​Løsning i sikte for Myanmars politiske fanger

​Løsning i sikte for Myanmars politiske fanger

Aung San Suu Kyis første uttalelse i rollen som «State Councellor» lover godt for politiske fanger og de som venter på domfellelse i politiske rettsaker i Myanmar.

Nicklas-Poulsen-Viki

Nicklas Poulsen Viki, leder SAIH.

Ifølge den engelskspråklige avisen Irrawaddy, skal politiske fanger, studenter og aktivister løslates i løpet av den burmesiske nyttårsfeiringen senere denne måneden. Andre nyhetskilder rapporterer at det ikke satt en tidsfrist, men at det skal skje så snart som mulig. Det har lenge vært usikkert hvordan den nye regjeringen ville håndtere de resterende politiske fangene i landet, men det ser altså nå ut til at en løsning er i sikte.

«At Aung San Suu Kyi prioriterer dette høyt er svært gode nyheter for Myanmars politiske fanger og for studentbevegelsen i landet», sier SAIH's leder Nicklas Poulsen Viki.

Studentaktivister har utgjort en stor del av landets politiske fanger siden studentbevegelsen protesterte mot en ny utdanningslov i 2014 og 2015. Selv om den nå avgåtte regjeringen til tidligere president Thein Sein løslot politiske fanger flere ganger også mot slutten av regjeringsperioden, ble ikke studentaktivistene inkludert i disse løslatelsene. Tvert imot ble nye anklager reist mot flere av de siktede studentene, inkludert Phyoe Phyoe Aung, den profilerte generalsekretæren i All Burma Federation of Student Unions.

Regjeringspartiet National League for Democracy har mange tidligere politiske fanger som medlemmer og blant sine parlamentarikere. Derfor har analytikere gått ut ifra at situasjonen til de gjenværende politiske fangene ville bli prioritert etter regjeringsskiftet. Nå ser det ut til at Aung San Suu Kyi og Myanmars nye regjering under President U Htin Kyaw setter løslatelse av politiske fanger aller øverst på sin agenda. Uttalelsen kom sent på ettermiddagen lokal tid, etter den nye regjeringens første kabinettmøte.

«Dette er et viktig signal og et nødvendig skritt videre i kampen for demokratisering og menneskerettigheter i Myanmar», avslutter Poulsen Viki.

Les også: "Fengslede studenter sultestreiker for å få tilgang til medisinsk hjelp i Myanmar"

Flere saker:

Angrep mot høyere utdanning øker i omfang

Angrep mot høyere utdanning øker i omfang

Politiraid på campuser i Brasil, voldelige angrep mot studenter i Sudan og forfølgelser av akademikere i Tyrkia er bare noe av det som dokumenteres i årets Free to Think-rapport.