Nyhetsarkiv

Gay and Lesbian Memory in Action

GALA har spesialisert seg på dokumentasjon av LHBT-personers liv og rettighetskamp, og utforming av undervisningstilbud for elever og studenter.

Chilenske studenter kysser, danser og løper for utdanningreform

I tre måneder har studentprotestanter i Chile tatt i bruk kreative virkemidler i kampen for at alle skal ha råd til å ta utdanning. De har lykkes i å skape et høyt politisk press og har en folkelig oppslutning på 70 %, mot presidentens 26 %. Se video av 4000 studenter som danser sin protest til musikk fra Michael Jackson!

SAIH ønsker å uttrykke sin dypeste medfølelse og sorg for ofre og pårørende

Det er en ufattelig tragedie. Norge er et lite land. Det ungdomspolitiske miljøet er enda mindre. Vi har alle venner som direkte eller indirekte ble rammet av tragedien. Det er med stor sorg at vi erkjenner at Håvard ikke lenger er blant oss. Håvard Vederhus satt i styret til SAIH fram til i sommer. Han var en særdeles skarpskodd representant med et politisk talent utenom det vanlige. Våre tanker og dypeste medfølelse går til hans familie og nærmeste. Ina Alvilde Rangønes Libak satt i Landsrådet til SAIH i fjor og vi gleder oss over at hun lever tross de alvorlige skadene hun ble påført.

Stor oppslutning om ny tierordning i Stavanger

- Studentene ved UiS har fra høsten 2011 valgt å inngå i den såkalt tierordningen hvor studentene gir penger til internasjonal bistand via studentbetalingen. Så langt har studentene vært svært flinke til å gi. Dette skriver student.uis.no

Går sammen mot angrep på utdanning

Nyhetsbildet for juni viser flere eksempler på voldelige angrep på studenter og professorer rundt i verden. Forrige uke ble tre studenter drept da syriske sikkerhetsstyrker raidet en universitetsbygning i Damaskus. Samme dag ble "Global Coalition to Protect Education from Attack" lansert. Nettverket skal beskytte skoler og universiteter mot økende politiske og militære angrep.

Historisk avtale for hushjelper

FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO har vedtatt en ny traktat som gir arbeidstakerrettigheter til folk som arbeider i private hjem. – Dette er en historisk dag for hushjelpene i Bolivia. Det er en kamp vi har jobbet for i mange år, sier Daniela Quenta i FENATRAHOB, SAIHs samarbeidspartner i Bolivia.

"Kunnskap skaper mer toleranse"

Avtroppende nestleder i Norsk studentorganisasjon, Ørjan Arntzen, tror vi kan gjøre mye mer for utdanning for frigjøring enn vi er klar over. Selv er han særlig opptatt av utdanningssituasjonen i nordområdene, og er overbevist om at "alle former for kunnskap skaper mer toleranse".

Swaziland: Økt misnøye mot regime, studentleder fortsatt i fengsel

Maxwell Dlamini, president i Swazilands nasjonale studentunion, havnet i fengsel etter å ha oppfordret studenter til å protestere mot landets lange og undertrykkende kongedømme. – Dette er en bevisst politisk handling av kong Mswatis umoralske regime, sier SAIHs samarbeidspartnere i sørlige Afrika.

Åpnet dørene for forfulgte forskere

- I dag feirer vi at norske akademiske institusjoner og studenter tar et globalt ansvar for akademisk frihet, sa Robert Quinn, administrerende direktør i det internasjonale Scholars at Risk-nettverket. 23. mai satte SAIHs langsiktige arbeid for norsk engasjement i Scholars at Risk et tydelig spor etter seg.

"SAIH gjør et viktig bidrag"

Når Tora Aasland møter andre lands regjeringsmedlemmer, er "utdanning for frigjøring"-perspektivet noe hun er opptatt av. - Jeg kan også bidra ved å samarbeide med organisasjoner og institusjoner som har et engasjement for dette. SAIH gjør et viktig bidrag her, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.

Lanserer norsk nettverk for forfulgte akademikere

De trues, trakasseres og overvåkes. Nå vil norske universiteter og høgskoler gå sammen om å beskytte og jobbe for forfulgte akademikere, forskere, forfattere og kunstnere. SAIH har vært en svært sentral pådriver for lanseringen av den norske Scholars at Risk-seksjonen.

"Også de flinkeste må få noe å strekke seg etter"

Som tidligere utdannings- og forskningsminister har Kristin Clemet klare tanker om hvordan utdanning kan forbedres både i Norge og i utlandet. Leder for tankesmien Civita deler sine tanker om hvordan utdanning er kilden til alt fra innsikt og dannelse til konkurransekraft og muligheter til å ta globalt ansvar.

Tidligere URACCAN-rektor til FN

SAIH gleder seg over at Myrna Cunningham, universitetet URACCANs første rektor, har blitt valgt til leder av FNs permanente forum for urfolksspørsmål.

Nicaraguas ombud for seksuelt mangfold besøker Oslo

Onsdag 18. til fredag 20. mai kommer Latin-Amerikas første ombud for seksuelt mangfold, Samira Montiel, til Oslo. Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og SAIH er verter for besøket.

"Utdanning handler om rettferdighet"

- Gjennom mitt verv som tillitsvalgt i NSO arbeider jeg hver dag for offentlig finansiert høyere utdanningssektor, uten egenbetaling, både i Norge og Europa. Her må vi være på vakt, sier Julie Ness, internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon.