​Ber toppmøte huske på høyere utdanning

​Ber toppmøte huske på høyere utdanning

- I dag går 9 av 10 barn på skole, men svært få fortsetter etter grunnskolen. Når verdens ledere møtes denne uka må også høyere utdanning prioriteres, sier Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH.

Verdens øyne rettes mot Oslo denne uken, når Ban Ki-Moon og Malala er blant deltakerne på Oslo Education Summit tirsdag 7. juli. Målet med konferansen er å sette utdanning på utviklingsagendaen, og å skape enighet rundt finansiering av kvalitetsutdanning.

Sammen med Telenor, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Plan Norge, Atlas-alliansen, SOS Barnebyer, Den Norske UNESCO-komiteen og UNICEF Norge, er SAIH medarrangør på konferansen Partnering for Education 6. juli. Her vil et bredt spekter av samfunnsaktører samles for å gi råd til toppmøtet dagen etter. Også Ban Ki-Moon kommer til møtet, samt FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown.

Kravene fra SAIH og de andre organisasjonene bak konferansen er at støtten til utdanning av lærere må firedobles, finansieringen av utdanning i kriser må dobles innen 2016, og at så mange stater som mulig må signere deklarasjonen for trygge skoler.

Les også: Skole for alle krever nye løsninger

- I tillegg må vi huske på at tilgangen til høyere utdanning er en forutsetning for å kunne løse en rekke samfunnsoppgaver. God høyere utdanning er også en viktig forutsetning for å kunne skape et reelt demokrati som sikrer grunnleggende menneskerettigheter, sier Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH, som representerer SAIH under toppmøtet 7. juli.

Alvorlige angrep mot studenter og forskere

Inga Marie Nymo Riseth profilbilde

Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH, deltar også på Oslo Education Summit tirsdag 7. juli.

I tillegg til at svært mange rammes når skoler stadig blir ofre for militære angrep, blir også utallige studenter, lærere og akademikere truet, forfulgt og fengslet som følge av sin forskning eller demokratiske engasjement. Bare de fire siste årene ble det registrert 333 angrep mot høyere utdanningsinstitusjoner i 65 ulike land verden over. Disse angrepene inkluderer drap, vold og forsvinninger og urettmessige fengslinger. Og det endelige tallet regnes å være betydelig høyere.

- Utdanning er ikke bare i kryssilden, men under direkte angrep. Deklarasjonen om trygge skoler er et viktig tiltak for å beskytte utdanning i konfliktsituasjoner. Erna Solberg må derfor bruke Oslo Education Summit til å oppfordre flere stater til å signere deklarasjonen, sier Riseth.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.