Universitetsprofessor løslatt i Colombia

Universitetsprofessor løslatt i Colombia

For en uke siden ble sosiologiprofessoren Miguel Angel Beltran frifunnet i høyesterett i Colombia, etter å ha vært fengslet i over ett år. Løslatelsen ble mottatt av jublende studenter og universitetsansatte som har kjempet en lang kamp for hans frihet.

Sosiologiprofessoren Miguel Angel Beltran ble fenglset i august 2015. Han ble anklaget for å være en intellektuell alliert med geriljagruppen FARC-EP, som nylig gikk inn en historisk fredsavtale med colombianske myndigheter.

Straffeforfølgelsen av Belterán begynte allerede i 2009, da han ble fengslet i Mexico mens han gjorde et forskningsarbeid. Bakgrunnen for fengslingen var at politiet hadde funnet informasjon på datamaskinen hans som de hevdet fremmet akademisk og økonomisk støtte til FARC, og at han oppfordret studenter til å tilslutte seg geriljaen.

Anklagene frafalt i juni 2011 på grunn av mangel på bevis på hans forbindelser til FARC. Men i 2013 beordret justisminister Alejandro Ordoñez at Belterán måtte få sparken og nektes rett til å undervises på universitetet i 13 år. I oktober 2014 ble saken tatt opp igjen, og han ble dømt til 8 års fengsel for terrorvirksomhet for akademisk arbeid rettet mot geriljaen. Det førte til ny fengsling i august 2015.

Torsdag 1. september ble Belterán løslatt og frikjent for alle anklager.

Akademisk frihet under angrep

I Colombia er akademisk frihet stadig under angrep. Studenter og akademikere som engasjerer seg politisk eller som forsker på tema som truer eliten eller myndighetenes politikk, risikerer å bli forfulgt, truet eller angrepet. Flere har også blitt straffeforfulgt og fengslet.

- Studentorganisasjonen ACEU, en av våre samarbeidspartnere i Colombia, har kjempet lenge for Belteráns frihet. Dette er et typisk eksempel på hvordan akademikere i landet blir forfulgt og straffet for forskning på politisk sensitive temaer, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Belterán var medlem av det venstreorienterte partiet Union Patriótica, som FARC dannet etter fredsforhandlinger med myndighetene på 80-tallet, og som ble utsatt for massiv forfølgelse og henrettelse av mer enn 3000 av partiets medlemmer.

Professoren hevder han var offer for forfølgelse og at han aldri har samarbeidet med det væpnede FARC. Beltráns støttespillere mener professoren har blitt utsatt for politisk fengsel på grunn av sitt venstreorienterte engasjement og forskning på sosiale bevegelser i landet.

- Det er usikkert om denne løslatelsen har noe med fredsprosessen å gjøre, men vi håper at Colombia med dette tar et første steg i riktig retning for ytringsfrihet og akademisk frihet, sier Riseth.

Les også: Fredsavtale i havn i Colombia

Flere saker:

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

"Jeg har sett hvor viktig utdanning er"

"Jeg har sett hvor viktig utdanning er"

Omar Andrés Gómez Orduz (31) er president i den nasjonale studentorganisasjonen ACEU i Colombia. Han ønsker å bidra til et fredeligere Colombia og mener lik tilgang til god utdanning er avgjørende for å få dette til.