"1 in 9": Kwezis kamp mot makta i Sør-Afrika

"1 in 9": Kwezis kamp mot makta i Sør-Afrika

8. oktober døde feminist og aktivist Fezekile Ntsukela Kuzwayo (41). Hun ble kjent i sør-afrikanske og internasjonale medier da hun anklaget daværende visepresident Jacob Zuma for voldtekt. SAIHs partnerorganisasjon 1in9 ble stiftet for å støtte Kwhezis kamp.

6. Desember 2005: Daværende visepresident i ANC, Jacob Zuma, formelt anklaget for å ha voldtatt 31 år gamle Fezekile Ntsukela Kuzwayo, heretter kalt Kwhezi. Kwhezi kommer fra en anerkjent ANC-familie og har vokst opp innad i partiet. Hennes far var en nær venn av Zuma, og de to satt sammen på Robben Island i ti år.  

Når rettsaken starter 6. mars 2006 blir det starten på et mareritt for Kwhezi. Utenfor rettsalen står ANC kvinner og roper "Burn that bitch", og huset der hun og moren bor blir brent ned til grunnen. Kwhezis rettsak er krevende, den blir bredt dekket i sør-afrikanske medier og beskriver Kwhezi i svært nedsettende ordelag. Flere ytrer at de er tvilende til om det i det hele tatt har vært noen voldtekt. Men Kwhezi har også støttespillere. The 1in9 Campaign starter opp samme år og støtter Kwhezi gjennom hele rettssaken. De tar navnet sitt fra Sør Afrikas dystre statistikk: Én av ni kvinner opplever å bli voldtatt. 

1In 9 Campaign Demonstration

Foto: 1in9 Campaign

Zuma nekter straffeskyld og sier han ikke er skyldig i voldtekt. Han erkjenner derimot å hatt sex med Kwhezi – da han så på den tradisjonelle kangaen hun bar som en invitasjon. Han sa også under rettsaken at han hadde tatt seg en dusj etterpå for å hindre at HIV-viruset skulle spre seg til han. 

Etter flere måneder med rettsgang i Johannesburg høyesterett blir Jacob Zuma frikjent. Det er ifølge retten ikke nok bevis for å kunne bedømme om samleiet hadde blitt gjennomført med eller uten samtykke. Kwhezi og hennes mor flykter fra Sør Afrika etter rettsaken og får asyl på humanitært grunnlag i Nederland.

Én av tre

Ti år senere avholder Sør-Afrika lokalvalg, og ANC-president Jacob Zuma adresserer folket etter stemmene er talt. I det han skal starte kommer fire unge kvinnelige aktivister inn i salen, de holder plakatene høyt. Der står det: «Husk Kwhezi», «Ti år etter» og «Jeg er 1 av 3». Det er ikke lenger én av ni, men én av tre kvinner som opplever voldtekt. I dagene som følger må Kwhezi igjen gå under jorda, og de fire aktivistene må flyttes til «safe houses".

Remember Khwezi Protest 1In9

Se også video fra hendelsen her.

8. oktober 2016 kommer nyheten om at Kwhezi er død. Familien ønsker ikke å fortelle hvordan hun døde. SAIHs nære samarbeidspartner 1in9 Campaign sørger over tapet og sier i en pressemelding:

"På tross av måten media og retten så på og behandlet Kwhezi, var hun for oss en feminist, aktivist, lærer, søster, venn og kollega. Hun inspirerte dem som sto henne nær, men også de som bare kjente henne som Kwhezi. Hun påminnet oss om hvor viktig det er å stille makta til ansvar."

Kilder:
How South African anti-rape protesters disrupted Zuma's speech (The Guardian)
Jacob Zuma cleared of rape (The Guardian)
'Khwezi', the woman whom Jacob Zuma was accused of raping, has died (Mail & Guardian)
Khwezi, Zuma's rape accuser, dead, family confirms (Mail & Guardian)

Les mer om SAIHs partner 1in9.

Flere saker:

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.