmesiske myndigheter og har mulighet til å legge vekt bak sine krav. Selv om NLD gjorde et valgskred er det flere måneder til et maktskifte. De fleste burmesere har liten tillit til myndighetene og militæret og er bekymret for at de vil utfordre, og i verste fall hindre, en overgang til en ny regjering. Det er avgjørende at det internasjonale samfunn nå ikke sier seg fornøyd med et godt gjennomført valg og lener seg tilbake i påvente av en ny regjering. Tvert imot må Burmas samarbeidsland være framoverlent og trykke på for demokratiske endringer. Løslatelse av politiske fanger har vært et av det internasjonale samfunns fremste krav tidligere. Det bør det være også nå.

* Alle FNs medlemsland skal jevnlig høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR) og var en av de viktigste nyskapningene ved opprettelsen av Menneskerettighetsrådet.

Felles uttalelse signert av

Logoer Burma

Kontaktpersoner:

SAIH. Nicklas Poulsen Viki, styreleder: 481 85 045, nicklas.poulsen.viki@saih.no.

Amnesty Norge.Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver: 920 24 559, gfolkvord@amnesty.no.

Den norske Burmakomité.Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617, audun@burma.no.

Norsk studentorganisasjon. Therese Eia Lerøen, leder: 957 92 556, therese@student.no.

Raftostiftelsen.Iver Ørstavik, seniorrådgiver: 470 96 755, iver.orstavik@rafto.no.

Se kampanje for løslatelse av studentleder Phyoe Phyoe, her.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.