Kampanjeuke!

I uke 42 hadde vi i SAIH-Kristiansand vår årlige kampanjeuke. Det ble noen hyggelige dager fylt av stands, gripende foredrag og mye fengende dansebandmusikk.

En nesten fulltallig gjeng fra SAIH-Kristiansand sammen med foredragsholderne Cho Lukas Yabah og Naila Al Atrash:

SAIH’ere i ilden!:

Uka startet allerede fredagen i forveien, da vi hang opp Carl Ivars-plakater rundt om på skolen. På søndagen var vi i byen og spredte dem der det lot seg gjøre. Tidlig mandag morgen ble bandmedlemmenes studentbevis lagt i alle UiAs kriker og kroker. Senere ble det stand i Vrimle, der folk fikk en innføring i årets høstkampanje, fliers til ukas foredrag og muffins som belønning til de som skrev under på oppropet, mens dansebandmusikken surret i bakgrunnen :) I tillegg ble det satt “gitter” av tape på et par speil som budskap, medfulgt informasjon om kampanjen.

Onsdag hektet vi lapper på stoler i ulike klasserom, med tekst à la: “Tilhørte tidligere student, som har blitt utvist grunnet politisk engasjement”, sammen med link til oppropet. Senere ble det foredrag på Østsia ved Anne Sender, tidligere leder for det Mosaiske (Jødiske) Trossamfunnet i Oslo, og tidligere styremedlem i lokallaget – Jo Tore Berg. De var begge økumeniske ledsagere i Israel og Palestina i sommer, og var til stede for å fortelle om deres erfaringer derfra. De reflekterte blant annet rundt hvordan unge Israelere og Palestinere har det i dag, samt hvilke muligheter de har til å endre hverdagen og bidra til å bli kvitt konfliktene i området. Mer info er å finne på Jo Tores blogg: augevitne.wordpress.com.

Torsdag hadde vi et stunt der et par av oss satt bundet på stoler i Vrimle. Den ene skulle  forestille en utvist student, den andre en som har blitt bortført. Fredag begynte med et nytt stunt. Vi hadde fått med oss en foreleser til å lese opp en melding fra UiAs administrasjon. Den gikk ut på at en av oss fikk beskjed om at man måtte møte hos den administrative ledelsen, grunnet deltakelse på et politisk møte, der man skal ha ytret seg kritisk om UiA. Foreleseren ga klar beskjed om at dette var mulig grunnlag for utvisning. Noen av tilhørerne stilte seg spørrende til dette, mens det virket som at andre var usikre på hvordan de skulle reagere. To andre representanter fra lokallaget var også til stede, og spratt opp kort tid etterpå, for å forklare hendelsen ut fra SAIHs kampanje, samt vise til ukas arrangementer og ikke minst underskriftskampanjen. I Vrimle sto vi parat med nok en stand. Denne gangen var det en variasjon fra mandagen i form av cookies og sjokoladekake, men nok en gang sto dansebandmusikken på repeat. Innen vi var ferdige hadde vi klart å sanke underskrift nummer 1000 til SAIHs opprop!  Noen timer senere ble det foredrag ved Cho Lukas Yabah fra Kamerun og UiAs “Scholars at Risk”-representant, Naila Al Atrash fra Syria.

Cho er en tidligere studentaktivist fra Sør-Kamerun, som opplevde å bli utvist, fengslet og torturert for sitt engasjement. I dag lever han og studerer i Norge, som politisk flyktning. Han lot tilhørerne på Østsia ta del i hans tragiske livshistorie. Mer info om Cho og Kamerun: http://saih.no/blogg/. Scholars at Risk (SAR) jobber med lignende problemstillinger for truede akademikere. På grunn av SAR har tre forfulgte akademikere nå jobb ved norske læresteder. Naila Al Atrash er altså en av disse, og kom til UiA i august. Hun vil undervise og forske her i et år. Også Naila hadde en sterk historie å fortelle, og brukte deler av tiden på å lese opp e-poster fra utsatte studenter ved hjeminstitusjonen. Flere av disse studentene har nå status “savnet”. Mer info om Naila Al Atrash: http://m.nrk.no/m/artikkel.jsp?art_id=18307985

Cho Lukas’ historie brakte frem tårer i øynene på de som var til stede på Østsia fredagen:

Fredag kveld var det tid, for aktivister og styremedlemmer fra SAIH-Kristiansand, å omstille seg og feire en vellykket kampanjeuke med en real fest! Det ble en uforglemmelig aften, og flere ble værende i de sene nattetimer :)

 

This entry was posted in Aktivitet. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *