Student arrestert for ytringer på sosiale medier

Student arrestert for ytringer på sosiale medier

En thailandsk studentaktivist er fortsatt i varetekt etter at han i desember 2016 delte en artikkel på Facebook om Thailands konge Rama X. Sosiale medier blir i økende grad sett på som en trussel i autoritære regimer.

«I Egypt kan du bli arrestert kun for å twitre noe regjeringen ikke liker», fortalte student Mostafa Sayed i en av SAIHs kortfilmer om Students at Risk, prøveordningen som gir truede studenter studieopphold i Norge.

Like før jul skjedde også dette med Jatupat "Pai" Boonpattararaksa, en student fra Thailand som har blitt en profilert menneskerettighetsaktivist siden militærkuppet i mai 2014. 2. desember, dagen etter innsettelsen av kong Vajiralongkorn (kong Rama X) delte han en biografisk artikkel fra BBC Thai om kongen på Facebook. 

Artikkelen ble sett på som fornærmende mot monarkiet, og studenten ble arrestert og anklaget for å ha ærekrenket monarken, etter artikkel 112 i straffeloven. Etter å ha blitt løslatt mot kausjon 22. desember, ble han igjen arrestert for å ha ytret seg kritisk på Facebook om hendelsene rundt arrestasjonen.

20. januar var det ny høring i saken, denne gangen lukket for publikum. Boonpattararaksa ble nektet løslatelse mot kausjon. 

​ Sosiale medier som trussel

- Vi har ikke konkrete tall på hvor mange studenter som er blitt arrestert som følge av aktivitet på sosiale medier, men det er ingen tvil om at autoritære regimer i økende grad ser på sosiale medier som en trussel, sier Christian Bull, politisk rådgiver i SAIH.

I regimer som Nord-Korea og Kina har sensurering av sosiale medier lenge vært et vanlig kontrollmiddel. I Etiopia, hvor det særlig det siste året har vært stor uro og store protester, har regjeringen systematisk blokkert tilgangen til sosiale medier og nyhetsnettsteder. Og i land som Uganda og Kongo har tilgangen til sosiale medier blitt stengt av myndighetene gjennom mobiloperatører.

I SAIHs partnerland Zimbabwe har sosiale medier først det siste året kommet mer i søkelyset som en potensiell trussel – etter lenge å ha vært et «ufarlig» fristed for kritiske ytringer.

- Rundt om i verden ser vi også flere eksempler på hvordan sosiale medier brukes som mobilisering for enten å få løslatt arresterte studenter eller å spre oppmerksomhet rundt angrep på studenter, sier Bull.

​ Straffes for uskyldige aktiviteter

Så langt er det registrert totalt 511 angrep mot høyere utdanning siden 2011, viser Scholars at Risk-nettverkets Academic Freedom Monitor. Siste tall viser at det mellom mai 2015 og september 2016 er registrert 158 angrep mot høyere utdanning i 35 land.

- Angrepene som registreres er blant annet drap, vold, forsvinninger, fengslinger og reiserestriksjoner. I siste rapport fra 2015-2016 var 39 av hendelsene i forbindelse med organiserte studentaktiviteter, forteller Bull.

Selv om den samme artikkelen ble delt av mer enn 2600 andre, er det kun Boonpattararaksa som har blitt arrestert og dømt for handlingen i Thailand. I verste fall kan han nå risikere tre år i fengsel for majestetsfornærmelsen.

Les også: Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Flere saker:

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

31. juli går folket i Zimbabwe til stemmeurnene. Gjennom prosjektet «Ballot Buddies» jobber studentorganisasjonen ZINASU for å sikre valgdeltagelsen blant de unge. Til tross for en utfordrende politisk kontekst, øyner studentene håp for framtida.

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Siden 2014 har studenter i Myanmar kjempet for økte offentlige midler til utdanning i landet. Etter en ny protest i slutten januar, ble mer enn 70 studenter satt i varetekt og deretter suspendert fra sine læresteder.