De meningsfulle tierne!

De meningsfulle tierne!

Tiden for å betale semesteravgiften har kommet, og nok en gang forvirrer de fire bokstavene SAIH tusenvis av studenter landet rundt. Hva er egentlig SAIH, og hva i h****** går de 40 ekstra kronene til? SAIH har et noe kronglete – men informativt – navn som står for Studentenes og Akademikerenes Internasjonale Hjelpefond. Vi er en bistandsorganisasjon som sprer informasjon og skaper debatt om temaer og konflikter du ofte ikke har hørt om. Marokkos 40 år lange okkupasjon av Vest-Sahara, urfolk og afroetterkommeres rettigheter i Latin Amerika, akademisk frihet i Zimbabwe, kvinnerettigheter i Nicaragua og LGTB-rettigheter i Sør-Afrika er noen eksempler.

Selv om 40 kroner er nok til en halv burger på Sesam, kan vi love deg at SAIH-tierne er verdt det.

Noe av det viktigste vi jobber med er å normalisere Vestens bilde av det globale sør, og da spesielt det afrikanske kontinent. Vi i Norge får nesten ikke nyheter fra Afrika utenom sult- og tørkekatastrofer, eller når Boko Haram eller Al Shabab raider skoler. Hvis bistandsorganisasjonene, i et desperat forsøk på å samle inn penger, i tillegg viser utsultede spedbarn med fluer svermende rundt seg, skaper det et inntrykk av at Afrika ligger 1000 år bak oss i tid. Det er både virkelighetsfjernt og skadelig for videre utvikling.

Vi anbefaler alle å se på Radiator-videoene på youtube, og støtter selvfølgelig nyhetskampanjen Verdens Beste Nyheter.

Vi jobber kontinuerlig med at NTNU skal bli et bedre universitet som faktisk kan bruke mottoet "Kunnskap for en bedre verden". F. eks. arbeider vi for at NTNUs investeringsfond skal ha etiske retninglinjer som utelukker investeringer i selskaper som bryter grunnleggende menneskerettigheter. Vi jobber også for at selskaper som bryter eller indirekte støtter opp om menneskerettighetsbrudd skal utelukkes fra KarriereDagene.

Høsten 2014 lanserte SAIH kampanjen «We Dream Big». Den handlet om Oljefondets investeringer i selskaper som gjennom sin gull- og kullvirksomhet bryter grunnleggende menneskerettigheter. Blant annet ved å drive urfolk på flukt fra sine naturlige omgivelser. Nå i vår vedtok Stortinget å utrede en menneskerettighetsstrategi for Oljefondet! Kampanjen for våren 2016 handler om Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.

SAIHs bistandsmidler går til å støtte lokale organisasjoner i Zamiba, Zimbabwe, Swaziland, Sør-Afrika, Nicaragua, Colombia og Bolivia.

Hvert semester har SAIH vaffel-stand på både Gløshaugen og Dragvoll der vi deler ut gratis vafler og kaffe som takk for støtten. Dette er en mulighet for studentene å få møte lokallaget i Trondheim, og vi slår gjerne av en prat om våre prosjekter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Vi håper så mange som mulig vil komme på infomøte om SAIH (sjekk Facebook-siden vår for flere detaljer). Å være aktiv i SAIH byr på mange muligheter for både faglige og sosiale sammenkomster, i tillegg til utvekslingsmuligheter.

Lykke til med studiene, vi sees på vaffel-stand!

Hilsen Sondre Stai (leder SAIH Trondheim) og Mikael Østhus Shärer (Informasjonskomiteen SAIH).