Bærekraftig aften

Bærekraftig aften

Tirsdag 3. oktober arrangerte vi i SAIH Lillehammer Bærekraftig aften. Vi var så heldige å få besøk av seks utrolig flinke foredragsholdere som ga alle som møtte opp forskjellige perspektiver på hvordan vi kan få til en mer bærekraftig utvikling i samfunnet. Bærekraft lønner seg på alle måter, både for bedrifter, for det sosiale miljøet, for naturen og for fremtiden!

Fra FN-Sambandet stilte Mette Bjerkaas opp for å forklare FNs bærekraftsmål, snakke om Parisavtalen, og hvordan bærekraftig utvikling henger sammen på alle samfunnsområder. Både miljø, sosiale forhold og økonomi er viktige områder som overlapper hverandre i omstillingen til et bærekraftig samfunn.

Videre fikk vi et inspirerende foredrag fra Amund Grytting fra Young Sustainable Impact. Han fokuserte på hvordan unge entrepenører kan finne løsninger som er rettet mot å oppnå bærekraftsmålene til FN. Han oppfordret til å finne ditt interessefelt blant målene, og bruke det som utgangspunkt for samarbeid og nyskaping sammen med andre innovative unge mennesker. 

Som siste innslag før matpausen snakket Beathe Øgård fra sentralstyret for SAIH om bærekraftsmål nummer 4: "God utdanning", og om hvor viktig dette målet er for å skape positiv utvikling og samfunnsbevisste mennesker. 

I matpausen ble det servert blant annet couscous og grønnsakslasagne med ingredienser fra Bondens marked, mat vi bestilte gjennom appen Too good to go, epler plukket fra egen hage, hjemmelaget eplekake, og kaffe fra bærekraftige produsenter. Siden vi dessverre var nødt til å bruke engangsutstyr passet vi på at avfallet ble sortert, med papp og papir for seg, matavfall for seg, og plast i egen pose. 

Etter matpausen snakket Marika Mellegaard Bove fra masterstudiet Miljøpsykologi om hvor viktig det er at omgivelsene rundt oss er lagt opp for å fremme en mer bærekraftig atferd ved hjelp av små "nudge" som kan dytte oss i riktig retning. Om du er nysgjerrig på hva "nudging" går ut på kan du se denne filmen på YouTube: 


Videre fortalte Erlend Aas Gulbrandsen, stipendiat ved HiL, om hvordan et bærekraftig fokus i bedrifter kan gi strategiske fortrinn og økt økonomisk vekst. For å oppnå dette må en legge til rette for grønne incentiver og frivillige tiltak som utnytter skaperkraften hos ansatte i foregangsbedrifter. 

Til slutt snakket Ingeborg Flagstad fra Grønt INN om hvordan de prøver å dytte ledelsen ved Høgskolen i en grønnere retning. Høgskolen i Lillehammer har dessverre ikke kildesortering, i motsetning til for eksempel UiO og campus på Hamar. Ingeborg fokuserte på hvordan det å fremme miljøvennlig atferd i organisasjoner kan spille en nøkkelrolle i overgangen mot et mer bærekraftig samfunn. De har også et opprop pågående, der du kan skrive under om du er interessert i å påvirke ledelsen ved HiL til å legge til rette for kildesortering ved høgskolen. Vi oppfordrer alle til å signere: https://www.opprop.net/miljost....

Vi vil takke alle som møtte opp, både engasjerte studenter og flinke foredragsholdere!

Foredrag Lilly

Alle foredragsholderne

Ba Lillehammer 3

Friske epler og hjemmelaget eplekake!

Ba Lillehammer 9

Inspirert av alle de gode foredragene så prøvde vi oss på et lite aktiviststunt da vi skulle rydde opp etter kvelden. Vi håper kantina reagerer på dette som et "nudge" i en grønnere retning :)