​Snart i mål - menneskerettighetsfokus i Oljefondet

​Snart i mål - menneskerettighetsfokus i Oljefondet

Fjorårets SAIH-kampanje hadde som hovedmål at Oljefondet (Statens Pensjonsfond Utland - SPU) skulle få på plass en strategi for menneskerettigheter, inkludert urfolks rettigheter. Nå er vi nesten i mål!

I dag har SAIH, sammen med Norsk Folkehjelp, Regnskogfondet og Forum for utvikling og miljø, samt partiene Ap, SV, KrF, Venstre og SV, arrangert dette seminaret Stortinget hvor viktigheten av en slik strategi har blitt belyst.

- Alle de nevnte partiene som har vært med på å arrangere seminaret stiller seg bak forslaget om at Norges Bank skal utvikle et slikt forventningsdokument for menneskerettigheter. Dermed blir flertall på Stortinget. Dette er en stor glede for SAIH, sier Emilie Larsen Ørneseidet, politisk nestleder i SAIH og kampanjeansvarlig for fjorårets politiske kampanje "We Dream Big".

Det er viktig at Stortinget legger klare føringer til Norges Bank om å implementere sterke menneskerettighetsmekanismer. Dette er et viktig steg i riktig retning, mener SAIH.

- Vi i SAIH mener også at urfolks rettigheter må henvises til spesifikt i den nye menneskerettighetsstrategien, sier Larsen Ørneseidet.

Rapporten «Ta først, spørre etterpå» som SAIH lanserte i fjor høst i forbindelse med kampanjen dokumenterte grove brudd på urfolks menneskerettigheter i gruvesektoren. ILO-169 og FNs urfolkserklæring er omfattende internasjonale rammeverk som sikrer både urfolks individuelle og kollektive menneskerettigheter, og det er viktig at disse dokumentene henvises til i den nye strategien.

Les også:Ungdomspartiledere krever urfolksstrategi i Oljefondet

Flere saker:

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.

”Vi går for utdanningen vi drømmer om”

”Vi går for utdanningen vi drømmer om”

Nedover hovedgaten i byen Popayan i Colombia kommer en stor gruppe studenter. De roper ut slagord mot ytterligere kutt i offentlig høyere utdanning. Med høye stemmer og bannere uttrykker de at nok er nok. På ett av bannerne står det «Marchamos par la educatión que soñamos» - vi går for utdanningen vi drømmer om.