
Studenter er utsatt for angrep globalt
Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene. Men i skyggen av covid-19 har mange myndigheter skrenket inn for ytringsfrihet og demokrati.
Politiraid på campuser i Brasil, voldelige angrep mot studenter i Sudan og forfølgelser av akademikere i Tyrkia er bare noe av det som dokumenteres i årets Free to Think-rapport.
Rapporten, som utgis av Scholars at Risk hvert eneste år, analyserer 324 angrep mot høyere utdanning i 56 land det siste året. Flere av disse er direkte voldelige angrep begått av både statlige og uavhengige grupper, hvor det i løpet av perioden er 32 drepte studenter og akademikere. Mange av angrepene er mer systemiske, som arrestasjoner, forsvinninger og reiseforbud for å kontrolle og stilne kritiske stemmer i akademia.
Et globalt problem
-Angrep mot høyere utdanning, uavhengig av tid, sted og
omfang, får konsekvenser for samfunn over hele verden, sier Robert Quinn, leder
av Scholars at Risk international.
-I vår i økende grad sammenkoblede verden, utarmer disse angrepene en essensiell, global sfære hvor akademikere, studenter og den øvrige offentligheten kommer sammen for å forstå og løse komplekse problemer som angår oss alle, fortsetter han.
Scholars at Risk (SAR) er et internasjonalt nettverk av institusjoner og individer som har som formål å beskytte forskere og promotere akademisk frihet. I Norge har SAR-nettverket i samarbeid med norsk UD sørget for ansettelse av forfulgte akademikere på norske utdanningsinstitusjoner. SAIH er en del av den norske grenen av Scholars at Risk.
SAIHs partnere berørt
-Arbeidet Scholars at Risk gjør er utrolig viktig, og Free to Think-rapporten viser dessverre gang på gang at studentaktivisme i mange land er noe av de farligste du kan finne på, sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.
Rapporten omtaler både voldelige og systemiske angrep i både Colombia, Sør-Afrika og Myanmar, hvor SAIH har flere partnerorganisasjoner. Man vet også at mørketallene er store på grunn av manglende ressurser til å registrere og dokumentere tilfeller.
-SAIH er dypt bekymret for omfanget av angrep, som også berører våre partnere. Vi jobber hele tiden for å motvirke angrepene på høyere utdanning, både gjennom å sikre videreføring av Students at Risk-ordningen og deltagelse i SAR-nettverket. Vi har også deltatt i arbeidet med Safe Schools Inititative og er glade for nyheten om at 100 land nå har underskrevet deklarasjonen.
Blant casene er:
Er du interessert i å lese mer? Last ned rapporten her.
Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene. Men i skyggen av covid-19 har mange myndigheter skrenket inn for ytringsfrihet og demokrati.
– Dette er en viktig anerkjennelse av ordningen og en seier for forfulgte studenter over hele verden, sier SAIH-leder Sunniva Folgen Høiskar.