Africa for Norway

Africa for Norway

De siste ukene har vi i SAIH Lillehammer jobbet med å spre budskapet i Africa for Norway-kampanjen. Disse ukene har ledet opp mot Rusty Radiator Awards som ble avholdt i Oslo i går, 17. november. Her ble den beste og verste bistandsvideoen kåret.
Vinneren av Golden Radiator ble "White Helmets Syria", og vinneren av Rusty Radiator ble "Band Aid 30". Vi gratulerer!

Hovedfokuset vårt har under kampanjeukene vært på å bryte ned stereotypier om Afrika og opplysning om hvor skadelig det bildet mange bistandsorganisasjoner gir i media kan være. Vi har hatt flere stands der folk kunne få donere sin stereotypi i bytte mot en kaffe, og mange var innom og donerte! Vi har også holdt quiz på Studenten på HiL, der alle spørsmålene dreide seg om Afrika. Vi spurte blant annet om hvor mange selvstendige stater det er i Afrika, og hvor mange kvinnelige presidenter det har vært på kontinentet. Afrika blir ofte feilaktig omtalt som ett land, men består i virkeligheten av 54 stater. Til sammen i Afrika har det vært 8 kvinnelige presidenter, i motsetning til USA som har hatt 0. Inspirert av Africa for Norway-videoen har vi også omgjort busskuret ved Høgskolen i Lillehammer til en midlertidig hjelpestasjon for de kalde studentene i byen, med både radiator og pledd.

Fredag 13. november hadde vi en debatt om hvordan media (spesielt bistandsorganisasjoner) fremstiller et ensidig bilde av kontinentet Afrika. Ann-Therese Kildal (fra SAIH sentralt) og Øyvind Kalnes (foreleser ved i HiL i blant annet emnet Media and Politics) hadde hver sin innføring i emnet for oss, og etterpå hadde vi en debatt der både ordstyrer Heidi og de som satt i salen stilte mange gode spørsmål. Vi fikk et godt innsyn i hvordan mediene opererer, samt informasjon om hva som ligger bak Africa for Norway-kampanjen, og hva som burde jobbes videre med i mediene. Tusen takk for en lærerik innføring og debatt!

Lilyafricafornorway-7n

Aktivister står på stand og deler ut kaffe til studenter som donerer sin stereotypi!

Lilyafricafornorway-6

Noen av stereotypiene studentene donerte.

Lilyafricafornorway-2

Onsdagsquiz på Studenten med spørsmål relatert til Afrika. God stemning!

Lilyafricafornorway-4

Vår midlertidige "hjelpestasjon"!

Lilyafricafornorway-3

Mange var interesserte i hva vi driver med!

Lilyafricafornorway-5n

Øyvind Kalnes og Ann-Therese Kildal under debatten om medias fremstilling av Afrika.