​Løsning i sikte for Myanmars politiske fanger

​Løsning i sikte for Myanmars politiske fanger

Aung San Suu Kyis første uttalelse i rollen som «State Councellor» lover godt for politiske fanger og de som venter på domfellelse i politiske rettsaker i Myanmar.

Nicklas-Poulsen-Viki

Nicklas Poulsen Viki, leder SAIH.

Ifølge den engelskspråklige avisen Irrawaddy, skal politiske fanger, studenter og aktivister løslates i løpet av den burmesiske nyttårsfeiringen senere denne måneden. Andre nyhetskilder rapporterer at det ikke satt en tidsfrist, men at det skal skje så snart som mulig. Det har lenge vært usikkert hvordan den nye regjeringen ville håndtere de resterende politiske fangene i landet, men det ser altså nå ut til at en løsning er i sikte.

«At Aung San Suu Kyi prioriterer dette høyt er svært gode nyheter for Myanmars politiske fanger og for studentbevegelsen i landet», sier SAIH's leder Nicklas Poulsen Viki.

Studentaktivister har utgjort en stor del av landets politiske fanger siden studentbevegelsen protesterte mot en ny utdanningslov i 2014 og 2015. Selv om den nå avgåtte regjeringen til tidligere president Thein Sein løslot politiske fanger flere ganger også mot slutten av regjeringsperioden, ble ikke studentaktivistene inkludert i disse løslatelsene. Tvert imot ble nye anklager reist mot flere av de siktede studentene, inkludert Phyoe Phyoe Aung, den profilerte generalsekretæren i All Burma Federation of Student Unions.

Regjeringspartiet National League for Democracy har mange tidligere politiske fanger som medlemmer og blant sine parlamentarikere. Derfor har analytikere gått ut ifra at situasjonen til de gjenværende politiske fangene ville bli prioritert etter regjeringsskiftet. Nå ser det ut til at Aung San Suu Kyi og Myanmars nye regjering under President U Htin Kyaw setter løslatelse av politiske fanger aller øverst på sin agenda. Uttalelsen kom sent på ettermiddagen lokal tid, etter den nye regjeringens første kabinettmøte.

«Dette er et viktig signal og et nødvendig skritt videre i kampen for demokratisering og menneskerettigheter i Myanmar», avslutter Poulsen Viki.

Les også: "Fengslede studenter sultestreiker for å få tilgang til medisinsk hjelp i Myanmar"

Flere saker:

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Siden 2014 har studenter i Myanmar kjempet for økte offentlige midler til utdanning i landet. Etter en ny protest i slutten januar, ble mer enn 70 studenter satt i varetekt og deretter suspendert fra sine læresteder.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.