Vintersamling 2015

Sau i soloppgang

Sau i soloppgang

I helgen var ni av aktivistene i SAIH – Blindern på vintersamling med aktivister fra alle SAIH-lokallagene i Norge. Det var en lærerik, sosial og inspirerende begivenhet som har gjort oss som SAIH – aktivister enda mer motiverte til å engasjere oss!

Vi diskuterer stunt og sprell vi kan gjøre i kampanjeuken

Vi diskuterer stunt og sprell vi kan gjøre i kampanjeuken

Strålende solskinn, sauer og høns, spennende appeller og foredrag, bålkos og morgenbad (!) var noen av elementene som la til rette for en perfekt helg. Hovedfokuset var SAIHs kampanjeuke om okkupasjonen av Vest – Sahara, som går av stabelen om under fire uker. Og forhåpentligvis sitter nå SAIH på 60 Vest – Sahara – ”eksperter” som er klare for informere sine medstudenter om den tragiske skjebnen til Vest – Sahara, som dessverre ofte kommer i skyggen av andre internasjonale begivenheter og katastrofer.

Jippi, vi vant!

Jippi, vi vant!

Så må det være lov å komme med litt selvskryt også; fordi årets pokal for beste lokallagsnettside gikk til SAIH – Blindern!! Gratulerer til oss – måtte pokalen aldri forlate Villa Eika!

På vei hjem etter veldig vellykket vintersamling!

På vei hjem etter veldig vellykket vintersamling!

Vi takker for en flott vintersamling, og gleder oss allerede til neste år!

Høres dette ut som noe du kunne tenke å være med på? Meld deg inn i SAIH da vel! Det er både lærerikt, sosialt og en veldig god erfaring og ha med seg når man skal ha ut i arbeidslivet. Send en mail til: saih.blindern@gmail.com, og bli med på vårt neste lokallagsmøte. De holdes hver onsdag kl. 17.00 i 2. Etasje på Villa Eika. Velkommen!

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Prisen for å være politisk aktiv

En septemberdag i fjor skulle 43 mexikanske studenter demonstrere på en konferanse ledet av ordføreren i Iguala, i delstaten Guerrero. De fikk aldri gjennomført demonstrasjonen. Bussene deres ble stoppet på veien av myndighetene og hva som skjedde etter det, var lenge et mysterium. Studentene hadde forsvunnet uten et spor. Ble de kidnappet? Var de fortsatt i live? Samtidig var det noe som var åpenbart – og det var at deres politiske engasjement var grunnen til forsvinningen.

10982438_10155200637055321_7958448807579005459_n

Hver dag blir studenter i alle deler av verden truet, fengslet og utvist for å være politisk aktive. Tenk om din forening ble forbudt fordi du var med på å arrangere et seminar som ble vurdert som kritikk av regjeringen? Tenk om du ble utvist fra UiO fordi du var med i høstens demonstrasjon mot skolepenger for internasjonale studenter? Tenk om du ble arrestert for å vise en video på YouTube for dine medstudenter?

ZINASU demonastrasjon i Zimbabwe

ZINASU demonastrasjon i Zimbabwe

Nettopp det siste skjedde med to studenter fra studentorganisasjonen ZINASU i Zimbabwe. På et internt møte i 2011 viste de en video med nyhetsbilder fra den arabiske våren. Kort tid etter ble de begge arrestert av myndighetene, kastet i fengsel og torturert. SAIH Blindern møtte disse to studentene, Welcome og Kurayi, på Villa Eika i 2012. De var der for å fortelle om sine opplevelser som en del av SAIHs politiske kampanje om utsatte studenter. Møtet gjorde inntrykk – tenk å leve i en virkelighet hvor politisk engasjement er forbudt?

