
Nominasjonen er åpen!
Nominasjonen til Studentenes Fredspris 2023 er åpen. Nominer din kandidat innen 22. april.
Det siste året har det blitt registrert 257 angrep i 35 land mot forskere, studenter, ansatte og utdanningsinstitusjoner. – Må anerkjennes som et globalt fenomen, påpeker Scholars At Risk.
- Vi har sett mange eksempler på angrep mot studenter, forskere og utdanningsinstitusjoner det siste året, og er dessverre ikke overrasket over funnene. Både gjennom rapportering fra våre partnere, historier fra studenter i Students At Risk-ordningen og rapporten vår Beseiged Universities ser vi at høyere utdanning stadig knebles, sier Beathe Øgård, leder i SAIH, om den nye rapporten fra Scholars At Risk.
Rapporten Free to Think analyserer årlig angrep på høyere utdanning over hele verden. Siste rapport for 2017, lansert 26. september, dekker hendelser fra 1. september 2016 til 31. august 2017. Den rapporterer om totalt 257 angrep i 35 land.
Dette er betydelig mer enn fjorårets rapport, som viste 157 angrep mellom mai 2015 til september 2016.
- Den globale krisen vi rapporterte om for ett år siden har nå bare økt i omfang, og drives av anti-demokratiske trender over hele verden, skriver Scholars At Risk i sin pressemelding.
Høyere utdanning er ofte svært eksponert, og blir mål for voldelige angrep i autoritære regimer og konfliktområder, viser rapporten. Scholars At Risk ber ansvarlige stater, ledere innen høyere utdanning og sivilsamfunn om å anerkjenne at angrep på høyere utdanningsinstitusjoner, forskere og studenter er et utbredt globalt fenomen.
Siden kuppforsøket i Tyrkia i juli 2016 har tyrkiske myndigheter fortsatt med systematiske angrep mot den høyere utdanningssektoren i landet.
- Internasjonalt er det et sterkt behov for å styrke internasjonale normer og regler for å beskytte studenter og akademikere, noe også denne rapporten viser, bekrefter Øgård.
Tidligere i år utga SAIH rapporten «Besieged Universities» sammen med Association for Freedom of Thought and Expression (AFTE), som avdekket omfattende brudd på studenters rettigheter og akademisk frihet i Egypt i perioden 2013-2016. SAIH er også aktiv i det norske Scholars At Risk-nettverket, og bidrar til Scholars At Risk sentralt med dokumentasjon av angrep mot høyere utdanning.
Den første Free To Think-rapporten fra Scholars at Risk kom i 2015, og tok for seg perioden januar 2011 til mai 2015. 333 angrep ble dokumentert, men de reelle tallene ble ansett som betydelig høyere, ettersom mange hendelser er vanskelig å fange opp og registrere.
Nominasjonen til Studentenes Fredspris 2023 er åpen. Nominer din kandidat innen 22. april.
Vil vise solidaritet med studenter som er direkte rammet av krigen i Ukraina og studenter i Russland og Hviterussland som er mot krigen og som risikerer mye ved å protestere.
SAIH strongly condemns Russia’s invasion of Ukraine which constitutes an illegal act of aggression under the United Nation’s Charter. Our solidarity goes out to all of those affected by the war, whose lives are now interrupted by an unjustified conflict which will bring great economic consequences, more violations to human rights, stronger societal polarization, and the loss of innocent lives.