Rapportlansering og kampanje kickoff!

Mandag 29. september var det kick- off for kampanjeuken for SAIH. Temaet for årets kampanje er urfolk og afroetterkommeres rettigheter og SAIH, SAIH-Bislet og SAIH-Blindern lanserte årets kampanje med et storslagent arrangement på Kulturhuset!

Det ble fullt hus med mange flotte innlegg fra representanter fra ulike organisasjoner og debatt med politikere. Vi hadde gleden av å ha Shabana Rehman Gaarder som kveldens ordstyrer. Under arrangementet snakket Yannia Sofia Garzón fra PCN, organisasjonen for afroetterkommeres rettigheter i Colombia og Eva Maria Fjellheim, forfatter av rapporten “Ta først, Spørre etterpå: Hvordan Oljefondets investeringer i gull og kull bryter urfolk og afroetterkommeres rettigheter i Latin-Amerika”.  Politisk rådgiver for Sametingsrådet Runar Myrnes Balto holdt deretter et innlegg.

10703984_10152028354317168_3092059647350722489_oDebatten begynte etter dette. Politikere som deltok var Nordby Lunde (H), Ola Elvestuen (V),Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Torstein Tvedt Solberg (Ap) og leder for SAIH, Jørn Wichne Pedersen. Konklusjonen for debatten ble at alle mener at Norge må respektere afroetterkommeres og urfolks rettigheter, men veien mot dette har politikerne og partiene forskjellige meninger om. Kvelden ble avsluttet med toner fra bergensbandet Sherpa. Bandet skapte god stemning på kulturhuset og satte punktum for en hyggelig kveld.

Dette er kampanjekravene våre:

1) Norges Bank må sørge for at Oljefondet ikke bryter urfolksrettigheter ved å kreve at selskaper i utsatte sektorer følger internasjonale retningslinjer

2) Kontakten Norges Bank har med selskapene må være offentlig og åpen

3) Universiteter og høyskoler må gå foran og lage egne etiske rammeverk for å sikre at utdanningsinstitusjoner ikke samarbeider med selskaper som bryter folkeretten, menneskerettighetene, og urfolksrettighetene

Les gjerne mer om kampanjen og signer oppropet her !

#WEDREAMBIG #SpørFørst

 

About SAIH Bislet

SAIH Bislet er Studentene og akademikernes internasjonale hjelpefonds lokallag på HiOA. Vi arrangerer filmvisninger, seminarer og debatter for å skape oppmerksomhet og spre kunnskap omkring globale spørmål. SAIH støtter lokale organisasjoners prosjekter innen høyere utdanning, forskning og opplæring i det sørlige Afrika og Latin-Amerika. Men bistand alene kan ikke skape en rettferdig verden. Rike land i Nord må også endre politikk som har negativ innvirkning på utviklingen i land i Sør.
This entry was posted in Hjem and tagged , , . Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *