#academicsforpeace

#academicsforpeace

Over 200 norske akademikere har skrevet under på en støtteerklæring for tyrkiske akademikere og kampanjen #academicsforpeace.

Rundt 1128 tyrkiske akademikere er satt under politietterforskning angivelig for å ha skrevet under på et fredsopprop der de ber tyrkiske myndigheter gå i dialog med kurderne i sørøstlige Tyrkia, der det nå er borgerkrigslignende tilstander. Mange akademikere har også mistet sine stillinger, og flere er fengslet.

De norske initiativtakerne krever også at rektorer på norske utdanningsinstitusjoner nå kommer på banen, i følge Khrono.

«Vi, akademikere fra hele verden, forsvarer våre kolleger i Tyrkia. Sammen forsvarer vi akademisk frihet, ytringsfrihet og retten til å kreve fred i eget land.» står det i oppropet fra de rundt 200 norske akademikerne.

«Akademisk frihet er en grunnleggende rett og en viktig funksjon for utvikling og demokrati i et samfunn. SAIH synes disse menneskerettighetsbruddene i Tyrkia er meget bekymringsverdig, og oppfordrer alle akademikere til å signere oppropet» sier Nicklas Poulsen Viki, leder i SAIH. Hele oppropet kan leses og signeres her.

SAIH støtter også de tyrkiske akademikernes akademiske frihet og ytringsfrihet, og har i et brev sammen med en rekke andre organisasjoner innen høyere utdanning bedt tyrkiske myndigheter avstå fra å etterforske akademikerne, løslate fengslede, gjeninnsette oppsagte akademikere og garantere for at akademisk frihet, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet fortsatt gjelder i Tyrkia.

Brevet til tyrkiske myndigheter som SAIH har signert kan leses her.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.