Kakefest når NTNU-sponsor Total trekker seg ut av okkuperte Vest-Sahara

Kakefest når NTNU-sponsor Total trekker seg ut av okkuperte Vest-Sahara

I fjor gjennomførte SAIH-Trondheim en ironisk feiring av 40-års marokkansk okkupasjon av Vest-Sahara. Den ironiske feiringen gjaldt også NTNUs samarbeid med det franske oljeselskapet Total, som sponser NTNU med store pengesummer årlig. Total har i lange perioder lett etter olje i Vest-Sahara. Vi i SAIH har vært flaue over at NTNU lar seg sponse av et oljeselskap som støtter en okkupant.

21. desember 2015 meldte Total, til stor glede, at de trekker seg ut av okkuperte Vest-Sahara! SAIH-Trondheim og Støttekomiteen for Vest-Sahara hadde i den anledning en feiring av begivenheten i dag, utenfor det som tidligere var Total-rommet, i hovedbygget på Gløshaugen.

Med kake og partyhatter tok vi også turen til rektors kontor. Dessverre hadde ikke Gunnar Bovim mulighet til å hilse på oss studenter, selv ikke for et par minutter. Vi fikk et glimt inn på kontoret hans og så at han var tilstede, men kunne altså ikke overrekke den hyggelige beskjeden med et kakestykke. Kake ble det allikevel til deler av rektors stab og heldige studenter ellers på NTNU.

Vi håper Total holder seg ute av Vest-Sahara for godt! Total har nemlig trukket seg ut av området før, på grunn av det de selv omtalte som 'brudd på menneskerettigheter'. Den gang var oljeprisen svært lav. Total trakk seg inn igjen i Vest-Sahara når prisen steg. Nå har prisen falt kraftig, og Total har igjen trukket seg ut av Vest-Sahara. Er det for godt? Det håper vi.