Hodebry for marokkansk politi da over 60 aktivister gjestet okkuperte Vest-Sahara

Hodebry for marokkansk politi da over 60 aktivister gjestet okkuperte Vest-Sahara

Nestleder i SAIH-Trondheim, Julie Kristine Wood, og en delegasjon på over 60 aktivister fra flere organisasjoner, aksjonerte i går for å rette oppmerksomheten mot okkupasjonen av Vest-Sahara.

I løpet av søndag og mandag blir 54 av de 60 fredsaktivistene kastet ut av marokkansk politi etter å ha forsøkt å besøke det okkuperte området og hovedstaden i Vest-Sahara, El Aaiun. Delegasjonen, som besto av aktivister fra blant annet AUF, Unge Høyre, SV, FPU, SAIH, Støttekomiteen for Vest-Sahara og Grønn Ungdom, ønsket å rette søkelyset mot den marokkanske okkupasjon av landet som har foregått siden 1975 og vise støtte til den saharawiske befolkningens kamp for uavhengighet.

Nestleder i SAIH, Inga Riseth, var en av aktivistene som søndag ble deporter ut av Vest-Sahara av marokkansk politi. På telefon fra Marokko forteller hun Støttekomiteen for Vest-Sahara om politiets begrunnelser for utvise dem fra landet: "Til slutt ga politiet oss tre grunner til at vi ikke var velkommen til El Aaiun. En var at vi kan gå oss vill i byen, en annen var at det var hyggeligere for oss å være i Agadir, og en tredje var at vi ikke fikk lov å komme fordi de ikke tillot oss politiske besøk".

AUF-nestleder Emilie Bersaas ble deportert ut Vest-Sahara tidlig mandag morgen, og sier til Støttekomiteen for Vest-Sahara at hun fikk denne beskjeden av marokkansk politi: «Gud har sagt at dere ikke kan reise videre».Politiet nektet å identifisere seg ved navn og ytret ingen ytterligere årsak til å utvise Bersaas og resten av gruppen hun reiste med.

FN regner Vest-Sahara som den siste gjenværende kolonien i Afrika. I 1992 opprettet FN en operasjon, kalt MINURSO (United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara), som skulle sikre gjennomføringen av en folkeavstemning om landet skulle bli selvstendig eller bli del av Marokko. Etter over 20 år har folkestemmingen ennå ikke blitt avholdt. Delegasjonen som reiste ned, og vi i SAIH, ønsker å vise solidaritet med de saharawiske menneskerettighetsaktivistene som daglig kjemper for sine rettigheter uten å bli hørt av verdenssamfunnet.


Lina Naoroz Bråten (Medieansvarlig, SAIH Trondheim)