SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 29. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

I reiseprogrammet «Handlingens menn» legger Nils Wærstad og Ronny Kristoffersen ut på eventyr verden rundt og kaster seg ut i halsbrekkende prosjekter for at vise at verden kanskje er litt mindre farlig enn mange skal ha det til. Duoen er særlig kjente for en rekke reisedokumentarserier som har gått på NRK siden 1998.

Programmet hadde premiere lørdag 11. november, og sesongens finaleepisode sendes 29. desember. I årets siste episode er det full nyttårsstemning, og i løpet av kvelden skal det deles ut flere priser.

Denne kvelden har derfor også SAIH blitt invitert, hvor vi sammen med Nils og Ronny skal ha en egen spesialkåring av ”The Rusty Radiator Award”. Som del av de fem årene med prisutdelingen Radi-Aid Awards, skal vi denne kvelden kåre nødhjelpsfilmen som har gjort mest skade disse årene.

- Det er utrolig stas for SAIH å få være med på dette programmet i beste sendetid. «Handlingens Menn» går rett inn i vår egen tankegang og tar opp temaer vi selv er opptatt av innen Radi-Aid-prosjektet på en morsom og underholdende måte, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

Img 9239

Leder i SAIH, Beathe Øgård, sammen med duoen Nils & Ronny - Ronny Kristoffersen og Nils Wærstad.

«Dette er et prosjekt vi deler»

Wærstad og Kristoffersen tok kontakt med SAIH tidlig i 2017, for å undersøke mulighetene for å dra inn prisutdelingen i et av deres sendinger.

- Vi har fulgt Radi-Aid siden starten, og det har truffet utrolig godt med hvordan vi selv tenker, og med våre erfaringer, spesielt fra Afrika. Vi har opplevd hvordan folk vi møter er frustrerte og føler seg maktesløse når vestens “do-gooders” ruller inn i det godes tjeneste, og bruker stereotypien av “det afrikanske offer” som trigger for at folk skal åpne lommebøkene, sier Nils Wærstad til SAIH om samarbeidet.

- Dette har Radi-Aid gjort noe med, og det å bruke humor og parodiere bistandsbransjens fortellerteknikker og virkemidler, er både elegant og tydelig. Å ha Radi-Aid Awards i vårt siste program for sesongen, føltes helt naturlig - dette er et prosjekt vi deler, der vi prøver å se individer, muligheter og ressurser, fremfor et kontinent av hjelpeløse og lidende ofre, sier han.

Hvem får hedersprisen?

I spesialkåringen er tre finalister fra de nominerte gjennom de fem årene prisutdelingen har blitt avholdt, og som særlig skiller seg litt ut. De nominerte inneholder alt, fra faktafeil og dyrking av stereotypier, til enkle løsninger på komplekse problemer og selvfølgelig en kjendis her og der.

De nominerte er:
Band-Aid 30 - "Do they know it's Christmas" (nominert i 2015)
UNICEF USA - "Help UNICEF Save Childrens Lives" (nominert i 2013)
Child Fund - "Will you be my sponsor?" (nominert i 2013)


Men hvem blir vinneren? Og dukker de opp i sendingen, de også? Se programmet her! Selve prisutdelingen dukker opp rundt 20.20 minutter ut i sendingen.

Flere saker:

Radi-Aid Awards 2016: Her er årets vinnere

Radi-Aid Awards 2016: Her er årets vinnere

Compassion International fikk prisen for årets verste bistandsvideo under SAIHs årlige prisutdeling Radi-Aid Awards. Den gjeveste prisen gikk til International HIV & Aids Alliance.

Gaver som forenkler verden

Gaver som forenkler verden

"Geiter, kyllinger og skolepulter har blitt populære gaver under juletreet. Bistandsorganisasjoner spiller på dårlig samvittighet og enkle vinklinger", skriver SAIHs leder Inga Nymo Riseth i kronikk på NRK Ytring.