Takk for tierne!

saihtiere

Da du betalte semesteravgiften så du kanskje en liten setning øverst på innbetalingssiden som nevnte SAIH? Tier-ordningen er nemlig innført på 29 høgskoler og universiteter i Norge og mer enn 160 000 studenter støtter SAIH med mellom 20 og 40 kroner i semesteret.

Hva går så disse pengene til? SAIH støtter høyere utdanning for unge i Bolivia, Nicaragua, Zimbabwe, Colombia, Zambia og Sør-Afrika i tråd med vårt motto “Utdanning for frihet”. Bistandprosjekter er dermed en viktig del av arbeidet vårt, samtidig vet vi at bistand alene ikke løser alt. Her hjemme driver vi derfor politisk påvirkningsarbeid, da en rekke problemer i fattigere land i Sør kan ikke løses uten at landene i Nord endrer sin politikk. I tillegg jobber vi mye med folkeopplysning for å bryte ned stereotypier og fordommer mot nettopp de som bor i land i Sør. Vi mener at overforenklinger gjør oss dummere og er med på å kamuflere de egentlige årsakene til fattigdom.

Oppsummert jobber vi altså med bistand til prosjekter for høyere utdanning i våre partnerland, og politisk påvirkning og informasjonsarbeid her hjemme. Takk for at du gjør dette mulig!

( Ps: Vil du delta aktivt i disse tingene? Kom på vårt åpne infomøte onsdag 28 januar kl 17.30 i St. Olavsgate 32!)

Posted in Hjem | Leave a comment

Nei, Afrika er ikke et land.

Det har stått mye om SAIH i media siden vi slapp vår nye video fredag 7 november. Og det liker vi!

Her er en artikkel fra Dagbladet

http://www.dagbladet.no/2014/11/07/nyheter/innenriks/bistand/saih/36129648/

Posted in Hjem | Tagged | Leave a comment

Who wants to be a volunteer?

Ta en titt på SAIH’s nye video her:

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

Hva synes du? Kommenter, diskuter og del gjerne på sosiale medier!

Husk også å stemme på dine favoritter til rusty og golden radiator, det kan du gjøre her :)

#LetsSaveAfrica #RustyRadiator

Posted in Hjem | Tagged , , , | Leave a comment

Video release!

 

I morgen er dagen! Vår splitter nye video slippes!  Les deg opp på www.rustyradiator.com så lenge! Og du, husk: #LetsSaveAfrica

Posted in Hjem | Tagged | Leave a comment

Årsmøte

Bislet er klare for årsmøtet :)

Bislet er klare for årsmøtet :)

25. og 26. oktober var det tid for SAIH sitt årsmøte, det ble i år igjen avholdt på HiOA.  Det at det ble holdt på HiOA gjorde at Bislet hadde litt ekstra ansvar denne helga med blant annet printing og andre praktiske ting som skulle fikses, noe vi selvfølgelig gjorde med glans!

Bislet sendte i alt 6 lokallagsaktivister denne helga. Det var en helg fullt med program og god stemning. Lørdagen ble brukt til å gå igjennom årsrapporter fra lokallagene, statutter, forslag til neste års kampanje, resolusjonsforslag og mye mer. På kvelden var det tid for årsmøtefest før det var tidlig på igjen på søndagen, i det minste fikk vi en time ekstra med søvn siden klokken skulle stilles en time tilbake (det er i hvert fall det vi sa til oss selv tidlig søndag morgen ;)).  Søndagen var dagen hvor det skulle stemmes! Det var med andre ord en dag fylt med spenthet.  Gagan fra Bislet ble stemt inn i LR (landsrådet) 😀 Hele AU (arbeidsutvalget) fortsetter en periode til med Jørn som leder, Kristoffer som organisatorisk nestleder og Emilie som politisk nestleder, vi gleder oss til å fortsette å jobbe med dere! Det ble også stemt frem at årshjulet skulle forandres og skal nå følge skoleåret istedenfor kalenderåret.  Derfor vil neste årsmøte komme allerede i april igjen. Neste års kampanje tema ble Vest-Sahara!

Vi i Bislet takker for ett flott årsmøte og gratulerer alle som ble valgt med sine verv!

Dypt konsentrerte bisletister

Dypt konsentrerte bisletister

Litt bøy og tøy underveis er viktig for å holde konsentrasjonen på topp :)

Litt bøy og tøy underveis er viktig for å holde konsentrasjonen på topp :)

Posted in Hjem | Tagged , , | Leave a comment

Rapportlansering og kampanje kickoff!

Mandag 29. september var det kick- off for kampanjeuken for SAIH. Temaet for årets kampanje er urfolk og afroetterkommeres rettigheter og SAIH, SAIH-Bislet og SAIH-Blindern lanserte årets kampanje med et storslagent arrangement på Kulturhuset!

Det ble fullt hus med mange flotte innlegg fra representanter fra ulike organisasjoner og debatt med politikere. Vi hadde gleden av å ha Shabana Rehman Gaarder som kveldens ordstyrer. Under arrangementet snakket Yannia Sofia Garzón fra PCN, organisasjonen for afroetterkommeres rettigheter i Colombia og Eva Maria Fjellheim, forfatter av rapporten “Ta først, Spørre etterpå: Hvordan Oljefondets investeringer i gull og kull bryter urfolk og afroetterkommeres rettigheter i Latin-Amerika”.  Politisk rådgiver for Sametingsrådet Runar Myrnes Balto holdt deretter et innlegg.

10703984_10152028354317168_3092059647350722489_oDebatten begynte etter dette. Politikere som deltok var Nordby Lunde (H), Ola Elvestuen (V),Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Torstein Tvedt Solberg (Ap) og leder for SAIH, Jørn Wichne Pedersen. Konklusjonen for debatten ble at alle mener at Norge må respektere afroetterkommeres og urfolks rettigheter, men veien mot dette har politikerne og partiene forskjellige meninger om. Kvelden ble avsluttet med toner fra bergensbandet Sherpa. Bandet skapte god stemning på kulturhuset og satte punktum for en hyggelig kveld.

Dette er kampanjekravene våre:

1) Norges Bank må sørge for at Oljefondet ikke bryter urfolksrettigheter ved å kreve at selskaper i utsatte sektorer følger internasjonale retningslinjer

2) Kontakten Norges Bank har med selskapene må være offentlig og åpen

3) Universiteter og høyskoler må gå foran og lage egne etiske rammeverk for å sikre at utdanningsinstitusjoner ikke samarbeider med selskaper som bryter folkeretten, menneskerettighetene, og urfolksrettighetene

Les gjerne mer om kampanjen og signer oppropet her !

#WEDREAMBIG #SpørFørst

 

Posted in Hjem | Tagged , , | Leave a comment

Slapptivisme i sommervarmen

Var du en av de som leste artikkelen om slapptivisme i gårsdagens Aftenposten? Ikke? En typisk slapptivist er gjerne en som klikker liker på fb, signerer ulike kampanjer eller twitrer med ulike hashtags som feks #bringbackourgirls. Slapptivisme, altså en blanding av å være slapp men samtidig aktivist kan skape positiv endring og er mye benyttet av feks. Amnesty når de skal legge press på myndighetene i ulike land for å frigi fanger eller omgjøre dommer.

I disse dager har Amnesty en signeringskampanje som omhandler rettsaken til zambiske Philip Mubiyana and James Mwap som i mai i fjor ble arrestert for å ha sex “mot naturens orden”. I går ble de frikjent! Staten har likevel 2 uker på å anke dommen. Benytt muligheten til å signere nå for å opprettholde trykket og hindre at staten anker!

 

 

Posted in Hjem | Leave a comment

Sommercampen 2014!

Selv om det nå er sommerferie eller sommerjobbing for de fleste studenter holder SAIH trykket oppe! 20-23 juni gikk derfor vår første sommercamp i historien av stabelen og aktivister fra alle lokallagene var representert. Campen ble avholdt på Studenterhytta, et flott tømmerhytte i Nordmarka som har vært benyttet av studenter i siden 1929. De første 10 årene hadde ikke kvinner lov til å overnatte på hytta, selv om historier forteller at denne regelen ikke ble overholdt. Miljøet rundt hytta stod senere sentralt i dannelsen av Milorg under krigen. Men tilbake til nåtiden.

