Massakren på Den himmelske fredsplass

I dag er det 25 år siden massakren på Den himmelske freds plass, Tiananmen, i Beijing.

Fra midten av april 1989 var det tiltagende demonstrasjoner på Tiananmen. Studenter og arbeidere samlet seg først for å minnes den tidligere partilederen Hu Yaobang. Hu Yaobang innførte både politiske og økonomiske reformer, noe som gjorde ham upopulær innad i Kommunistpartiet. Da han døde ble dødsfallet derfor ignorert av statlige medier og det var dette som førte til at folk samlet seg på Den Himmelske fredsplass.

Ønsket om demokrati og frihet, samt kritikk av korrupsjon virket samlende og førte til at mange tusen mennesker etterhvert fant veien til plassen. Myndighetene svarte med trusler. Den 4 juni hadde myndigheten fått nok og satte inn hæren med fotsoldater og stridsvogner. Hvor mange som døde er enda ikke kjent, demonstranter mener det kan være flere tusen.

 "Tankman"

About SAIH Bislet

SAIH Bislet er Studentene og akademikernes internasjonale hjelpefonds lokallag på HiOA. Vi arrangerer filmvisninger, seminarer og debatter for å skape oppmerksomhet og spre kunnskap omkring globale spørmål. SAIH støtter lokale organisasjoners prosjekter innen høyere utdanning, forskning og opplæring i det sørlige Afrika og Latin-Amerika. Men bistand alene kan ikke skape en rettferdig verden. Rike land i Nord må også endre politikk som har negativ innvirkning på utviklingen i land i Sør.
This entry was posted in Hjem and tagged , . Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *