En samlet ungdomsbevegelse krever norsk handling for Vest-Sahara

En samlet ungdomsbevegelse krever norsk handling for Vest-Sahara

Torsdag ettermiddag samlet en bred koalisjon av ungdomsorganisasjoner seg utenfor Marokkos ambassade i Oslo for å markere et felles krav om folkeavstemning i Vest-Sahara. Samtlige ungdomspartier, fra FpU til Rød Ungdom sto bak markeringen.

Også mange av de 61 nordmennene som ble deportert fra Vest-Sahara mellom 17. og 19. januar var tilstede på markeringen. Utkastelsene av nordmennene, som forsøkte å møte saharawiske menneskerettighetsaktivister, er et nytt eksempel på at menneskerettighetssituasjonen i området er alvorlig og at Marokko driver uakseptabel suverenitetshevdelse i Vest Sahara.

#ReferendumNow

Som en reaksjon på utkastelsene startet organisasjonene en sosiale medier-aksjon for å vise støtte til det sarahawiske folk og deres krav om en folkeavstemning. Aksjonen spredde seg raskt, den trendet i flere dager på Twitter og ble plukket opp av Al Jazeera Stream. Aksjonen går ut på at man farger tuppen på pekefingeren sin blå, tar en selfie hvor man viser frem fingeren og deler det på sosiale medier med emneknaggen #ReferendumNow. Blekk på fingeren brukes i mange land for å sikre at et politisk valg som avholdes er rettferdig, og at en person ikke får stemt flere ganger.

blå-fingre

Ber Norge ta ansvar

Ungdomspolitikerne og de andre ungdomsorganisasjonene ber Marokko stanse deportasjoner av utenlandske observatører – og ber norske myndigheter om å ta ansvar. Som et lite land i verden er folkeretten og internasjonale spilleregler helt avgjørende for Norge.

Utvisningene skulle et av flere temaer på et møte mellom den marokkanske viseutenriksministeren og politisk ledelse Utenriksdepartement tirsdag 2. februar, men møtet ble utsatt. Vi ber norske myndigheter legge press på Marokko for å få avholdt folkeavstemningen.

Afrikas siste koloni

Vest-Sahara regnes av FN som Afrikas siste koloni. Da tidligere kolonimakt Spania trakk seg ut av Vest-Sahara, rykket Marokko inn og okkuperte store deler av territoriet. Deretter fulgte en krig mellom Marokko og Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario. I 1991 inngikk partene en våpenhvile, og de ble enige om å avholde en folkeavstemning om Vest-Saharas fremtid. Folkeavstemningen er fortsatt ikke avholdt. Ingen land anerkjenner Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, og over 100 FN-resolusjoner har stadfestet Vest-Saharas rett til selvbestemmelse.

Organisasjonene som sluttet seg til markeringen:

AUF

Changemaker

Fremskrittspartiets ungdom

Grønn Ungdom

Industri Energi Ungdom

Kristelig Folkepartis Ungdom

PRESS Redd Barna Ungdom

Rød Ungdom

SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond

Senterungdommen

Sosialistisk Ungdom

Støttekomiteen for Vest-Sahara

Unge Høyre

Unge Venstre

Flere saker: