Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia

Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia

Rapporter fra dagene etter kuppforsøket i Tyrkia viser at myndighetene har slått hardt ned på utdanningssektoren. SAIH er svært bekymret for utviklingen i Tyrkia med rapporterte angrep på akademisk frihet og høyere utdanning.

1577 rektorer for universiteter, både private og offentlige, er blitt beordret om å slutte, mens over 20 000 lærere vil miste tillatelse til å undervise i offentlig utdanning. Tyrkiske akademikere i utlandet ble instruert å vende tilbake til Tyrkia, men under unntakstilstanden er det nå blitt innført reiseforbud for akademikere.

Utdanningsdepartementet i Tyrkia har bestemt å stenge over 600 skoler som skal bli utsatt for etterforskning for forbrytelser mot grunnloven.

- Vi er svært bekymret for situasjonen i Tyrkia etter kuppforsøket hvor akademisk frihet er under kraftig angrep. Å støtte studenter og akademikeres kamp for akademisk frihet er kjernen i SAIHs arbeid, både i Norge og internasjonalt, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder av SAIH.

Sammen med norske studenter i NSO stiller SAIH seg bak de tidligere uttalelsene fra den europeiske studentunion (ESU), den europeiske universitetsorganisasjonen (EUA) og Scholars at Risk Nettverket (SAR). Studentorganisasjonene krever at myndighetene i Tyrkia forsvarer og beskytter akademisk frihet, universitetenes selvstendighet og frihet for akademikere og studenter til å fortsette sine arbeid uten frykt for represalier.

Nulltoleranse mot menneskerettighetsbrudd

SAIH oppfordrer den norske regjeringen og Utenriksdepartementet til å vise nulltoleranse mot menneskerettighetsbrudd på studenter, lærere og akademikere i Tyrkia.

- Vi ber regjeringen fremme norske studenters bekymringer og insisterer at tyrkiske myndigheter respekterer sine internasjonale og nasjonale juridiske forpliktelser og garanterer sikkerheten til alle tilknyttet høyere utdanning i sitt land, sier Riseth.

Les også i Khrono:Sterk akademisk støtte

Flere saker:

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Siden 2014 har studenter i Myanmar kjempet for økte offentlige midler til utdanning i landet. Etter en ny protest i slutten januar, ble mer enn 70 studenter satt i varetekt og deretter suspendert fra sine læresteder.