PM: FNs generalsekretær trenger all den støtten han kan få

PM: FNs generalsekretær trenger all den støtten han kan få

Søndag tok titusener til gatene i Marokkos hovedstad, Rabat i protest mot måten FNs generalsekretær omtaler de okkuperte områdene i Vest-Sahara. Generalsekretæren reagerer med stor skuffelse på opptøyene, og sier dette er et angrep mot ham personlig. Tirsdag demonstrerte marokkanere i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun med de samme anklagene mot Ban Ki-Moon.

Nicklas Poulsen Viki pressefoto

Nicklas Poulsen Viki.

Etter at FNs generalsekretær Ban Ki Moon sist uke, omtalte Vest-Sahara som en «okkupert stat» har Marokko protestert kraftig og truet med å trekke seg fra samtlige FN-oppdrag. Flere norske og internasjonale organisasjoner har nå signert et brev hvor de viser sin støtte til Generalsekretæren, og ber han fremskynde arbeidet for å løse konflikten.

  • FNs generalsekretær trenger all støtten han kan få, nå må Børge Brende på banen for å aktivt støtte Ban Ki-Moon, krever leder i SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vest-Sahara, et land på størrelse med Storbritannia, har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. FN anerkjenner ikke Marokkos overtakelse av den tidligere spanske kolonien, og anser Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt område. I over 50 år har verdensorganisasjonen forgjeves forsøkt å sikre at Vest-Sahara blir avkolonisert, uten å lykkes. Til tross for at Norge geografisk sett er plassert langt fra Vest-Sahara, er Norge ett av landene med størst engasjement for konflikten.

SAIH har denne uken lansert en rapport om Vest-Sahara-konflikten. Christian Ranheim er en norsk menneskerettighetsjurist med mer enn 20 års erfaring fra arbeid med fredsprosesser og menneskerettigheter i land som Øst-Timor, Sri Lanka og Indonesia. Han mener Stortinget kan gjøre mer for å presse regjeringen til handling. I rapporten «Fred i sikte? Etter 40 år med okkupasjon, hvorfor har ingen klart å skape fred i Vest-Sahara?», skrevet for studentorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) kommer han med klare anbefalinger til regjeringen.

  • Norge har muligheten til å påta seg en mer aktiv rolle for å bidra til en løsning på konflikten. Folket i Vest-Sahara har i over 25 år lagt sin lit til at FN vil avholde en folkeavstemning som skal avgjøre territoriets framtid. Likevel står vi i dag lengre enn noen gang fra en fredelig løsning. Verdenssamfunnet har både en juridisk og moralsk plikt til å gripe inn og sørge for at Marokko godtar en løsning basert på anerkjente folkerettslige prinsipper, sier Ranheim.

Leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki, mener Ranheims anbefalinger i rapporten, er et positivt og konstruktivt tilskudd til Vest-Sahara-debatten i Norge.

  • 40 år er nok. Vi kan ikke forvente at saharawiene opprettholder sin fredelige frihetskamp inn i uoverskuelig fremtid. Vi må handle for å fremme fred, for hele regionen. La oss sørger for at kolonitiden blir en del av historien, sier Viki.

Les hele rapporten «Fred i sikte?», her.

Flere saker:

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

Erna Solberg tildeles ny norsk fredspris, the Please Prize. Prisens formål er å henvende seg til viktige beslutningstakere for å si «please a», dere kan hvis dere vil. Initiativtakeren bak prisen mener Erna Solberg kan spille en avgjørende rolle for å frigjøre Afrikas siste koloni, Vest-Sahara.