Brasil-kveld Onsdag 11 februar

Førstkommende onsdag skal SAIH ha et spennende arrangement med Latin-Amerikagruppen i Kristiansand (LAG) og miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire.

To aktivister fra LAG har vært på 6 måneders solidaritetsbrigade i Brasil og kommer for å snakke om sine opplevelser, først og fremst rettet mot gruvevirksomhet i Nordøst-Brasil og påvirkningen dette har hatt på lokalmiljøet.

Vi starter kvelden med en filmvisning og avslutter med spennende foredrag og diskusjon.

Velkommen til en super kveld med engasjerte fra SAIH, LAG og Spire :)

UIA rom B3-001. Kl 17

English:
This Wednesday SAIH will collaborate with the Latin-American group in Kristiansand (LAG) and the environmental organization Spire. Two activists from LAG will talk about their experiences as fieldworkers in Brazil. They will focus on mining in Northeast-Brazil and the impacts this has on the environment in the area.

Before the lecture we will watch a movie and finally we will have a discussion.

Welcome :)

5 pm – room B3-001

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Uniby-agder app!

Vi i SAIH-Kristiansand legger også ut alle arrangementer på appen uniby-agder slik at du skal være sikker på å få med deg alt det spennende vi gjør :)

Last ned appen så får du full oversikt over våre eventer!

 

MAIL-HEADER

 

 

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Rusty Radiator Awards

SAIH følger opp suksessen med Africa for Norway og er ute med sin nye video “Who wants to be a volunteer?”

Filmen laget i samarbeid med et filmselskap i Durban, Sør-Afrika, og markerer starten på den internasjonale prisutdelingen Rusty Radiator Awards. 2. desember i Oslo skal de beste og verste innsamlingskampanjene kåres, hvor 8 videoer er plukket ut av en internasjonal fagjury.

Blant årets utvalgte er blant annet SOS Barnebyer Norge sin kampanjevideo ”Ville du gitt jakken din til Johannes?” nominert til The Golden Radiator Award for en av årets beste og kreative innslag. Save the Children USA og ”The Most Important ”Sexy” Model Video Ever” har havnet i kategorien The Rusty Radiator Award, blant årets mest skadelige innsamlingskampanjer.

Bli med på vår rusty radiator event på østsida der vi følger utdelingen

Selve prisutdelingen starter kl.19. Før vi live-streamer blir det lokale konkurranser og kåringer.

Velkommen til en flott kveld på Østsida :)

rusty

 

 

 

Forresten, husk at dere må stemme på bistandsvideoene innen søndag!

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Rwandas sterke historie

 

Denne høsten skjer det mye spennende i SAIH Kristiansand og 11. November kl 17 skal vi ha et kjempe interessant foredrag om Rwandas historie på Universitetet i Agder. Eiliv Sørhus kommer fra Folkehøgskolen Sørlandet der han er lærer på Globalt fokus linjen. Eiliv skal holde et foredrag om Rwandas sterke historie med fokus på folkemordet og fremgangen til landet som følge av hendelsene. Dette er et spesielt interessant foredrag av en erfaringsrik foreleser.

Vel møtt, godtfolk :)

Rwanda

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

#wedreambig

wedreambig

Denne høsten handler SAIHs kampanje om afroetterkommere og urbefolkningsrettigheter i Latin Amerika.

Tirsdag 4 november får vi besøk av Emilie Larsen Ørneseidet fra SAIH sentralt som holder foredrag om årets kampanje. Dette er et svært spennende og aktuelt tema, så kom på foredrag og lær mer om rettigheter!

