Zimbabwe: "Kvinnelige studenter er ekstra sårbare"

Zimbabwe: "Kvinnelige studenter er ekstra sårbare"

Situasjonen for kvinnelige studenter i Zimbabwe blir sjeldent snakket om. Joana Momambe (23) er en av de få modige stemmene som ikke lar seg tie. 

November 2015: Under en fredelig demonstrasjon for akademisk frihet i Harare, Zimbabwe, blir en rekke kvinnelige studenter arrestert, banket opp og torturert.

Som aktivist for kvinners og studenters rettigheter er det ikke første gang Joana Momambe (23) får føle Zimbabwes patriarkalske samfunn på kroppen. Hun har selv blitt arrestert utallige ganger og opplevd seksuelt overgrep fra Zimbabwes politistyrker. Og hun har stadig sett hvordan medstudenter blir trakassert av både andre studenter og lærere.

- Det verste er at utfordringene kvinnelige studenter møter bare blir verre, og det virker ikke som regjeringen har noen interesse i å finne en løsning, sier hun.

Nå er Momambe i Norge som Students At Risk-student  og følger utviklingen i hjemlandet tett. I en ny kortfilm fra SAIH forteller hun åpenhjertig om sitt engasjement, i anledning Kvinnedagen 2017.

«Det verste er at utfordringene kvinnelige studenter møter bare blir verre, og det virker ikke som regjeringen har noen interesse i å finne en løsning»

Økonomisk krise rammer kvinnelige studenter

Momambe har i flere år jobbet for kvinners og studenters rettigheter, i det hun kaller en patriarkalsk og undertrykkende kontekst. Da hun begynte å studere bioteknologi som 18-åring i 2012, begynte hun å også jobbe i Zimbabwes studentunion Zinasu. Hun ble organisasjonens første kvinnelige generalsekretær og har senere også vært likestillingsrådgiver.

Zimbabwe opplever nå en kraftig økonomisk nedgang, noe som også går utover studenter. Zinasu rapporterer selv om økt frafall fra studier som følge av økte studieavgifter, og om skyhøye husleiepriser for en liten studentleilighet på 15 kvadratmeter. Studenthus som egentlig bare har plass til 4000, rommer hele 15.000 studenter.

- Den pågående økonomiske krisen i Zimbabwe har satt kvinnelige studenter i en ekstra sårbar situasjon. Når studieavgiftene øker, og både forholdene på universitetene og levestandarden for en gjennomsnittlig student blir dårligere, går dette særlig utover kvinnelige studenter, forteller hun.

Nylig rapporterte University World News om hvordan kvinnelige studenter fra trange kår blir tvunget inn i prostitusjon for å sikre nok penger til studentavgifter. Mange ender også opp med å finne en mann de kan bo hos for å unngå de store husleiene i studentboligene, hvor mennene gjerne utnytter dem seksuelt. 

- Ikke minst risikerer mange å få seksuelt overførbare sykdommer, som har økt på flere læresteder, sier Momambe.

Utnytter jobbsøkende studenter

Den økonomiske krisen gjør det vanskeligere for unge å få jobb. Flere studieprogrammer i Zimbabwe krever også ett års praksis i en bedrift før du kan søke vanlig jobb. Ifølge University World News fortelles om tilfeller hvor arbeidsgivere - ved de få bedriftene som er tilgjengelige - utnytter unge kvinnelige studenter, ved å be om sex i bytte mot praksisplass.

I de mindre gruvebyene hvor nye campus-områder for Great Zimbabwe University og Midlands State University nylig ble satt opp, påpekes det at gruvearbeidere utnytter økonomisk sårbare kvinnelige studenter.

- Jeg kjenner godt til denne problematikken. Disse områdene er ikke noe trygt sted for studenter i det hele tatt, hverken akademisk eller etisk, mener Momambe.

Selv om tematikken er kjent og historiene utbredt, er det få unge kvinner som tør å snakke åpent om hva de opplever. 23 år gamle Momambe er tydelig på hva hun vil gjøre når hun er ferdig med studiene ved Universitetet i Bergen.

- Jeg er forberedt på å reise tilbake til Zimbabwe og fullføre kampen for demokrati og akademisk frihet. "The struggle continues and victory is certain", avslutter hun i filmen. 

Joana I Refuse To Be Silenced

I solidaritet med unge kvinner

I land som Zimbabwe er initiativ som bygger kvinners selvtillit et viktig steg mot et mer likestilt samfunn. Derfor tilbyr SAIH ledertrening spesielt rettet mot unge kvinner. I 2015 fikk 827 unge kvinner i Zambia, Zimbabwe og Sør-Afrika opplæring i ledelse. Vi vil nå flere og trenger deg med på laget!

Send en SMS med kodeord UTDANNING til 2380 for å støtte vårt arbeid med 40 kr i måneden.

Som SAIH-Støttespiller er du en av våre viktigste partnere i kampen for å gjøre høyere utdanningsinstitusjoner mer inkluderende. 

Les ogsåBekymret for studenter som straffes uten grunn


Flere saker:

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

31. juli går folket i Zimbabwe til stemmeurnene. Gjennom prosjektet «Ballot Buddies» jobber studentorganisasjonen ZINASU for å sikre valgdeltagelsen blant de unge. Til tross for en utfordrende politisk kontekst, øyner studentene håp for framtida.

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Siden 2014 har studenter i Myanmar kjempet for økte offentlige midler til utdanning i landet. Etter en ny protest i slutten januar, ble mer enn 70 studenter satt i varetekt og deretter suspendert fra sine læresteder.