
På date med Arbeiderpartiet
Det er lett å snakke om Students At Risk med en som var med på å lansere ordningen i sin tid som utenriksminister. Vi tok en prat med stortingskandidat Espen Barth Eide om Arbeiderpartiets syn på SAIHs kjernesaker.
Det er lett å snakke om Students At Risk med en som var med på å lansere ordningen i sin tid som utenriksminister. Vi tok en prat med stortingskandidat Espen Barth Eide om Arbeiderpartiets syn på SAIHs kjernesaker.
Det ble en jovial date og samtale da SAIH møtte FrPs Jørund Rytman. Hvor viktig er satsing på høyere utdanning internasjonalt for dette partiet, og hva synes de egentlig om Students At Risk?
At Venstre er opptatt av høyere utdanning, er det ingen tvil om. Men hva med alt vi legger i dette, SAIHs kjernesaker, er vi en god match? Det fikk vi noen svar på under en kjapp date med Rebekka Borsch.
«Yes», sa Liv Signe Navarsete da vi spurte om hun hadde hørt om Students At Risk. Men hva mer mener Senterpartiet om SAIHs kjernesaker, mon tro?
- Et stort JA til satsing på kvinnehelse, sa Bård Vegard Solhjell, da SAIHs leder kom inn på Trumps Global Gag Rule. Det ble en trivelig date på bryggekanten.
Delvis avbrutt av et barnekor, og bytte av kafébord et par ganger, fikk SAIH likevel snakket med Rødt om både høyere utdanning, LHBT, urfolks rettigheter, Students At Risk... Ja, listen er lang.
Synes du valgkampen handler altfor lite om utviklingspolitikk? Fortvil ikke. Vi har slått av en prat med ni politikere fra ni partier, for å finne ut hva de egentlig mener om SAIHs kjernesaker innen utdanning, LHBT, menneskrettigheter og mer.
"Det er et stort spørsmål", sa Michael Tetzchner, stortingsrepresentant for Høyre, da SAIHs leder kom med et av våre mange, kompliserte spørsmål om utviklingspolitikk. Men svar fikk vi!
17. august ble de kjente studentaktivistene Joshua Wong (20), Nathan Law (24) og Alex Chow (27) dømt til 6 til 8 måneders fengsel i Hong Kong for deres deltakelse og organisering av de mye omtalte paraplyprotestene i 2014.
I en verden som stadig endres og preges av politisk uro, er utdanning en viktig forutsetning for å kunne mestre de utfordringene vi står overfor. Derfor er det flere grunner til å mene at utdanning skal være et offentlig gode som alle skal ha tilgang til. Samtidig ser vi at utviklingen går i en helt annen retning, hvor utdanning har blitt mer som en vare som kan kjøpes og selges.
Det forskes mer på bistand enn noe annet innen utenriksfeltet. Likevel viser evalueringer gang på gang at norske beslutningstagere ikke bruker forskningen når de utformer utviklingspolitikk. Dette er bekymringsverdig og øker sjansen for at våre politikere fatter beslutninger på feilaktig grunnlag.
Et nytt semester er i full gang og semesteravgiften er betalt. Er du en av dem som bidro med noen ekstra tikroninger til SAIH? Her forteller vi hva pengene går til.
SAIH er medarrangør på en rekke arrangementer under Arendalsuka. Dersom du ikke kan delta selv, kan du følge våre oppdateringer på sosiale medier.
Tirsdag denne uken skriver organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) på sine nettsider, at SAIH bruker inntjente midler til politisk kamp for å forsyne islamistiske terrororganisasjoner med våpen. – Alvorlige og grunnløse beskyldninger, sier Beathe Øgård, leder av SAIH.
Beathe Øgård er ny leder i SAIH for perioden 2017-2018. Med seg har hun Mikael Østhus Schärer som organisatorisk nestleder og Julie Kristine Wood som politisk nestleder.
Truede studenter får god beskyttelse gjennom å fullføre utdanningen sin i Norge, viser en ny evaluering av prøveordningen Students at Risk. – Et godt grunnlag for å fortsette, mener rektorer ved 12 høgskoler og universiteter, og lederne av SAIH og NSO.
Hvilken rolle kan universitetene spille for å fremme kvinners rettigheter? Vi er veldig glad for å få besøk av Anne Hellum, professor ved Universitetet i Oslo, som skal dele sine refleksjoner og erfaringer med oss, fra både Norge og Zimbabwe.
SAIH og SAIHs partnere er involvert i flere arrangementer under Oslo Pride. Se oversikt her!
Sammen med det norske GCE-nettverket jobber SAIH for å få Norge til å oppfylle sin lederrolle innen utdanning globalt. Nå er verdens viktigste utdanningsfond nesten tomt. Vil Norge gå foran og love et skikkelig krafttak for utdanning?
Akademisk frihet er en forutsetning for universitetene. Vi reagerer når den settes på spill, men har problemer med å forklare for samfunnet hvorfor den er så viktig.
- I Colombia har forfølgelsen av kritisk tenkning vært systematisk, særlig på universitetene, sier sosiologiprofessor Miguel Angel Beltrán, som har vært fengslet for sin forskning og sitt samfunnsengasjement.