Klikk på video for lyd

Slik avslører du fake news

Det er enklere enn noen gang å produsere og spre falske nyheter, enten hensikten er å tjene penger, påvirke deg, skape informasjonskaos eller bare ren trolling.

se også:

Arrangementer om fake news

Blank 2526 X 6000

Derfor er fake news farlig

I 2016 ble det kjent hvordan Facebook ble brukt til massiv spredning av falske nyheter i forbindelse med det amerikanske valget, hvor også utenlandske aktører stod bak.

Siden har utviklingen rast videre, mye grunnet mer tilgjengelig teknologi og det stadig voksende, algoritmebaserte universet som sosiale medier utgjør. Det har enkelt sagt blitt både lettere å lage mer troverdige falske nyheter, og lettere å spre dem.

Deep fake-videoene som SAIH har laget, er laget med enkle verktøy som er lett tilgjengelig for alle. Vi leker med formen som slike manipulasjoner tar, men forsøker ikke å lure noen. Men for de som mener å gjøre det, finnes det i dag avansert teknologi som er nesten umulig å avsløre for oss vanlige seere. Når samfunnet oversvømmes av informasjon og fake news er stadig vanskeligere å avsløre, skaper det gode kår for konspirasjonsteorier og et polarisert debattklima.

I sum er det en utvikling som kan gjøre stor skade på demokratiet.

Sosiale medier åpner for mange deloffentligheter som eksisterer parallelt, og som ikke nødvendigvis vil være i utstrakt kontakt med hverandre. Ekstra sårbart blir samfunnet dersom folk flest ikke utøver utstrakt kildekritikk og selv oppsøker alternative stemmer.

Last ned guiden (gratis!)

Ønsker du å ta i bruk SAIHs guide i din bedrift eller organisasjon? Da kan du laste den ned helt gratis. Ta gjerne kontakt med oss på epost: info@saih.no dersom du ønsker en versjon med deres logo på.

Guide: Slik unngår du fake news-fella (JPG)
Guide: Slik unngår du fake news-fella (PDF)

SAIHs guide er basert på inspirasjon fra en rekke kilder og guider, men vi vil gi en stor shoutout til Medietilsynet. Sjekk ut kampanjen deres om falske nyheter, her.

Tidligere arrangementer:

26/10: Sofie kupper Norge (live!)

26/10: Sofie kupper Norge (live!)

Er det mulig å lage en oppskrift på statskupp i Norge? Komiker og diktatorspire Sofie Frøysaa har invitert med seg et ekspertpanel på fake news - live på UNION, Blindern.

Les mer
27/10: Finnes det en kur mot fake news?

27/10: Finnes det en kur mot fake news?

Hva står på spill dersom falske nyheter fortsetter å bre om seg? Kan det stoppes? For å finne svar har vi med oss blant andre, Facebook Norge og faktisk.no.

Les mer
4/11: Forskning vs. fake news

4/11: Forskning vs. fake news

Utgjør fake news en trussel for akademia? Hva er akademia sin rolle i kampen mot desinformasjonen? Velkommen til frokostmøte i samarbeid med HumSam-biblioteket på UiO.

Les mer
4/11: A thousand cuts

4/11: A thousand cuts

President Duterte styrer Filippinene med jernhånd. Hva skjer med de som stiller kritiske spørsmål? En film om journalist og årets fredsprisvinner, Maria Ressa.

Les mer