Journalist Amir Aman Kiyaro løslatt

Journalist Amir Aman Kiyaro løslatt

- En enorm lettelse, sier Hector Ulloa, leder i SAIH etter at Amir Aman Kiyaro i dag ble løslatt mot kausjon. Det skjedde imidlertid ikke uten dramatikk.

– Det er en enorm lettelse at Amir er ute. Nå håper vi han får ro rundt seg til å være med familien, og til å ta vare på helsa si, sier Ulloa

Amir Aman Kiyaro jobbet som frilansjournalist og var akkreditert til Associated Press (AP) da han 28. november ble fengslet i Etiopia, anklaget for å bistå det etiopiske myndigheter anser som terrorgrupper.

– Han er journalist. Det er jobben hans å snakke med ulike sider i konflikter. Han var akkreditert til et anerkjent internasjonalt nyhetsbyrå. Det skal ikke være straffbart, sier Ulloa.

Løslatelsen skjer en uke etter at en dommer først beordret løslatelse mot kausjon. Amir ble møtt av jublende familie utenfor politistasjonen, som klemte ham og foreviget øyeblikket med å ta bilder. Gleden så en stund ut til å bli kortvarig.

– Amir og flere i hans nærmeste familie ble anholdt av politi bare minutter etter løslatelsen. Begrunnelsen var at de hadde tatt bilder utenfor politistasjonen. Heldigvis ble Amir løslatt på nytt kort tid etterpå. Også familiemedlemmene er nå ute igjen, forteller Ulloa.

Studerte i Norge

Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018, og var da aktiv som frivillig i SAIH.

– Vi veit Amir har mange venner også her i Norge som har vært veldig engstelig for ham disse månedene. Nå kan vi, ser det ut til, puste lettet ut for nå.

Kiyaro studerte i Norge gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand.

Kan bli tiltalt

– Selv om Amir er ute av fengsel, er han ikke fri så lenge han har en anklage hengende over seg. Vi håper og forventer at han ikke blir tiltalt. Det skal være lov å være journalist, sier Ulloa.

SAIH har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske midler - dialog med arbeidsgiver, ambassade og nettverk.

– Mange har stått på for å holde fremdrift i saken, og må fortsette med det. Selv om denne løslatelsen ikke betyr at den er over, tillater vi oss å juble i dag, sier Ulloa.

Fotballkort 3

Amir Aman Kiyaro var i Norge gjennom Students at Risk-ordningen, og deltok også i en kampanje for å bevare ordningen som SAIH og Norsk Studentorganisasjon sto bak.

Amir Aman Moment

En ung Amir fra da han var student i Norge og aktiv i SAIH.

Flere saker:

Sommercamp 2023

Sommercamp 2023

Velkommen til SAIHs sommersamling i hjertet av Nordmarka, 8. - 11. juni. Her samles aktivister fra hele landet til en helg fylt med bading, faglige påfyll, aktivisme og mye moro. Husk å melde deg på!

Årsmøte 2023

Årsmøte 2023

28.-29. april ble SAIHs årsmøte arrangert, og over 60 delegater, observatører, medlemmer og gjester var samlet på Bruket i Oslo.