New reality TV spoof mocks westerners’ stereotypes of Africa

- Portraying poor people in development countries as apathetic victims needing help from rich benefactors in the West is disrespectful and damaging, says SAIH president Jørn Wichne Pedersen.

- Det er respektløst og skadelig når fattige mennesker fremstilles som apatiske ofre som behøver hjelp av rike velgjørere fra Vesten, sier Jørn Wichne Pedersen i SAIH.

Fredag 7. november lanserte SAIH sin nye video Who wants to be a volunteer?, som med elementer av humor og reality-tv skal illustrere noen av de mest stereotypiske fremstillingene av Afrika og i bistandsorganisasjoners innsamlingskampanjer. På under en uke så nærmere 250.000 videoen på YouTube.

Videoen er oppfølgeren til suksessene fra 2012 og 2013, hvor musikkvideoen Radi-Aid: Africa for Norway og parodien Let’s Save Africa, gone wrong ble sett av millioner fra alle verdensdeler. Sistnevnte ble i mars kåret til en av de ti beste videosnuttene fra 2013 av nettgiganten TED.

- Vi ønsker å få slutt på stereotypisk og svartmalt kommunikasjon i innsamlingsvideoer. Kunnskapsløshet og dårlig samvittighet fører til at vi velger enkle løsninger i vårt møte med en urettferdig verden, sier Pedersen.

Med årets video vil organisasjonen sette fingeren på bilder av Afrika som de tror mange vil kjenne seg igjen i. Videoen er ikke en kritikk av unge som reiser til Afrika for å jobbe som frivillige, men av den generelle eksotifiseringen av kontintentet som fortsatt dominerer i dag.

Klikk her for å se oppdatert mediedekning nasjonalt og internasjonalt.

SAIH has launched its new video "Who wants to be a volunteer". The new video contains elements of humor and reality-TV to illustrate some of the most stereotypical representations of Africa.

The video is the follow up of the music video hit Radi-Aid: Africa for Norway from 2012 and charity video parody Let's Save Africa, gone wrong, which have been seen by millions from all over the world. In March, the latter became one of the 10 winners of "ads worth spreading" by the web communication gigant TED.

- We want to end stereotypical and pessimistic communication in fundraising campaigns. Lack of knowledge and bad consiousness leads us to believe in simple solutions when confronted with an unjust world, says Pedersen.

The new video raises attention to images of Africa many can relate to, the creators think. The video is not a critique of youth traveling to Africa to work as volunteers, but rather of the simplistic exotification of the continent that still dominates today.

Awarding the worst and best fundraising campaign

Also this year, the video is made in colaboration with the Durban, South Africa, based company iKind. The release marks the beginning of the voting for the international Rusty Radiator Awards. On the 2nd of December, the best and worst fundraising campaign will be awarded. The selected videos are nominated by an international jury.

- With Africa for Norway, we saw an enormous international interest to change stereotypes conerning developing countries. The goal with the award is to promote creativity and innovation in aid communication, says Pedersen.

Among this year's nominated videos are Save the Children UK "Most Shocking Second a Day Video", selected for the Golden Radiator category, which goes to the charity offering the most innovative and empowering vision. In the Rusty category, which goes to the charity producing the most cliched and unhelpful fundraising video, Concern Worldwide is nominated with "Hunger Stops Here".

For more information about the jury, the nominees and the Rusty Radiator Award: www.rustyradiator.com/.

Kårer verdens verste og beste innsamlingsvideo

Også i år er filmen laget i samarbeid med et filmselskap i Durban, Sør-Afrika, og markerer starten på den internasjonale prisutdelingen Rusty Radiator Awards. 2. desember i Oslo skal de beste og verste innsamlingskampanjene kåres, hvor 8 videoer er plukket ut av en internasjonal fagjury.

- Med de to første kampanjene våre så vi en enorm interesse internasjonalt for å endre stereotypiene om utviklingsland. Målet med prisutdelingen er å fremme mer kreativitet og nyskaping i bistandskommunikasjon, sier Pedersen.

Blant årets utvalgte er blant annet SOS Barnebyer Norge sin kampanjevideo ”Ville du gitt jakken din til Johannes?” nominert til The Golden Radiator Award for en av årets beste og kreative innslag. Save the Children USA og ”The Most Important ”Sexy” Model Video Ever” har havnet i kategorien The Rusty Radiator Award, blant årets mest skadelige innsamlingskampanjer.

Mer informasjon om formålet og oversikt over alle nominerte: www.rustyradiator.com/

Read more:

Nicaragua: URACCAN one step closer to quality accreditation

Nicaragua: URACCAN one step closer to quality accreditation

The intercultural university URACCAN recently delivered the progress report on the implementation of its Improvement Plan to the National Council for Evaluation and Accreditation (CNEA). The report is another milestone in the long process for achieving official quality accreditation. 

January Action to #SaveAhmad

January Action to #SaveAhmad

SAIH joins Scholars at Risk in taking action on behalf of Dr. Ahmadreza Djalali, a peaceful scholar sentenced to death in Iran.