​«Unges stemmer blir ikke hørt»

​«Unges stemmer blir ikke hørt»

Å sikre barn og unges reelle deltakelse i samfunnet er viktig for å sikre en god utvikling i framtida, mener Jhon Kevin Yucra (20) fra Bolivia.

I anledning 2015, året hvor Tusenårsmålene skal oppnås og nye bærekraftsmål skal settes, spør vi ulike 20-åringer i våre partnerland om deres tanker om framtiden.

Navn: Jhon Kevin Yucra (20)

Bakgrunn: Var fram til i fjor nasjonal leder i NATS, en organisasjon for barn og ungdom som arbeider. Bor i gruvebyen Huanuni med mor og en søster på 18 år. Har jobbet siden han var 8 år, som rørlegger- og elektrikerassistent i gruvene. Studerer nå gastronomi i nabobyen Oruro og arbeider på et konditori i Huanuni.

- Hva brenner du for?

- Barn og unges deltakelse i samfunnet er viktig. Jeg vil hjelpe og bevisstgjøre folk slik at de åpner øynene. Livet er ikke enkelt, men det er verdt det! Jeg vil kjempe for folk som ikke har så mye. Vi har sett framgang de siste årene for barn og ungdom i Bolivia. Ungdomsloven har blitt vedtatt. Barn og ungdom deltar mer. Men stemmene deres blir ofte ikke hørt, de er bare med som tilhørere. Vi lever i et voksensentrert samfunn. Vi får ikke det rommet vi trenger, de voksne sier at vi mangler erfaring.

- Hva er ditt håp for framtida?

-Håpet mitt er at de voksne kan ha tro på ungdommen. At de unge får en større plass i samfunnet vårt, og at vi kan bygge et bedre land.

- Hva mener du FN og verdens ledere bør legge vekt når de nye bærekraftsmålene skal bestemmes senere i år?

- Det mangler fortsatt mye på at vi som er barn og ungdom blir akseptert i samfunnet, og arbeid som gjør at ungdom kan ta mer ansvar. Utdanning er viktig. Skolen må bli bedre, mer praktisk, ikke bare teoretisk. Det er for eksempel viktig at skolen underviser om seksuelle og reproduktive rettigheter, tenåringsgraviditet er et stort problem i dag.

Flere saker:

Styrker LHBT-rettigheter gjennom utdanning

Styrker LHBT-rettigheter gjennom utdanning

- Her i Bolivia lever vi i en situasjon hvor vi ser mye hatkriminalitet, fysisk og psykologisk vold og selvmord. Denne kriminaliteten straffes ikke. Med støtten fra SAIH tar vi de første skrittene inn på universitetene for å bedre situasjonen for LHBT-personer, sier Alberto Moscoso Flor, leder for LHBT-organisasjon i Bolivia.