Politisk påvirkningsarbeid med Ola Magnussen Rydje

Politisk påvirkningsarbeid med Ola Magnussen Rydje

Helgen har vært full av faglig og sosialt program. Skrivetrening med blant annet professor William Warner ved UMB, landsrådsmøte, faglige diskusjoner omkring ulike tema som Palestina og urfolksrettigheter, samt intro til høstens kampanje er bare noen av aktivitetene på programmet. Grilling, turer i marka og bading i Blanktjern gjorde sitt til at jeg tror vi alle fikk skikkelig leirskolefølelse og vennskapsbånd ble knyttet på tvers av lokallag.

Bålkos!

Bålkos!

Neste store sosiale og faglige event er høstsamlingen 12-14 september!

Om du ikke allerede er lokallagsaktivist, send en mail til saih.bislet@gmail.com før denne datoen og bli med!

Posted in Hjem | Leave a comment

Massakren på Den himmelske fredsplass

I dag er det 25 år siden massakren på Den himmelske freds plass, Tiananmen, i Beijing.

Fra midten av april 1989 var det tiltagende demonstrasjoner på Tiananmen. Studenter og arbeidere samlet seg først for å minnes den tidligere partilederen Hu Yaobang. Hu Yaobang innførte både politiske og økonomiske reformer, noe som gjorde ham upopulær innad i Kommunistpartiet. Da han døde ble dødsfallet derfor ignorert av statlige medier og det var dette som førte til at folk samlet seg på Den Himmelske fredsplass.

Ønsket om demokrati og frihet, samt kritikk av korrupsjon virket samlende og førte til at mange tusen mennesker etterhvert fant veien til plassen. Myndighetene svarte med trusler. Den 4 juni hadde myndigheten fått nok og satte inn hæren med fotsoldater og stridsvogner. Hvor mange som døde er enda ikke kjent, demonstranter mener det kan være flere tusen.

 "Tankman"

Posted in Hjem | Tagged , | Leave a comment

Vårsamling 2014!

Helga 28-30. mars var det tid for vårsamling med SAIH. Bislet sendte tre aktivister til samlingen som fant sted på Nærsnes i Røyken. Helga var fylt med forskjellige workshops, seminarer, god stemning og strålende sol.

Første post på programmet var en innføring i SAIH sin historie og hva organisasjonen har DSC_0243fått til opp gjennom årene, før det var tid for middag etterfulgt av besøk fra Johanne Vaagland som kom rett fra Vest-Sahara. Kvelden ble avsluttet med quiz, grilling av marshmellows og kos ved bålet.

Lørdag var det klart for en ny dag med mye spennende program. Welcome og Kurayi, studentaktivister fra Zimbabwe, kom og snakket om sine erfaringer om å kjempe for sine rettigheter under veldig utfordrende forhold. Vi hadde også besøk av Fatima, en menneskerettighetsaktivist fra Vest-Sahara, som også delte sine erfaringer.

Vi jobbet med årets kampanje og hadde ulike workshops hvor vi skulle komme med forslag til blant annet plakater og «catchphrase». Årets kampanje handler om urfolk og afroetterkommeres rettigheter. Og kvelden ble så klart avsluttet med en temafest, kreative kostymer og god stemning.

Søndag var det nok en gang en tidlig start på dagen, for 4 tøffe aktivister var det også en ganske kald start på dagen, da de kl 8 tok et morgenbad! Ikke for å skryte, men Bislet hadde en representant med på morgenbadet 😉 Etter frokost var det klart for flere workshops før vi fikk besøk av programrådgiver Hilde og Alta og Leticia fra URACCAN i Nicaragua.

Vi har storkost oss på vårsamling og gleder oss allerede til høstsamlingen! Vi vil takke AU og IK for en super, spennende og hyggelig helg :)

DSC_0272

Forfriskende morgenbad!

Posted in Hjem | Leave a comment