Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år. 

militærkupp eller internoppgjør?

Det ble i natt rapportert om skudd i forstedene nord i hovedstaden Harare, hvor presidenten bor. Tidlig morgen tok militæret over den nasjonale nyhetskanalen Zimbabwe Broad Cast (ZBC), og Major General Sibusiso Moyo meddelte at President Mugabe og hans familie er trygg, men at militæret var ute etter "kriminelle mennesker rundt Mugabe, som skaper økonomisk og sosial lidelse for å stille de til rettferdighet". Presidenten i Sør-Afrika, Jacob Zuma har i løpet av dagen bekreftet at han har vært i kontakt med Mugabe, og at Mugabe oppholder seg i husarrest i sitt hjem. 

Flere ledende figurer i ZANU-PF er arrestert, blant annet leder i ungdomspartiet til ZANU-PF Kudzai Chipanga, finansminister Ignatius Chombo, samt underdirektør i Central Intelligence Organization Albert Ngulube. 

Det er rapportert om militær tilstedeværelse i gatene Harare og rundt parlamentet, men ingen vold eller overgrep mot sivile, de fleste holder seg innendørs. Innenriks- og utenriksflygninger rapporters som om de går som normalt. 

Interne splittelser i ZANU-PF

De dramatiske hendelsene kommer etter en intensivering i maktkampen mellom visepresident Emmerson Mnangagwa (74) og Grace Mugabe (52), Robert Mugabes kone. Det har lenge vært kjent at det er disse som kjemper om plassen som leder i Zanu PF og president i Zimbabwe når Mugabe på ett eller annet fremtid tidspunkt er nødt til å tre av eller omkomme.

Mnangagwa ble sparket fra regjeringen 6. november, med begrunnelser som varierte fra korrupsjon til illojalitet. Hendelsen ble av mange tolket som et steg i å rydde plassen for at Mugabes kone skulle ta over visepresident-posisjonen. Grace Mugabe skal i følge flere nyhetskilder ha bedt om at Mnangagwa skulle sparkes, med begrunnelse i at han planla et kupp. 

Grace Mugabe With Robert Mugabe 2013 08 04 11 53

Robert Mugabe sammen med Grace Mugabe i 2013. Kilde: Wikicommons. 

Mnangagwas oppholdsted har vært ukjent, og omdiskutert. Mnangagwa deltok i geriljakrigen mot det hvite minioritetsstyret i Zimbabwe frem til ZANU-PF kom til makten i 1980, under ledelse av Mugabe. Han har tjent som etteretningssjef, forsvarsminister og i en rekke andre offentlige verv. Han har lenge vært sett på som favoritt for å overta etter Robert Mugabe, spesielt i sin posisjon som visepresident.

Som en reaksjon mot sparkingen av visepresidenten sist uke rykket militæret ut i går og advarte Mugabe og ledelsen i ZANU-PF om å kaste ut flere av partimedlemmene med bakgrunn i frigjøringsbevegelsen. Grace Mugabe på sin side er støttet av Generation 40 (G40), en ny og yngre generasjon ZANU-PF, som også inkluderer ungdomspartiet ZANU-PF National Youth League. Den nå arresterte lederen i ungdomspartiet rykket i går ut i mediene og reagerte på militærets budskap. Han sa at ungdomspartiet ikke kunne sitte stille når demokratiske institusjoner ble truet og at de ville "forsvare presidenten med sitt liv". 

Les mer: ZINASU trekker Grace Mugabe for retten.

En twitterkonto tilhørende ZANU-PF, som nå har bekreftet at den styres av støttespillere av Mnangagwa kom med denne uttalelsen i morges: 

Ber studenter opptre fredelig

Student Christian Movement of Zimbabwe (SCMZ) sier i en offisiell uttalelse at sivilsamfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsforsvarere nå er i høyberedskap for å følge med på situasjonen for menneskerettighetene i Zimbabwe. Kirker og sivilsamfunnsorganisasjoner har startet kampanjer i sosiale medier for å be for fred. Organisasjonen har bedt alle sine medlemmer om å ikke ty til vold i den pågående situasjonen, og ber samtidig studenter om å fortsette å registrere seg som velgere til valget som er planlagt i 2018. 

Generalsekretær i Zimbabwean National Students Union, Makomborero Haruzivishe ber alle studenter opptre fredelig, og at rettsikkerheten raskt reetableres. 

"Selv om studenter og menneskerettighetsaktivister er regnet som uforsonlige fiender av Robert Mugabe, og ønsker at han skal forsvinne gjennom (demokratiske) metoder, tolererer vi ikke militære intervensjoner i sivile prosesser" sier han. 

En ny uavhengighetsdag?

Fredskorpsdeltaker Luwiza Makosa fra Zimbabwe, som nå jobber i SAIH i ett år uttrykker en blanding av skepsis og håp om framgang. 

"Det er svært uheldig at militæret så åpent støtter den nylig avgåtte visepresident Mnangagwa, på grunn av maktfordelingsprinsippet, og det skillet som skal finnes mellom militær makt og regjeringen og myndighetene. Det er også uheldig at dette ser ut til å være en kamp mellom elitene i Zimbabwe, og at den ikke handler om vanlige borgere. 

På den andre siden må endringene som kommer nå komme vanlige zimbabwere tilgode. Militæret har vist gjennom sin opptreden at de er profesjonelle, og det er betryggende at de har oppfordret sivile til å fortsette å jobbe og leve livene sine som vanlig. Folket i Zimbabwe er lei av politiske maktkamper mellom elitene. Samtidig ser vi kanskje lyset i enden av tunnelen som et resultat av dagens hendelser."

David Dzatsunga, president i COLAZ, en fagforening for forelesere i høyere utdanning sier dette til SAIH: 

"Denne utviklingen gir oss større håp om et mer rettferdig samfunn hvor alle rettigheter respekteres, spesielt arbeidstakerrettigheter og akademikeres rettigheter."

Kilder som ikke er direkte sitert i denne nettsaken: SAIHs partnere, ansatte og BBC News

Flere saker:

Studenter, lærere og aktivister under angrep i Zimbabwe

Studenter, lærere og aktivister under angrep i Zimbabwe

De siste ukene har det daglig blitt meldt om kraftige militæraksjoner mot innbyggere i Zimbabwe. Etter at store demonstrasjoner brøt ut tidligere denne måneden, har både vanlige folk og aktivister blitt møtt med skyting, vold, arrestasjoner og tortur.  

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

31. juli går folket i Zimbabwe til stemmeurnene. Gjennom prosjektet «Ballot Buddies» jobber studentorganisasjonen ZINASU for å sikre valgdeltagelsen blant de unge. Til tross for en utfordrende politisk kontekst, øyner studentene håp for framtida.