Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Det er deg jeg er ute etter»

Ivan er 23 år og studerer til å bli samfunnsfaglærer ved University of Cordoba, nord i Colombia. Ved siden av studiene jobber Ivan for å mobilisere studenter i kampen for sine rettigheter. Et engasjement som var nær å koste ham livet.

Et samfunn preget av frykt og vold Cordoba er hardt rammet av den pågående borgerkrigen i Colombia, og de siste tiårene har paramilitære grupper kontrollert området. Gruppene utøver ikke bare en militær kontroll over områdene, forklarer Ivan, de har også påvirket tankene til de som bor her. Da Ivan begynte på universitetet i 2009 opplevde han at det hadde utviklet seg en skremmende voldskultur blant ungdommene. Drap var blitt en del av hverdagen og unge mennesker reagerte ikke når de så lik ligge på bakken. Aktivistmiljøet som Ivan er en del av, er preget av frykt- frykt for at det er deres tur neste gang.

Om noen hadde tatt et bilde av at du deltok i en demonstrasjon, kunne du være død dagen etter. Studenter, lærere og fagbevegelsen begynte å mobilisere og organisere seg på nytt, men politiet og ESMAD (opprørspoliti) slo hardt ned på alle demonstrasjoner.

De paramilitære gruppene ønsket å eliminere studentbevegelsen og aktivister som Ivan. De allierte seg på et tidspunkt med administrasjonen ved universitetet, de fikk ansatt professorer som de hadde sterke bånd til og jobbet aktivt for å påvirke studentvalgene. Egne lister ble laget over aktive studenter som de ville true til stillhet. En fra de paramilitære stilte som valg til rektor, og innen valget var gjennomført ble motkandidaten drept, forteller Ivan.

23. april 2015 Det hadde oppstått voldelige opptøyer inne på universitetet, igjen. Ivan mener at noen hadde betalt noen ungdommer for å lage bråk, slik at politiet hadde en unnskyldning til å ta seg inn på universitetet. Politiet kjørte inn på campus med tanks, stengte alle utganger, og ti studenter ble arrestert og fengslet uten anklage. Dette provoserte Ivan, og sammen med 15 andre studenter reiser han derfor til statsadvokatens kontor for å anmelde hendelsen.

Etter møtet med statsadvokaten, mens ungdommene sitter i en park og snakker om hendelsen, kommer en mann kjørende mot dem på motorsykkel. De ser at han setter sykkelen fra seg og tar opp en pistol som han setter i beltet, før han kommer gående mot dem. De begynner å forstå hva som skal skje. Den ukjente mannen sier at de har en time på seg til å komme seg vekk. Ungdommene forteller at de ikke ønsker bråk, men like etter kommer mannen tilbake igjen og denne gangen tar han opp pistolen og retter den mot Ivan.

Det er deg jeg er ute etter. Pass deg, sier den ukjente mannen.

Mannen sier ikke mer, før han setter seg tilbake på sykkelen og kjører fra stedet. Ivan og de andre ungdommene legger på sprang. Bråkmaker Etter hendelsen blir Ivan hengt ut i den lokale pressen for å ha anmeldt saken. Avisa omtaler ham med fullt navn og skriver at han er en bråkmaker. Oppslaget fører til at Ivan mister praksisplassen sin som samfunnsfaglærer. Ukjente mennesker begynner å følge etter ham på universitetet og rundt i nabolaget hans. Han føler seg ikke lenger trygg og bestemmer seg for å reise bort for en kortere periode.

«Når du er aktivist må du leve med trusler» På spørsmål om hvorfor akkurat han ble trua, svarer Ivan at han har vært en sentral skikkelse i student- og aktivistmiljøet i Cordoba. Ivan har ledet studentnettverket og mobilisert studentene i kampen for sine rettigheter. Han har også uttrykt seg kritisk mot et politisk parti som har tilknytning til de paramilitære gruppene. Men, til tross for truslene er han ikke villig til å gi opp kampen. I likhet med mange unge mennesker i Colombia er drømmen om fred for sterk til å gi slipp på.

Når du er aktivist, så må du leve med trusler og en visshet om at du kan bli drept. Overbevisningen og drømmen om en bedre fremtid, gjør at jeg uansett vil fortsette. Dette pågangsmotet er et viktig karaktertrekk hos mange unge mennesker i Colombia i dag, sier Ivan.

På spørsmål om hvor han finner styrken til å fortsette, forteller Ivan at familie og venner spiller en viktig rolle, og ikke minst samarbeidet med andre studenter. Ivan har knyttet kontakter med studenter fra Cauca og fra Bogotá som har lignende historier, og de arbeider nå sammen for sine rettigheter.

OD 2016 går til ungdom som Ivan 7. mars valgte norske elever å gi årets Operasjon Dagsverk til SAIH sitt prosjekt «Utdanning- et kraftigere våpen» i Colombia. Takket være norske elever vil 10 000 ungdommer som Ivan, få opplæring i ledelse og organisasjonsbygging, slik at de kan fortsette kampen for fred i Colombia. Sammen med OD skal vi jobbe for trygge skoler og lokalsamfunn og sørge for at ingen trues til taushet fordi de kjemper for et bedre samfunn.

Dokumenterer overgrep mot studenter I Colombia samarbeider SAIH blant annet med studentorganisasjonen ACEU, som har fulgt Ivan i flere år. De har ledsaget han i rettsprosessen og støttet han da han måtte flykte. ACEU står for Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios og jobber for studentrettigheter gjennom dokumentasjon av overgrep og trusler mot studenter. I 2005 ble ACEU tildelt Studentenes Fredspris for sitt viktige arbeid, og organisasjonen har også skrevet to rapporter som dokumenterer brudd på menneskerettighetene mot studenter, som ble brukt som grunnlagsdokumentasjon i UNESCO sin rapport "Education Under Attack" i 2010.

Kunne du tenke deg å støtte vårt arbeid for utdanning og trygge skoler? Les mer om hvordan du kan bli «SAIH-støttespiller» her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon