Studenter i Colombia krever høyere utdanning

Studenter i Colombia krever høyere utdanning

Denne uka demonstrerte 40 000 studenter i Colombia for å forsvare retten til høyere utdanning.

I mars samlet 2000 representanter fra den colombianske studentbevegelsen seg ved Universidad Nacional i Bogotá for å enes om en slutterklæring. Erklæringen forsvarer retten til høyere utdanning.

Studentene krever at to lovforslag stoppes – det ene omhandler prinsipper for finansiering av utdanning, og det andre vil gjøre stipendprogrammet «Ser Pilo Paga» til en fast statlig politikk. Studentbevegelsen mener at dette programmet i all hovedsak bidrar til å støtte private utdanningsinstitusjoner, og at studenter som blir del av programmet risikerer å sette seg i stor personlig gjeld fordi de må betale tilbake dersom de ikke klarer å holde studieprogresjonen. 

Studentbevegelsen sier i sin slutterklæring at «disse lovforslagene ser på høyere utdanning med merkantiliseringens og privatiseringens logikk, og bidrar til at studenter setter seg i gjeld for å studere. Dette samtidig som staten investerer i privat høyere utdanning i stedet for offentlig utdanning, og dette forsterker finansieringskrisen ved de offentlige høyere utdanningsinstitusjonene».

Studentene foreslår en finansieringsmodell som er basert på prinsippene om universell og gratis høyere utdanning. «Vi heiser flagget for et nasjonalt system for stipender og gratis immatrikulering, for studenter ved de offentlige høyere utdanningsinstitusjonene som et skritt mot gratis høyere utdanning», står det i slutterklæringen fra ENEES, Encuentro Nacional de Estudiantes de Educacion Superior (Nasjonalt møte for studenter i høyere utdanning).

Les slutterklæringen i lenken til høyre (på spansk).

Flere saker:

Høydepunkter fra året

Høydepunkter fra året

2018 har vært et utrolig spennende år for SAIH, våre partnerorganisasjoner og et internasjonalt nettverk av studentaktivister og engasjerte akademikere! Her er noen av mange høydepunkter fra året som har gått.