Høstsamling med SAIH!

Høstsamling med SAIH!

Helgen 11.-13. september dro vi i SAIH Lillehammer på høstsamling for SAIH-lokallag fra hele landet. Høstsamlingen fant sted på Strandheim leirsted på Nærsnestangen i Røyken, et idyllisk sted med koselige eiere og god mat. Programmet var fullpakket fra vi ankom til vi skulle dra, og vi koste oss skikkelig hele helga!

På fredag lekte vi først navneleker for å bli kjent med hverandre og deretter fikk vi en introduksjon om hva SAIH er og jobber med før det var klart for middag. Etterpå holdt de zimbabwiske studentene Patience og Samuel foredrag om akademisk frihet og forskjellige utfordringer i studiehverdagen i Zimbabwe. Patience og Samuel sine studentorganisasjoner, Female Students Network og Zimbabwe National Students Union, har i år et utvekslingsprogram i samarbeid med Fredskorpset og SAIH for å styrke kompetansen i alle fire organisasjoner. De holdt veldig engasjerende foredrag, og vi lærte mye om hvordan det er å være student i Zimbabwe. Senere på dagen hadde vi en quiz som vi også lærte mye nytt av, med kategorier som omhandlet både geografi, politikk, kultur osv. Morsomst var kanskje kategorien "Guilty pleasures", der det var litt flaut å innrømme at en visste svaret. Vi avsluttet dagen med bålkos i fjæra, med en stjerneklar himmel over oss.

Vi startet lørdagen med en god og hyggelig frokost, etterfulgt av en innføring i SAIH sin kampanje Africa For Norway der vi lærte mye om hvordan bistandsprosjekter kan gi et feilaktig og ensidig inntrykk av et helt kontinent. Ofte kan media sin fremstilling av Afrika gi oss inntrykk av at det kun eksisterer fattigdom og elendighet der, noe som er feil. I ettertid fant en av våre aktivister i lokallaget et kort filmklipp på YouTube der Hans Rosling snakker om Don't use news media to understand the world, som oppsummerer denne problematikken på en veldig kort og konsis måte.
Videre kunne vi velge mellom å delta på tre forskjellige kurs; å lære hvordan en kan skrive om sør på en best mulig måte, økonomikurs og kurs i sosiale medier. Alle fikk stort utbytte av de forskjellige kursene de deltok på. Resten av dagen brukte vi på å bli presentert for de ulike vervene i SAIH og informasjon om hvordan en kan stille til valg sentralt, postløype med mange morsomme aktiviteter, og workshop med SAIH's likestillingsutvalg. På kvelden hadde vi fest med temaet "Løvenes konge". Vi fra Lillehammer valgte en litt original vri og kledde oss ut som alle parter i oppstyret rundt løven Cecil som ble skutt. Lokallaget vårt ble forvandlet til en salig blanding av rike businessfolk, krypskyttere, løver, journalister og demonstranter, og SAIH Lillehammer stakk av med premien for beste utkledning!

Søndag ble for noen, tradisjonen tro, startet med et forfriskende morgenbad. Etter frokost fikk vi en innføring i hva SAIH-tierne går til, og hvordan vårt samarbeid med organisasjoner i andre land kan utgjøre en forskjell. SAIH sin kampanje skal i 2016, som tidligere i år, handle om Marokko sin 40 år lange okkupasjon av Vest-Sahara. Både foredrag og diskusjoner rundt kampanjen lærte oss mye nytt. Blant annet så må saharawiene til Marokko for å få studere, FN's fredsbevarende styrker i Vest-Sahara har ikke lov til å rapportere menneskerettighetsbrudd (på grunn av at Frankrike som sitter i FN's sikkerhetsråd og har sterke bånd til Marokko legger ned veto mot forslaget), Marokko kontrollerer all økonomisk aktivitet i Vest-Sahara i tillegg til landets rike naturressurser, og at om lag halvparten av det saharawiske folk bor i flyktningleirer i Algerie. Denne sterke urettferdigheten har fått pågå uten virkningsfulle reaksjoner fra omverdenen alt for lenge, og vi i SAIH Lillehammer ser derfor frem til å spre kunnskap om og sette søkelys på dette under kampanjeperioden i 2016.

Ved tid for hjemreise satte en meget overfylt buss kursen fra Nærsnes mot Oslo, og vi fra Lillehammer rundet av helgen med pizza på Peppes før vi tok toget hjemover igjen.

Tusen takk til alle flotte aktivister for en fantastisk lærerik og morsom helg!

Høstsamlinglily1

Her snakker vi om hvordan stereotypier kan skade verdigheten til mennesker, og om hvordan det bidrar til å skape et unyansert bilde av verden. Å "donere sin stereotypi" kan være en nyttig måte å kvitte seg med synet på, og kanskje til gjengjeld få litt faktakunnskap som avkrefter inntrykket.

Høstsamlinglily7

Pusling av Afrikakart under postløypa.

Høstsamlinglily2

Løven Cecil med to fornøyde og rike businesspersoner i bakgrunn!

Høstsamlinglily3

Topp stemning på temafest!

Høstsamlinglily4
Høstsamling-lily5

Bilde av oss etter å ha vunnet prisen for beste kostyme!

Høstsamlinglily9

Pizza på Peppes før hjemreise!