Studenter, lærere og aktivister under angrep i Zimbabwe

Studenter, lærere og aktivister under angrep i Zimbabwe

De siste ukene har det daglig blitt meldt om kraftige militæraksjoner mot innbyggere i Zimbabwe. Etter at store demonstrasjoner brøt ut tidligere denne måneden, har både vanlige folk og aktivister blitt møtt med skyting, vold, arrestasjoner og tortur.  

Økonomisk krisetid etter regimeskifte

I tiden etter Mugabes avsettelse på slutten av 2017 og opp til valget i juli 2018 opplevde Zimbabwe en rolig periode med mer åpenhet og rom for dialog. Lovnader fra den vordende presidenten om demokratisk endring og økonomisk reform ga fornyet håp. Mnangagwa vant valget med små marginer, og det har blitt satt spørsmålstegn ved om resultatene var legitime. Han har innfridd få valgløfter, og situasjonen i Zimbabwe har forverret seg.

Opphavet til urolighetene er en uttalelse fra  Mnangagwa den 14. januar, da han annonserte prisøkning på 150% for bensin. Første reaksjon var en såkalt «stay away»-aksjon hvor arbeidere lot være å komme på jobb som en ikke-voldelig protest. Denne fredelige aksjonen ble møtt med en voldelig og militære respons, noe som førte til rask eskalering av situasjonen. Tusenvis av mennesker tok til gatene i landsomfattende demonstrasjoner for å vise sin misnøye over å ha fått verdens dyreste bensin, men også som følge av en desperat økonomisk og politisk situasjon som har utfoldet seg over lengre tid.

Befolkningen har opplevd økende inflasjon, valutamangel og skyhøye priser på essensielle varer som mat og medisiner. Tilgangen på bensin har vært minimal, og det har vært milelange køer foran minibankene med et daglig maksuttak på 30 dollar. Det er snart tomt for varer i butikkhyllene fordi uformelle aktører kjøper opp basisvarer og selger dem til ekstremt høye priser.

Dødelige angrep på fredelige demonstranter

The Guardian melder at 12 personer er blitt drept, 318 skadet, og mer enn 700 fengslet siden demonstrasjonene startet. I flere byer har sikkerhetspolitiet gått fra dør til dør for å finne de ansvarlige arrangørene, og tilfeldige sivile har blitt arrestert og banket opp. Det er bekreftet flere tilfeller av bortføringer og tortur av profilerte rettighetsforkjempere og studentledere, og mange er fortsatt sporløst forsvunnet. Under opptøyene har aktivistene brukt sosiale medier for å organisere seg, og styresmaktene reagerte med å stenge ned internett i flere dager.

Presidenten uttaler at han ønsker dialog, men mange aktivister sitter ennå fengslet uten dom, og det fortsetter å komme rapporter om nye arrestasjoner, bortføringer og vold . Situasjonen i Zimbabwe er utfordrende for de som jobber med fredelig kampanje- og påvirkningsarbeid. Sivilsamfunnsaktører melder om tilbakefall liknende Mugabe-tiden, med overvåkning, sensur og trusler som hverdagskost.  SAIH fortsetter å følge situasjonen i landet og har nær kontakt med våre partnere. Vi står i solidaritet med studenter, akademikere, lærere og befolkningen i Zimbabwe.

 

Flere saker:

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

31. juli går folket i Zimbabwe til stemmeurnene. Gjennom prosjektet «Ballot Buddies» jobber studentorganisasjonen ZINASU for å sikre valgdeltagelsen blant de unge. Til tross for en utfordrende politisk kontekst, øyner studentene håp for framtida.

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.