SAIH Tromsø sier takk for tierne!

SAIH Tromsø sier takk for tierne!

Et nytt semester ved UiT er for lengst i gang og tiden for å betale semesteravgiften er her. Fristen for semesterregistrering er 1.Februar og for de som ikke har husket det kan dette innlegget tjene som en liten hukommelsesoppkvikker. For alle andre som har betalt er spørsmålet kanskje heller hva disse ekstra 30 kr faktisk er, og ikke minst hva de går til?

Vi i SAIH Tromsø synes det er utrolig bra at mange av Tromsø sine studenter velger å støtte et humanitært formål, og vi synes det er enda viktigere at studentene som støtter SAIH får vite hva de støtter og at det faktisk gir resultater.

Når du som student betaler 30 kroner ved registreringen går pengene til SAIH. SAIH har et noe kronglete navn som står for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Vi er en bistandsorganisasjon som sprer informasjon og skaper debatt om temaer og konflikter du ofte ikke har hørt om. Marokkos 40 år lange okkupasjon av Vest-Sahara, urfolk og afroetterkommeres rettigheter i Latin Amerika, akademisk frihet i Zimbabwe, kvinnerettigheter i Nicaragua og LGTBI-rettigheter i Sør-Afrika er noen eksempler.

SAIH sine bistandsmidler går til å støtte lokale organisasjoner i Zambia, Zimbabwe, Swaziland, Sør-Afrika, Nicaragua, Colombia og Bolivia. I 2015 hadde SAIH et totalbudsjett på 40 millioner kroner, hvor nesten 10 millioner kom fra norske studenter sitt bidrag ved semesterregistreringen. Dette er helt avgjørende for SAIH sitt arbeid og har bidratt til stor suksess i disse lokale prosjektene. Støtten fra norske studenter har blant annet gått til å utdanne 776 lærere i Nicaragua, gitt juridisk hjelp til 233 politisk arresterte studenter i Zimbabwe og ledertrening til titusenvis av unge urfolk i Bolivia og Nicaragua. Dette skjer gjennom partnerorganisasjoner som SAIH støtter med pengene som blir samlet inn gjennom tier ordningen.

Noe av det viktigste vi jobber med er å spre informasjon om Vestens bilde av sør, og da spesielt fremstillingen av Afrika. Bildet som ofte blir fremstilt i media og i bistandsreklamer er ofte generaliserende og bygger opp under stereotyper som sult, fattigdom, ebola, HIV/AIDS, korrupsjon og sinte svarte menn. SAIH mener at et slikt forenklet bilde kan være til hinder for utvikling og fremgang i et land. Derfor ønsker vi å gjøre folk beviste på denne fremstillingen og informere om hvordan tingens tilstand faktisk er. Hver høst har vi en kampanje kalt Africa for Norway hvor vi blant annet gir ut en pris til den beste og verste bistandsvideoen. Vinnerne for 2015 kan du sjekke ut her; http://www.rustyradiator.com/rusty-radiator-award-2015/

SAIH har også en årlig kampanje som finner sted i april. I år vil denne handle om situasjonen i Vest-Sahara. Det er 41 år siden Marokko okkuperte Vest-Sahara. FN-operasjonen MINURSO, som overvåker og skal sikre gjennomføringen av folkeavstemningen i Vest-Sahara, er den eneste FN-operasjonen uten mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd.

I januar forsøkte 67 norske fredsaktivister å nå El Aaiún i okkuperte Vest-Sahara mellom. De var del av et historisk fredsinitiativ initiert av et bredt spekter norske organisasjoner, som alle krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet. Bare en aktivist klarte å komme seg inn i Vest-Sahara, mens resten ble tvangsdeportert av marokkansk politi.

SAIH som organisasjon ble startet i 1961 og ble opprettet av studenter og akademikere som var engasjert i anti-apartheid arbeidet. Organisasjonen er partipolitisk og religiøst uavhengig og jobber hovedsakelig med tre ting; utdanningsbistand, informasjonsarbeid og politisk påvirkning. Mye av dette gjøres i de 11 lokallagene som finnes ved de største utdanningsinstitusjonene.

Lokallaget i Tromsø har kontorer i gangen i Studentsamfunnet ved Cafe Bodega. Vi har ofte lokallagsmøter hvor vi planlegger kommende arrangementer, diskuterer interessante saker og har opplæring om de politiske kampanjene. Vi er et sosialt lokallag som prøver å finne på morsomme ting sammen. Alle er velkomne til å bli med i SAIH Tromsø, det eneste kravet er at du må være student ved UiT. Ta kontakt med oss på facebook siden vår "SAIH Tromsø" eller send mail til saih.uit@gmail.com.

VI synes det er kjempeflott at mange er interessert i SAIH sitt arbeid og gleder oss til å fortsette å ha arrangementer, stå på stand og prate med dere!

Da gjenstår det bare å si TUSEN TAKK FOR TIERNE!