Radi-Aid Awards 2017: Her er årets finalister

Radi-Aid Awards 2017: Her er årets finalister

7. desember skal årets beste og verste innsamlingsvideoer fra bistandsbransjen kåres. Frem til 4. desember kan publikum stemme frem sine favoritter blant finalistene til Radi-Aid Awards 2017, plukket ut av vår internasjonale fagjury.

KLIKK HER FOR Å STEMME NÅ!

I dag offentliggjøres finalistene til den internasjonale prisutdelingen Radi-Aid Awards, arrangert av SAIH for femte år på rad. 

Bruken av kjendiser får særlig gjennomgå i årets "Rusty"-kategori. Artisten Ed Sheeran og skuespillerne Tom Hardy og Eddie Redmayne – alle briter – deltar i hver sine videoer fra Comic Relief og Disasters Emergency Committee (DEC).

Ed Sheeran Bilde

En video fra Ed Sheerans tur til Liberia med britiske Comic Relief er nominert til årets minst gjeve pris, Rusty Radiator Award.

- Juryen reagerte både på at innslaget med Ed Sheeran i bunn og grunn handlet om ham selv, og at man i det hele tatt fortsatt tar i bruk «den hvite heltestemmen», slik alle de tre britiske finalistene gjør. Å lage innsamlingskampanjer til sultkatastrofer er ikke lett, men måten det fremstilles i DEC-filmene er unødvendig forenklet og unyansert, forklarer Øgård.

Blant de innsendte nominasjonene fra folk over hele verden var det i år mange innsamlingsvideoer om sultkatastrofene i Øst-Afrika og Jemen. 

- Men disse ble ikke vurdert som dårlige, fordi de klarer å kommunisere et emosjonelt viktig budskap om at dette haster, uten å ta i bruk så stereotypiske og grafiske bilder med utallige navnløse mennesker, og uten en hvit helt som forteller budskapet. Dette viser at det går an å formidle dette på en bedre måte, sier Øgård.

Les mer og stem på de nominerte her.

Vil fremme de gode eksemplene

Gjennom Radi-Aid Awards er SAIH opptatt av å fremme de gode eksemplene på bistandskommunikasjon, noe årets fire finalister til «Golden Radiator» viser. Temaer som flyktningkrisen, langsiktig bistand og seksuelt slaveri fremmes på en nyansert og informativ måte.

- Målet med prisutdelingen er å fremme mer kreativitet og mer nyanse i bistandskommunikasjon, for det er fullt mulig å fremstille lidelse med verdighet. De siste årene har det skjedd svært mye positivt på feltet. Dette ser vi tydelig gjennom finalistene til årets Golden-kategori, og det er helt klart vanskeligere å finne de dårlige eksemplene, sier Øgård.

Vinnerne av årets prisutdeling annonseres under en egen live-sending på Radi-Aids facebook-side, torsdag 7. desember. Mer informasjon om formålet og oversikt over alle nominerte: www.radiaid.com.

Rettelse: Opprinnelig var også en video fra Norges Røde Kors nominert i kategorien Rusty. Denne viste seg å ikke oppfylle kriteriene for når innslaget må ha blitt produsert likevel - mellom desember 2016 og november 2017.


Flere saker:

Ny daglig leder i SAIH

Ny daglig leder i SAIH

– Motiverende å jobbe for en organisasjon i vekst, sier Milena Tevanovic om sin nye lederjobb.