Takk for tierne!

Takk for tierne!

Vi operer alle med vårt eget valutasystem. 40 kroner kan oppleves som en halv snusboks, en torsdagsøl på kaos, 4 cheeseburgere eller en frossenpizza. Studentlivet innebærer et stramt budsjett hvor hver krone teller. Derfor kan man oppleve noen kvaler når det er et valgfritt tillegg i semesteravigften på 40 kroner som går til en en organisasjon som heter SAIH. Som så fint står for Studentene og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Utdypelsen av forkortelsen hjelper ikke nødvendigvis på kvalene, men det gjør kanskje dette: De 40 kronene 160 000 studenter gir hvert semester har bidratt til blant annet utdanningen til 776 lærere i Nicaragua, juridisk hjelp til 233 politisk arresterte studenter i Zimbabwe, og ledertrening til tusener av unge fra urbefolkningen i Bolivia og Nicaragua.

SAIH er Norges største studentbevegelse for internasjonal solidaritet. Vi har 11 lokallag ved Universiteter og Høyskoler i Norge. Her i Bergen arrangerer vi debatter, seminarer og politiske kampanjer om blant annet akademisk frihet og kampen for et fritt Vest-Sahara.

Én av organisasjonene SAIH støtter er ZINASU - Zimbabwe National Students Union. Universiteter og det juridiske systemet i Zimbabwe er underlagt det autoritære regimet i landet, og utdanningsinstitusjoner har ingen selvstendighet. Dette gjør at det er vanskelig å kritisere makthaverne. Studenter og akademikere i Zimbabwe blir forfulgt, fengslet og torturert. ZINAZU arbeider med å fremme studenters rettigheter. SAIH støtter dem økonomisk, slik at organisasjonen kan utvikles, og det kan avholdes valg og årsmøter.

Dette semesteret arrangerer SAIH-Bergen seminarer og debatter om internasjonal politikk og nord/sør-spørsmål. Følg oss på Facebook for oppdatert program når det nærmer seg.

Det vi vil si til deg, er TAKK. Du er en halv snusboks fattigere og det ble en øl mindre på Kaos denne torsdagen, men du har bidratt til å utdanne lærerere i Nicaragua og skaffet juridisk hjelp til politisk aktive studenter i Zimbabwe. Bli gjerne med oss i lokallaget og kom på seminarene vi arrangerer for å lære om det som skjer rundt deg. Tusen takk for tierne!

Publisert i Studvest 16. september 2015.

Tekst av Maria Ruud Halvorsen