Er det dette tierne mine går til…?

Er det dette tierne mine går til…?

Ikke alle har fått med seg hvem SAIH er eller hva SAIH-tierne går til. Se hva studentene på Blindern svarte, når vi stoppet dem på gata. 

Et nytt semester er i gang og studieavgiften er betalt. Mange har kanskje lagt merke til at man kan velge å gi 20 - 40 kr til «SAIH». Men hvem er SAIH og hvor blir det av pengene? Det skal du få greie på nå. Men først – la oss se hva studentene på Blindern svarte:

La oss oppklare! Her får du: 

5 KJAPPE OM SAIH

1: Hvem er SAIH?

SAIH er Norges største solidaritetsorganisasjon for studenter og akademikere. I over 50 år har SAIH støttet lokale organisasjoner i land som Zimbabwe og Colombia, med mål om å gjøre god høyere utdanning tilgjengelig for alle. I tillegg til langsiktig bistandsarbeid, jobber SAIH med politisk påvirkning i Norge og internasjonalt for å bedre rammevilkårene for utdanning og utvikling globalt.

2: ​Hva er SAIH-tierne?

SAIH-tierne er et frivillig bidrag på 20-40 kr, som norske studenter kan velge å gi til SAIH ved siden av semesteravgiften. Det er studentenes demokratisk valgte organer som velger å melde seg inn i SAIH og eventuelt innføre en tierordning. Tierordningen er lovfestet i henhold til Lov om Samskipnader § 10. 

3: Hva går pengene til?

SAIH-tierne er ikke en innsamlingskampanje som går til ulike formål hvert år, men støtter langsiktige prosjekter i de landene hvor SAIH jobber. Dine 40 kr bidrar til å sikre urfolksungdom god utdanning i Nicaragua, studenter i Sørlige Afrika får muligheten til å organisere seg og SAIH kan jobbe videre for en permanent Students at Risk-ordningen her i Norge. 

4: Hvordan bruker SAIH pengene?

I 2018 gikk hele 90,4 % av SAIHs totale inntekter til formål, 1,4 % til inntektsbringende arbeid og 8,1 % til administrasjon. 

5: Kan jeg bli med i SAIH?

Ja! Uansett hva du studerer er du velkommen til å bli med i ett av SAIHs lokallag. Som SAIH-aktivist får du muligheten til å lære mer om internasjonal utvikling, du får verdifull arbeidserfaring og blir kjent med mange hyggelige, nye mennesker. Finnes det ikke lokallag ved ditt studiested? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg å opprette et!

Flere spørsmål og svar om SAIH-tierne, her

Les mer om SAIHs arbeid. 

Flere saker:

Studenter er utsatt for angrep globalt

Studenter er utsatt for angrep globalt

Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene. Men i skyggen av covid-19 har mange myndigheter skrenket inn for ytringsfrihet og demokrati.