Nyhetsarkiv

Afrika-puslespill

Kom og legg Afrika-puslespill på Frederikkeplassen under kampanjeuka. Vis vennene dine hvor mange land du kjenner!

Studenter løslatt

Det er ikke bare opposisjonspolitikere som har blitt arrestert i Zimbabwe i det siste. Fem studenter, deriblant lederen og koordinatoren for Zimbabwe National Student Union, som ble arrestert mens de sang sanger er nå løslatt igjen.

Debatt om norsk bistandspolitikk

Professor i internasjonale konfliktstudier ved Universitetet i Oslo, Øyvind Østerud, satte igang en debatt rundt norsk bistandspolitikk i et historisk perspektiv. Denne fortsatte i Dagbladet og Aftenposten i desember 2006 og januar 2007.

Koka-arbeidere til kamp

Den tidligere fagforeningslederen for kokabøndene, President Evo Morales, arbeider for at FN skal tillate Bolivia å eksportere produkter slik aom teblader, tannpasta og likør av koka. Nå går kokabøndene til kamp mot Coca-Cola, for å få dem til å slutte å bruke Coca i navnet deres.

Zambias framtid

Zambia er sterkt rammet av hiv/aids-pandemien. 16,5 prosent av befolkningen er smittet, og en følge av pandemien er at 45,8 prosent av befolkningen er under 15 år. Hvilket endringspotensiale ligger hos Zambias ungdom? SAIHs nestledere møtte nylig engasjerte universitetsstudenter som tar ansvar og ønsker å gjøre noe med hiv/aids-situasjonen i landet.

Opposisjonspolitiker skadet av politiet

Leder av Zimbabwes opposisjonsparti Movement for Democratic Change, Morgan Tsvangirai, ble 10. mars arrestert under et arrangement organisert av Save the Zimbabwe Campaign. Tsvangirai skal nå befinne seg på intensiv avdeling på et sykehus i Harare. Det går rykter om kraniebrudd etter behandlingen han fikk av politiet etter søndagens arrestasjon.

Drapstrusler mot studentledere

”Vi så deg på universitetet i går, si til den drittsekken du stod sammen med at du og vennene dine er på dødslistene våre”.

Studenter endrer verden

25 år gamle Charm Tong fra Burma er tildelt Studentenes fredspris i 2007 for sitt arbeid for fred og demokrati i hjemlandet. Denne uken gjester hun Stavanger. Vi gratulerer og gleder oss over den viktige anerkjennelsen fredsprisen gir yngre studenters kamp for demokrati i Burma!

Zimbabwisk studentleder arrestert igjen

15 studenter ble arrestert i Harare tirsdag etter demonstrasjoner. Advokater fra Zimbabwe Laywers for Human Rights blir nektet adgang til studentene. Blant de arresterte er nok en gang Promise Mkwananzi, leder for Zimbabwe National Student Union. - Kampen fortsetter, sier Melissa Ndlovu, som er på Norges-besøk.

Siste sjanse

Ifølge FN er 2007 siste mulighet for godkjenning av urfolksdeklarasjonen. Om den ikke blir godkjent nå, er organisasjonen redd prosessen vil bryte sammen.

Krever lik rett til høyere utdanning

40 demonstranter ble arrestert av politiet da mer enn 500 studenter fra fire zimbabwiske universiteter 1. februar viste sin misnøye med regjeringens politikk ved å demonstrere i gatene i Bulawayo.

Studentleiarar lauslatne

SAIH kan bekrefte at dei zimbabwiske studentleiarane som for to veker sidan vart arresterte no er lauslatne. Leiaren av Zinasu, Promise Mkwananzi, kan dermed reise til Noreg som planlagt. SAIH er glade for dette, men meiner at arrestasjonane og den raske lauslatinga føyer seg inn i eit mønster som tyder på at Zimbabwe langt i frå kan seiast å vere eit velfungerande demokrati.

Høstseminar 2007

På Høstseminaret samles SAIH'ere fra hele landet til opplæring, debatter, inspirasjon og kos.