 

 

SAIHs politiske kampanje i 2012

SAIHs politiske kampanje i 2012

Til høsten deltar 26 studenter for første gang i en prøveordning, Students at Risk, som ble en realitet etter kampanjen til SAIH. Gjennom denne ordningen får studenter som er utvist på grunn av sitt politiske engasjement i hjemlandet, lov til å fullføre graden sin på norske universiteter, deriblant UiO. Mange av de er blitt forfulgt og og fengslet. Håpet er at denne ordningen kan bli permanent og at flere slike engasjerte studenter får lov til å bli ferdig med utdannelsen sin her. På denne måten kan de etter fullført grad dra tilbake med mer kompetanse og bli endringsaktører som virkelig kan være med på å utvikle sitt hjemland til det bedre. I tillegg bidrar denne ordningen til å sende et signal til autoritære myndigheter om at det ikke er greit å behandle politiske aktive studenter slik.

Saken om de meksikanske studentene har rystet en hel verden. Med god grunn. Det viste seg at de lokale myndighetene som demonstrasjonen var rettet mot, beordret politiet til å overlevere studentene til narkokartellet Guerreros Unidos. Nylig ble levninger av studentene ble funnet i en elv og etterforskning viste etterhvert at de ble brent levende. Denne saken er bare ett forferdelig eksempel av mange som viser konsekvensene av studentengasjement. Men trenden er tydelig. Noen steder må studenter betale en svært høy pris for å være politisk aktiv.

5. mars arrangerer vi sammen med SAIH Bislet filmvisning og debatt om de forsvunnede mexikanske studentene på Eldorado Café kl 18.00. Hør mer om hva som faktisk skjedde og bli med i diskusjonen om students at risk! 

fb-arrangement: https://www.facebook.com/events/1583991035151446

 

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Studietur til Bosnia Herzegovina

Forrige uke dro Elise og jeg på studietur med LNU (Norges barne – og ungdomsorganisasjoner) til Sarajevo! Det var rett og slett en uforglemmelig opplevelse der vi ble introdusert for den vanskelige politiske situasjonen i Bosnia Herzegovina samt møtte mange engasjerte unge mennesker fra hele Norge.

Elise og Nora - litt kalde, men veldig fornøyde!

Elise og Nora – litt kalde, men veldig fornøyde!

Vi dro sammen med representanter fra blant annet Røde Kors ungdom, Grønn ungdom, unge Venstre, FPU, Changemaker og Elevorganisasjonen. Og besøkte blant annet Nansen Dialogue Center, UNDP (FNs utviklingsprogram), OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), og ungdomspartiet til det største Bosniske partiet.

På besøk hos Nansen Dialogue Centre

På besøk hos Nansen Dialogue Centre

I Sarajevo var det mange spor fra landets grusomme fortid; kulehull i veggene og et folk som aldri glemmer. Samtidig er Sarajevo en levende hovedstad, av mange kalt Europas Jerusalem, med både moskeer, synagoger og katedraler. Det er en by der historien har satt sitt preg på ulikt vis: Ottomanerne med sine trange gater, moskeer og basarer. Østerrike – Ungarn med katedral, flott Wien – inspirert arkitektur og trikkeskinner. Og tilslutt Jugoslavia med den ikke fullt så flotte, grå, praktiske og stilistiske arkitekturen. Det var umulig å ikke bli betatt av denne byen, den gode maten, de vennlige menneskene og den billige ølen.

En av Sarajevos trange gater

En av Sarajevos trange gater

På guidet tur om krigen i Bosnia

På guidet tur om krigen i Bosnia

Den politiske situasjonen i Bosnia – kort oppsummert!

Den politiske situasjonen i Bosnia er fortsatt problematisk, selv om det er 20 år siden krigen tok slutt. De tre folkegruppene i Bosnia Herzegovina, bosnjaker (bosniske muslimer), Serbere og Kroater har fremdeles et relativt anspent forhold til hverandre og de fleste stemmer på grunnlag av partienes etnisitet snarere enn deres politiske agenda. Det gjør heller ikke den politiske situasjonen noe lettere at det i Bosnia Herzegovina er tre presidenter: én bosnjak, én serber og én kroat. Dette ble bestemt etter krigens slutt og skulle hindre at det skjedde nye konflikter og kriger på grunnlag av etnisitet. Dessverre mener mage av de organisasjonene og aktørene vi var i kontakt med at det har ført til en enda større splittelse mellom etnisitetene. I tillegg er det svært vanskelig å få til endringer og få gjennomført ny politikk når det er tre presidenter og tre svært ulike partier som må ha et ord med i laget når vedtak blir fattet.

Fra en demonstrasjon vi var vitne til. Det står visstnok "Kast politker - dritten i fengsel"

Fra en demonstrasjon vi var vitne til. Det står visstnok “Kast politiker – dritten i fengsel”

Ungdomsorganisasjoner

Når det gjelder ungdomsorganisasjoner i landet, får dessverre de fleste organisasjonene økonomisk støtte fra politiske partier noe som gjør at de fleste organisasjonene ikke er politisk eller religiøst uavhengige. Det er også svært få organisasjoner som er multietniske, og det gjør selvfølgelig at splittelsen mellom etnisitetene blir videreført til den yngre generasjonen. Vi var allikevel heldige som fikk møte representanter fra tre ungdomsorganisasjoner som alle var politisk uavhengige og svært opprørte over situasjonen i landet deres. De var villige til å kjempe for forandring, men de gjentok flere ganger at de følte at det politiske systemet og grunnloven i landet deres gjorde det svært vanskelig å få til denne forandringen.

Møte med ungdomspartiet til det største partiet i Bosnia Herzegovina

Møte med ungdomspartiet til det største partiet i Bosnia Herzegovina

Videre samarbeid

Noe av formålet med turen var at vi som norske ungdomsorganisasjoner skulle kunne se på mulighetene for videre samarbeid med ungdomsorganisasjoner i Bosnia Herzegovina eller på Balkan generelt. Kanskje vil det bli mulig for SAIH å få til et samarbeid med bosniske ungdomsorganisasjoner i framtiden.

Vi takker for en fantastisk tur og er veldig takknemlig for å ha fått mulighet til å få et innblikk i et land vi visste svært lite om fra før, samt treffe engasjert ungdom fra vårt eget hjemland som nå er en del av SAIHs nettverk.

– Elise og Nora

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Hva er egentlig Open Access?

SAIH blindern var tilstede på UIOs konferanse om Open Access 22.januar 2015.  Vi var tilstede på konferansen fordi SAIH hadde kampanje om nettopp dette i 2013. Open Access handler om at all offentlig finansiert forskning skal være tilgjengelig for folk flest – gratis på internett.

 Hvorfor er SAIH opptatt av dette? Tilgang til kunnskap fører til frigjøring! 

Det er aldri for lite tid under et seminar til å la være å ta en selfie!

Det er aldri for lite tid under et seminar til å la være å ta en selfie!

Det meste av resultatene av offentlig finansiert forskning blir publisert i tidsskrifter det koster en formue å få tilgang til. Dette har mange negative konsekvenser. Open Access er metoden som skal brukes for å endre på dette systemet.Ved å gjøre det gratis å få tilgang til forskningsartikler som forskere har laget, blir kunnskap mer spredt og brukt. Både av andre forskere i Norge og i resten av verden. Forskerne som bor i fattige land vil da få muligheten til å få tilgang til den nyeste forskningen. Da kan de også bli med i den vitenskapelige diskusjonen som kan løse de store utfordringene som hele verden står ovenfor.

Open Access på 1-2-3

Open Access på 1-2-3

 

Studenter vil også få lettere tilgang. I Norge bruker universitetsbibliotekene over 200 millioner kroner i året for å skaffe tilgang. Selv da har de ikke tilgang til alt som finnes av ny forskning. Dette er mye penger i Norge, tenk på hvor mye penger dette er i utviklingsland.

De eneste som tjener på dette systemet er selskapene som eier tidsskriftene. De har nesten ingen utgifter, og store inntekter. De hverken betaler for forskningen, eller lager den. De bare publiserer den. Men deres tidsskrifter er så nødvendige for universitetsbibliotekene at de er villige til å betale nesten hva som helst. Vi i SAIH og mange andre vil endre dette.

Dette ble tatt opp i konferansen – 

I dag publiseres ca. 10-12 prosent av alle norske vitenskapelige artikler i Open Access-tidsskrifter. Mange av de store universitetene har etablert publiseringsfond hvor forskerne kan søke om midler til kostnadene for å publisere i Open Access tidsskrifter. På UIO er det publiseringsfond på 2,5 millioner kroner til forskning og bøker som publiseres i Open Access. Forskningsrådet dekker opp til 50% av fondet som stimuleringstiltak for åpen tilgang til forskning. I tillegg krever forskningsrådet at all forskning som finansieres av de skal egenarkiveres. Dette fondet finansierer kun gul og grønn Open Access og ikke hybrid.

Open Access folkene veileder professorer og to SAIH aktivister til hvordan Open Access fungerer.

Open Access folkene veileder professorer og to SAIH aktivister til hvordan Open Access fungerer.

 

Grønn Open Access er fagfellevurderte vitenskapelige artikler som legges i åpne arkiver, institusjonelle eller fagspesifikke. UiO gjør dette ved å laste opp fulltekstdokumentet i Cristinsom importerer fulltekstdokumentet til DUO, UiOs elektroniske vitenarkiv.

Gull Open Access er fagfellevurderte Open Access-tidsskrifter. Open Access-tidsskrifter er ikke gratis å produsere, men kostnadene flyttes bort fra leser og dermed økes både tilgjengelighet og spredning av stoffet.

Hybrid – mange forskere velger å publisere i lukket tidskrifter, men velger å betale tidskriftene for at forskningen deres skal være tilgjenglig for alle. Dette støtter ikke UIO. Grunnen til at mange forskere velger å gjøre det på den måten er at de vil publisere i prestisje tidsskrifter med høy impact factors. De fleste av disse tidsskriftene er lukket og man må betale for å få tilgang til disse. Open Access har ikke eksistert lenge og har vansker for å konkurrere med de etablerte tidsskriftene.

Det er kun Bergen som støtter hybrid Open Access – kanskje UIO må følge politikken til Bergen?

Forskningsrådet var også tilstede for utfyllende informasjon om Open Access.

Forskningsrådet var også tilstede for utfyllende informasjon om Open Access.

Les mer om SAIHs tilnærming til OpenAccess her: https://saih.no/artikkel/2013/10/hva-er-open-access-på-2-minutter

 

 

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Årets første ulandsseminar!

Tirsdag 27. Januar var det tid for årets første ulandsseminar, med tema Human Rights: The Price for Investments? Salen var tettpakket, og det var tydelig at temaet engasjerte både innledere og publikum.

bilde 5

Økonomisk utvikling og menneskerettigheter er to av seks hovedprioriteter i den norske regjeringens utviklingspolitikk. På seminaret ble det diskutert om økonomisk utvikling bidrar til å forbedre menneskerettighetene, hvorvidt bedrifter burde være en del av en demokratiseringsprosess og om det er motstridende og dobbeltmoralsk at Norge både investerer i Burma og har en viktig rolle som støttespiller i demokratiseringsprosessen i landet.

bilde 3

I panelet var Morten Høglung, Statssekretær i UD, Trine Skei Grande, leder av Venstre, Stein Tønnesson, Professor på PRIO og Soe Myint Aung, grunnlegger av Tagaung Institute of Political Studies (TIPS).

Vel møtt til neste ulandsseminar tirsdag 10. Februar, da blir temaet Elektrisitet til alle – høy spenning, lav effekt? Med Fivas som medarrangør. Alle våre ulandsseminar er gratis og blir avholdt ca. annenhver tirdag på Eilert Sundts hus, auditorium 3 fra kl. 17.15 til 18.45. Det blir servert frukt og kjeks og seminarene er åpne for alle. Vi lover spennende temaer, engasjerte innledere og intens debatt.

10940433_944252545587958_7258919179617142372_n

Her er en liste over de kommende ulandsseminarene:

10. februar    Elektrisitet til alle – høy spenning lav effekt

Medarrangør: Fivas

24. februar   Volunteer Tourism or Sustainable Volunteerism.

Medarrangør: Røde kors ungdom

10. mars       Tause vitner til vold: FN i okkuperte Vest – Sahara.

Medarrangør: Støttekomitéen for Vest – Sahara

21. april        Hvordan betale verdens største regning?

Medarrangør: Changemaker

Følg med på facebooksiden til SAIH Blindern for mer info om ulandsseminarene! Og har du lyst til å engasjere deg i Norges beste akademiker og studentorganisasjon for bistands – og solidaritetsarbeid? Det er utrolig lærerikt og sosialt! SAIH Blindern arrangerer infomøte 4. Februar kl. 16.30 på Uglebo på Sophus Bugges hus. Det blir servert gratis pizza og snacks.

Vi ses!! :) :)

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Nytt år, nye muligheter

Det var en fantastisk høst for SAIH Blindern. Vi har hatt det sinnsykt gøy med filmvisninger og debatter, samlinger og konserter, crazy stunts og seminarer.  Her er noen av høydepunktene fra høsten som var –

Sommercamp 2014 var svært inspirerende for aktivister og en helt fersk leder.

Sommercamp 2014 var svært inspirerende for aktivister og en helt fersk leder.

I juni var vi på SAIHs første sommercamp. Her fikk vi skolering på områder som hvordan bli god i debatt, skrive innlegg og få de publisert, pluss mye annet spennende. Med badstu, bålkos og herlige aktivister fra alle SAIH sine lokallag ble dette en superbra start på sommeren.

Semesteret startet med at SAIH Blindern var en post på UiO rebusen med det rå Afrikapuslespillet vårt.

Kan du pusle Afrika?

Kan du pusle Afrika?

Etterhvert var det tid for årets politiske kampanje. Ila. en uke i september hadde vi flere arrangementer hver dag og tapetserte Blindern med de fantastiske kampanjeplakatene. #WeDreamBig og #SpørFørst kampanjen handlet om å pushe politikerne og legge press på Norges Bank for å få til bedre etiske retningslinjer for Oljefondet for også å inkludere urfolk – og afroetterkommeres rettigheter.

Tommelopp for vellykket stunt, her med sjef for Karrieredagen.

Tommelopp for vellykket stunt! Her med sjefen for Karrieredagen.

 

Hvordan kan post-2015 målene bedre situasjonen for de 2,5 milliardene som enda ikke har tilgang til grunnleggende sanitære tjenester? Dette var noe av det som ble diskutert på semesterets første ulandsseminar.

Hvordan kan post-2015 målene bedre situasjonen for de 2,5 milliardene som enda ikke har tilgang til grunnleggende sanitære tjenester? Dette var noe av det som ble diskutert på semesterets første ulandsseminar.

Ulandsseminarene er en fast seminarrekke som SAIH Blindern har arrangert hvert semester i en årrekke. To Ulandsseminarkoordinatorer lager en plan for 4-6 seminarer ila semesteret og gjør en fantastisk jobb med planlegging av disse og kontakt med politikere og evt panelister og samarbeidspartnere. To av seminarene forrige semester var om Statoils tilstedeværelse i Tanzania og om hvorvidt tusenårsmalene faktisk har bidratt til å skaffe de aller fattigste i verden rent drikkevann. På begge seminarene opplevde vi rekordstort oppmøte på 120-130 som kom for å høre på debattene. 

Kritkere mener Statoil burde bruke posisjonen sin som etablert aktør i næringslivet mer offensivt i de landene de opererer i.

Kritkere mener Statoil burde bruke posisjonen sin som etablert aktør i næringslivet mer offensivt i de landene de opererer i.

 

Neste semester er hvertfall et av disse koordinatorvervene i SAIH Blindern ledig;)

 

 

 

Om du har lyst til å engasjere deg ved siden av studiene dine på UiO, få viktig organisasjonserfaring og ikke minst få et bredt nettverk og venner for livet (klisjé, men det er faktisk uungåelig!) – Kom på infomøte vårt onsdag 4. februar på Uglebo (Studentpuben på Sophus Bugges Hus). Her får du høre om hva SAIH driver med og hva du kan få ta del i som aktivist i SAIH Blindern! Vi har ukentlige møter i 2. etasje på Villa Eika onsdager kl 17 – velkommen innom!

Link til FB arrangement: https://www.facebook.com/events/441926452627022/?ref_dashboard_filter=upcoming

 

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Vi viste MannIslam på Saga Kino!

Mens køen danner seg før innslipp deler aktivister ut SAIH kondomer og flyers!

Mens køen danner seg før innslipp deler aktivister ut SAIH kondomer og flyers!

 

 

Mandag 3. november var det endelig dagen her for filmvisning av MannIslam! Dokumentaren ble vist for en stappfull Sal 2 på Saga Kino – hele 160 stk hadde møtt opp for å se filmen og debatt om kjønnsroller i Islam. 

 

 

 

 

Mannislam sjokkerer i måten den setter fokus på Islam og kjønn. I denne filmen får vi et unikt, engasjert og sjeldent møte med muslimske menn som jobber for likestilling og rettferdighet i den muslimske verden. Dette er menn som utfordrer de patriarkalske strukturene i muslimske land. Etter to filmer om Islam, homofili og feminisme, ønsket Nefise Özkal Lorentzen, en kvinnelig muslimsk filmskaper, å utforske den maskuline kulturen i Islam. Det har hun virkelig gjort!

10306643_356568474511174_4247018033821814363_n

Filmen portretterer fire ulike muslimske menn, fra feministen i Indonesia som går i miniskjørt på en demonstrasjon til tegneserieskaperen som lager muslimske kvinnelige og mannlige superhelter i Kuwait. Filmen bidro til å sette lys på ett hett, men samtidig ømfintlig tema. Hva sier koranen om mannsrollen? Hvorfor er det fortsatt slik idag i flere muslimske samfunn at menn skal være forsørgeren og kvinnen skal lage mat og passe barn? Hvordan kan dette kjønnsrollemønsteret endres? 

Panelet sørget for en underholdende og svært interessant debatt med til tider ganske ulike perspektiver. 

10298807_356568904511131_5640427885406186648_n

Debattdeltagerene var:

Nefise Özkal Lorentzen – Regissør og Skribent
Thomas Michael Walle – Mannsforsker, ekspert på islamisk maskulinitet
Shoaib Sultan – Rådgiver for Antirasistisk Senter, ordførerkanidat i Oslo fra Miljøpartiet De Grønne
Shakeel Rehman – Samfunnsdebattant og tolk
Mohamed Abdi – Samfunnsdebattant og master-student i pedagogikk

Ordstyrer Anette Remme, fagrådgiver på SRHR i Sex og Politikk, bidro med insiktsfulle kommentarer og utfordrende spørsmål til panelet. 

Vi takker for en fantastisk filmvisning og håper vi kan fortsette det fine samarbeidet med LIM. Vi vil rette en særlig takk til filmskaper Nefise Lorentzen for all hjelp og råd underveis! SAIH Blindern kommer til å fortsette arbeidet med SRHR og å utfordre stereotypier med ny giv neste semester! 

10599464_356567864511235_4676040006636968111_n

Vil du være med å arrangere filmvisninger og debatter som dette? Bli aktivist i SAIH Blindern! Det er utrolig lærerikt, sosialt og utviklende. I SAIH føler man at man virkelig gjør en forskjell! Les mer om alt det spennende organisasjonen driver med på saih.no, lik SAIH Blindern på facebook og følg oss på instagram og twitter – @saihblindern!

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Ulandsseminar: Tanzania – Statoils nye Afrikaeventyr?

Tirsdag 14. oktober var det Fellesrådet for Afrika som var medarrangør for Ulandsseminaret. Temaet var Statoil si stasing på gassutvinning i Tanzania og der var over 100 frammøtte.

Hovudspørsmålet under seminaret var korleis Statoil kan bruke posisjonen sin som etablert aktør til å medverke til økonomisk og sosial utvikling i eit land der korrupsjon og ulovleg kapitalflyt er vanleg, og der meneskerettane og fagoforeiningar stadig møter utfordringar. Kritkarar meiner Statoil burde bruke posisjonen sin som etablert aktør i næringslivet meir offensivt i dei landa dei opererer i.
I panelet sat Vegard Pedersen frå Olje for Utvikling, Lars Tarald Kvam som er kommunikasjonssjef for Afrika sør for Sahara i Statoil, og Trine Hveem frå Kirkens Nødhjelp i Tanzania.

20141014_172330
Dette var det siste Ulandsseminaret denne hausten, men allereie på torsdag den 23. oktober er vi i gang med planlegginga for vårsemesteret. Meir informasjon om dette, og om kva som elles skjer i SAIH-Blindern, kan de finne på Ulandsseminaret eller SAIH-Blindern sine sider på Facebook.

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Karrieredagen på UiO

SAIH Blindern tjuvstartet på årets kampanje “We Dream Big”, “Spør Først”, med å arrangere et stunt på karrieredagen til UiO 23.september. Årets kampanje går ut på at vi i SAIH later som at vi er oljefondet og NBIM (Norges Bank Investment Management) som investerer i gruvedrift i Colombia og Guatemala på en svært uetisk måte.

På karrieredagen ønsket vi  å lokke jobb-interesserte studenter til å komme å “jobbe” for oss i oljefondet og NBIM. Ved å fortelle dem hvor fint det ville bli å være med på å introdusere vestlig sivilisasjon til uberørte deler av Latin-Amerika og hvordan vi ser muligheten for økonomisk vekst og profitt hvor andre bare ser jungel.

For å gjennomføre stuntet måtte vi undersøke litt på forhånd og fant raskt ut at det mest ideelle stedet for oss å sette opp vår lille stand med roll-up og kampanjemateriell ble rett overfor NBIM og Norges Bank. Vi tok på oss de fineste klærne vi fant hjemme i klesskapet for å ligne mest mulig på representanter fra finans institusjoner, og marsjerte inn på karrieredagene, hvor vi umiddelbart fanget oppmerksomheten til NBIM og Norges Bank.

10641226_10154619895715321_8155097959325416527_n

10653634_10154619896730321_6819122787007107078_n

Vi pratet med studenter og prøvde å lokke de til å “jobbe” for oss. Og avslørte etter hvert at vi ikke var representanter fra Oljefondet, men fra SAIH Blindern og informerte de deretter om årets kampanje.

999807_10154619897065321_93936816104177227_n
Representanter fra NBIM og Norges Bank ble svært interessert i kampanjemateriellet vårt og kom for å stille oss noen spørsmål.

10639607_10154619895590321_1886941279920172117_n Vi fikk konfrontert NBIM og gitt over SAIH rapporten som dokumenterer brudd på etiske retningslinjer for oljefondet og NBIMs investeringer i Colombia og Guatemala. Så vi krysser fingrene for at rapporten får sirkulert rundt inne på NBIMs kontorer.

Vi fikk ikke stå så mye lenger enn 15-20 minutter før vi fikk streng beskjed av ledelsen av karrieredagen at vi måtte forlate messen. Da vi ikke hadde tillatelse til å være der, og strengt tatt heller ikke hadde noe jobbtilbud å tilby studentene. Det var tydeligvis noen fra NBIM som hadde meldt ifra om at vi hadde en demonstrasjon.

1526644_10154619896675321_4422056430191894684_n

Vi pakket sammen og gikk ut. For så å sette opp standen vår igjen rett utenfor (hvor vi hadde tillatelse til å stå).

10629717_10154619896070321_6552623226054495054_n

Sjefen av karrieresenteret kom for å hilse på oss utenfor og sa at han hadde blitt stresset da han hørte det var demonstrasjon inne på karrieredagene. Da fryktet han kakekasting eller hva som verre er. Han ble derimot svært lettet da han så at det kun var noen søte SAIH-aktivister som ville informere om årets kampanje. Han støtter arbeidet vårt og sa at han var veldig interessert i å samarbeide med oss ved fremtidige anledninger. Og syntes at det er en viktig del av et universitet å ha aktive ungdomsorganisasjoner som ytrer meningene sine og konfronterer aktører slik som NBIM og Norges Bank.

1237879_10154619896985321_7061050926856012466_n

Tommel opp for vellykket stunt!

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Gullkantet eller kullsort? Oljefondets skitne investeringer i Latin Amerika

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) avslører i en fersk rapport at selskaper som Statens Pensjonsfond Utland (SPU) investerer i bryter med FNs erklæring om urfolks rettigheter.

1609742_10152648173696321_6883369643864684177_n[1]

”Ta først, spør etterpå” er tittelen på rapporten. Den viser hvordan Oljefondets investeringer i kull og gullutvinning i Colombia og Guatemala direkte skader urfolks rett på liv og land. 13 milliarder norske kroner er investert i fire selskaper; Goldcorp, BHP Bilton, Anglo American og Glencore Xstrata.

Problemet er at internasjonale selskaper som disse gjør avtaler med nasjonale regjeringer og får konsesjoner på områder som tilhører urfolk. De setter så i gang gruvedrift eller bygger enorme vannkraftverk uten å konsultere urfolksgruppene i forkant. Det er dette som har skjedd i både Colombia og Guatemala. Denne praksisen bryter med ILO 169 og Urfolksdeklarasjonen fra FN som sier at urfolk har rett til å delta i beslutningsprosesser som påvirker alle aspekter ved deres samfunnsliv.

Tvangsflytting, trusler og drap

I rapporten fortelles det om hvilke konsekvenser gull- og kullutvinningen til de fire selskapene har for urbefolkningen i områdene. Forurensning, helseproblemer, ressurstyveri, trusler og urettmessig straffeforfølgelse er bare noen av de. Fredelige demonstrasjoner mot prosjektene har blitt møtt med enorme politistyrker, senest i juni i år ble 100 demonstranter møtt av 500 politifolk etter forespørsel fra selskapene. Trusler og fengsling er ikke uvanlig og det er bekreftet tilfeller av forsvinninger og drap på aktivister.

Verdens største statlige fond

Pensjonsfondet vårt er det største statlige fondet i verden. Fondet tar gjerne også på seg merkelappen som et av de mest etiske fond i verden, i en lengre tid var det også det. Men i løpet av de siste årene, har den internasjonale standarden blitt høynet og CSR og etiske investeringer har fått en større plass i finansverdenen. De etiske retningslinjene som er satt for SPUs investeringer må skjerpes om det norske oljefondet skal unngå å bidra til landeran og brudd på menneskerettigheter i Latin-Amerika.

Påfallende dobbelmoral

Norge har vært et foregangsland når det gjelder fokus på urfolks rettigheter. Vår egen urfolksgruppe, samene, har en viktigere stemme i det norske samfunnet enn de fleste andre urfolksgrupper har i sine respektive nasjoner. Det er derfor påfallende at det legges så lite fokus på dette når oljefondet skal investere enorme summer i multinasjonale selskaper som opererer i urfolks territorier.  Ved å skrive under på OECD og FNs avtale om ansvarlig nærlingsliv har Norge også forpliktet seg til nettopp dette.

Hva kan forvalterne av fondet gjøre?

SAIH krever at delen av Norges Bank som forvalter fondet, NBIM, må utarbeide en aktiv eierskapsstrategi for urfolk forankret i ILO 169 og FN-deklarasjonen. De må styrke sin kompetanse på urfolksrettigheter og hvordan dette kan respekteres og inkorporeres i samfunnsansvaret ved de bedriftene de investerer i. Viser det seg at situasjonen er for komplisert til å ta i bruk muligheten for aktivt eierskap i bedriften det investeres i, må NBIM sørge for uttrekk umiddelbart. Norske myndigheter må kreve full åpenhet for å unngå at SPU, og i utstrekning – det norske folk – tjener penger på brudd med de etiske retningslinjene.

 

10485893_10154588204370147_7145340877006548430_n[1]

 

Posted in Ukategorisert | Leave a comment