Urfolksgrupper hevder at det er investeringer i utvinning- og jordbrukindustri som truer deres rettigheter i størst grad. Ofte gjelder det retten til å kunne være med på å bestemme over hva som skal skje med egne landområder og naturressurser. Norge blir av mange sett på som et foregangsland når det gjelder å respektere urfolksrettigheter og har signert flere internasjonale konvensjoner som skal sikre at urfolksrettighetene ikke brytes i Norge. Samtidig investerer Oljefondet i selskaper som bryter de samme rettighetene systematisk. Dette dokumenteres i en ny SAIH-rapport om Oljefondets investeringer i selskaper som driver med gruvedrift i Colombia og Guatemala.

SAIH krever at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som ikke viser vilje til å respektere urfolk, og at Oljefondet skal få på plass en egen urfolksstrategi og jobbe for å sikre at Norge ikke bidrar til å krenke urfolks rettigheter.

Foredraget blir holdt på engelsk, så vi håper mange utvekslingsstudenter også tar turen :)

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Årsmøte (Annual meeting 2013)

Årsmøte 19/9-13 begynte med informasjon om SAIH til nye medlemmer, og info om årets kampanje til de som ikke deltok på høstsamlingen.
Deretter ble det valgt nytt styre

Styre høst 2013

Leder: Sanne Andrea Martinsen

Nestleder: Miranda Ørke

Økonomiansvarlig: Synne Thornæs Tønnessen

Sekretær: Heidi Gleditsch

Webansvarlig+PR-ansvarlig: Ingvild Tyssebotn og Linda Bui

Sosialansvarlig: Eva Bruun Ingebretsen

 *  Kampanjeansvarlig: Gina Hauge

Vi ser frem til et nytt år, med nytt styre og nye aktivister.

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Høstsamling 2013 (Fall gathering 2013)

Helgen 13-15 september reiste 5 av medlemmer av SAIH Kristiansand til Nærsnes for å delta på den årlige høstsamlingen med SAIH sentralt og representanter fra alle lokal lag.

På grunn av transport utfordringer var det storsett lørdags programmet vi fikk med oss, men det var ikke lite bare det! Dagen begynte med en innføring av årets kampanje Open Access av Nick Shockey, leder av SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition). Vi forsatte formiddagen med Workshops over innholdet i OA forelesningen, og fikk muligheten til å arbeide og sette oss litt mer inn i hva dette går ut på. For de som lurer mer på dette vil vi anbefale å se denne videoen: http://www.youtube.com/watch?v=L5rVH1KGBCY som en kort innføring da den forklarer veldig enkelt hva OA går ut på. Vi vil utover høsten og mot kampanjeuken publisere mer detaljert om dette.
Etter en god lunsj forsatte dagen med foredrag og workshop om lobbying, og hvordan man gå frem for å fremme sin sak.
Om ettermiddagen følte vi oss “utlærte” nok til å ta en quiz/natursti der vi igjen fikk tenke over hva Open Access handler om, og andre kreative oppgaver. Dette ble selvsagt avsluttet med kåring av vinnere og “The late night show-debatt”.
Lørdag kveld brukte vi til å feire fjorårets gjennomslag av kampanjen “Students at Risk” med danseband-tema fest, der vi fikk mulighet til å sosialisere med de andre lokallagene.

Alt i alt ble det en lærerik og artig helg som både motiverte og inspirerte oss til å jobbe for årets kampanje.

 

 

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

SAIH 2013

Vi i SAIH-Kristiansand tenkte det var på tide med en liten oppdatering her på bloggen.
gjengen

 

 

 

 

 

SAIH-Kristiansands nåværende aktivister

 

SAIH-Kristiansand var selvfølgelig representert på Aktivitetenes dag på UIA i Januar 2013 med en spennende quiz og smakfulle kaker.

kaka

 

 

 

 

 

 

 

Vårt bilde på Sør foredrag fra desember 2012.

et av mange spennende arrangementer SAIH Kristiansand har vert med på å arrangere dette skoleåret.

Vårt bilde på sør

 

 

 

 

 

 

 

 

trumme

 

 

 

 

 

 

SAIH Kristiansand har en god tradisjon på å krydre arrangementet med kulturelle opplevelser. Her representert med trommespilling på høyt nivå.
 

Har du også lyst til å bli SAIH-aktivist?

 

Posted in Ukategorisert, Aktivitet, SAIH | Leave a comment

SAIHs Årsmøte 2012

I helgen deltok seks aktivister fra SAIH-Kristiansand på SAIHs årlige Årsmøte i Oslo. Årsmøte er SAIHs øverste organ, og det er her man bestemmer veien videre for organisasjonen. Her diskuterer og vedtar man blant annet resolusjoner, statuetter, politisk kampanje, i tillegg til at man har valg.

For de av dere som har fulgt med på SAIH i år så har dere kanskje fått med dere vår flotte kampanje om studenters rett til å ytre seg. Denne kampanjen var svært vellykket og fikk mye oppmerksomhet rundt om på universitet og høyskolen i Norge. Vi er på god vei til å få til ordningen som vi har kjempet for, nemlig en ordning for politiske utviste studenter, som kan komme til Norge for å fullføre sin utdanning her. Både vårt kjære Studentparlament og Universitetsstyre på UIA har allerede skrevet under på oppropet!

Dere kan jo tenke dere at vi var ekstra spente på hvilket tema som ble valgt til  neste års kampanje, siden vi hadde en så vellykket kampanje i år!

Det hadde kommet inn tre gode forslag til ny kampanje,  men vinner kampanjen vant soleklart med 14 stemmer framfor 6 og 1 stemmer på de to andre!

Tema for politisk kampanje 2013 har blitt bestemt til å være ”Tilgang til kunnskap”!

Dette er et tema som vi allerede hørte om på årets høstsamling, hvor det kom ei fra UAEM (Universities Allied for Essential Medicines), som snakket om hvordan patenter på medisiner hindrer at man kan produsere billigere medisiner og forbedre medisinene på verdensmarkedet. De selskapene som eier patent på medisiner bestemmer også prisen. Dette er noe som går hardest utover de fattige i land i sør, som ikke har råd til å kjøpe de medisinene som finnes.

Det er bare tema for kampanjen som ble bestemt på årsmøte, og man har dermed ikke bestemt det endelige innholdet enda, så vi er veldig spente på hvordan utformingen av kampanjen vil bli!

Vi hadde også valg av blant annet ny leder og to nestledere!

Tidligere nestleder, Anja Bakken Riise, ble valgt som ny leder! Vi gleder oss mye til å fortsatt samarbeidet med Anja, hun er en veldig flink leder og svært godt likt. Vi tror hun kan ta SAIH til nye høyder!

De to nestlederne ble Mats Haug fra SAIH-Blindern og Magnhild Bøgseth fra SAIH-Trondheim, som begge har en lang fartstid i SAIH og som har mye kompetanse som kan komme godt med i stillingene!

I tillegg ble SAIH-Kristiansands egen Stephanie Amanda Perstrup valgt inn i landsråd 2013!

 

Ellers så hadde vi en veldig trivelig Årsmøte helg, og en veldig gøyal Årsmøtefest lørdagskveld! Mange var slitne etter en lang møtedag med mye diskusjon, men vi festet likevel i riktig Carl Ivars stil, med partyhatter og glitter i lokalet!

Posted in Ukategorisert | Leave a comment

Kampanjeuke!

I uke 42 hadde vi i SAIH-Kristiansand vår årlige kampanjeuke. Det ble noen hyggelige dager fylt av stands, gripende foredrag og mye fengende dansebandmusikk.

En nesten fulltallig gjeng fra SAIH-Kristiansand sammen med foredragsholderne Cho Lukas Yabah og Naila Al Atrash:

SAIH’ere i ilden!:

Uka startet allerede fredagen i forveien, da vi hang opp Carl Ivars-plakater rundt om på skolen. På søndagen var vi i byen og spredte dem der det lot seg gjøre. Tidlig mandag morgen ble bandmedlemmenes studentbevis lagt i alle UiAs kriker og kroker. Senere ble det stand i Vrimle, der folk fikk en innføring i årets høstkampanje, fliers til ukas foredrag og muffins som belønning til de som skrev under på oppropet, mens dansebandmusikken surret i bakgrunnen :) I tillegg ble det satt “gitter” av tape på et par speil som budskap, medfulgt informasjon om kampanjen.

Onsdag hektet vi lapper på stoler i ulike klasserom, med tekst à la: “Tilhørte tidligere student, som har blitt utvist grunnet politisk engasjement”, sammen med link til oppropet. Senere ble det foredrag på Østsia ved Anne Sender, tidligere leder for det Mosaiske (Jødiske) Trossamfunnet i Oslo, og tidligere styremedlem i lokallaget – Jo Tore Berg. De var begge økumeniske ledsagere i Israel og Palestina i sommer, og var til stede for å fortelle om deres erfaringer derfra. De reflekterte blant annet rundt hvordan unge Israelere og Palestinere har det i dag, samt hvilke muligheter de har til å endre hverdagen og bidra til å bli kvitt konfliktene i området. Mer info er å finne på Jo Tores blogg: augevitne.wordpress.com.

Torsdag hadde vi et stunt der et par av oss satt bundet på stoler i Vrimle. Den ene skulle  forestille en utvist student, den andre en som har blitt bortført. Fredag begynte med et nytt stunt. Vi hadde fått med oss en foreleser til å lese opp en melding fra UiAs administrasjon. Den gikk ut på at en av oss fikk beskjed om at man måtte møte hos den administrative ledelsen, grunnet deltakelse på et politisk møte, der man skal ha ytret seg kritisk om UiA. Foreleseren ga klar beskjed om at dette var mulig grunnlag for utvisning. Noen av tilhørerne stilte seg spørrende til dette, mens det virket som at andre var usikre på hvordan de skulle reagere. To andre representanter fra lokallaget var også til stede, og spratt opp kort tid etterpå, for å forklare hendelsen ut fra SAIHs kampanje, samt vise til ukas arrangementer og ikke minst underskriftskampanjen. I Vrimle sto vi parat med nok en stand. Denne gangen var det en variasjon fra mandagen i form av cookies og sjokoladekake, men nok en gang sto dansebandmusikken på repeat. Innen vi var ferdige hadde vi klart å sanke underskrift nummer 1000 til SAIHs opprop!  Noen timer senere ble det foredrag ved Cho Lukas Yabah fra Kamerun og UiAs “Scholars at Risk”-representant, Naila Al Atrash fra Syria.

Cho er en tidligere studentaktivist fra Sør-Kamerun, som opplevde å bli utvist, fengslet og torturert for sitt engasjement. I dag lever han og studerer i Norge, som politisk flyktning. Han lot tilhørerne på Østsia ta del i hans tragiske livshistorie. Mer info om Cho og Kamerun: http://saih.no/blogg/. Scholars at Risk (SAR) jobber med lignende problemstillinger for truede akademikere. På grunn av SAR har tre forfulgte akademikere nå jobb ved norske læresteder. Naila Al Atrash er altså en av disse, og kom til UiA i august. Hun vil undervise og forske her i et år. Også Naila hadde en sterk historie å fortelle, og brukte deler av tiden på å lese opp e-poster fra utsatte studenter ved hjeminstitusjonen. Flere av disse studentene har nå status “savnet”. Mer info om Naila Al Atrash: http://m.nrk.no/m/artikkel.jsp?art_id=18307985

Cho Lukas’ historie brakte frem tårer i øynene på de som var til stede på Østsia fredagen:

Fredag kveld var det tid, for aktivister og styremedlemmer fra SAIH-Kristiansand, å omstille seg og feire en vellykket kampanjeuke med en real fest! Det ble en uforglemmelig aften, og flere ble værende i de sene nattetimer :)

 

Posted in Aktivitet | Leave a comment