Utviste studenter får fullføre utdannelsen i Norge

Utviste studenter får fullføre utdannelsen i Norge

Pressemelding: De første studentene i ordningen Students at risk har ankommet Norge.

Bak ordningen står norske studentorganisasjoner og Utenriksdepartementet. Den gir studentaktivister som er blitt utvist fra lærestedet i hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement, mulighet til å fullføre studiene sine i Norge.

Denne uken ankom de første studentene sine studiesteder i Oslo, Tromsø, Nordland, Bodø og Bergen. De kommer fra Egypt, Libya, Etiopia, Gambia, Libanon, Swaziland, Tyrkia, Kirgisistan og Palestina.

Mellom januar 2011 og mai i år er det registrert 333 angrep i 65 land mot universiteter og høyskoler, ifølge en rapport fra Scholars at Risk.

– I autoritære regimer brukes trusler om vold, fengsling og utvisning aktivt for å kvitte seg med politisk aktive studenter, sier leder Nicklas Poulsen Viki i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Sammen med Norsk studentorganisasjon har SAIH arbeidet i to år for å realisere prosjektet. En pilotordning på to år finansieres nå av Utenriksdepartementet og omfatter ti studenter.

(©NTB)

Les mer om rapporten Free to think (2015) fra Scholars at Risk, her.

Flere saker:

​ Viktig seier for akademisk frihet i Swaziland

​ Viktig seier for akademisk frihet i Swaziland

Studentaktivisten Maxwell Dlamini er frifunnet fra alle anklager mot ham i den konstitusjonelle domstolen i Swaziland. - Dette betyr utrolig mye for meg. For første gang på seks år kan jeg sove godt om natten, uten å lure på om jeg må tilbringe de neste 25 årene i fengsel, forteller han til SAIH.