Nyhetsarkiv

Lokallagsaktivister på reise i Nicaragua

En tirsdags morgen i slutten av juli møttes Aina, Ingrid og Julie på Gardermoen med sekk på ryggen og sommerfugler i magen. Onsdag kveld, med en relevant tidsforskjell, landet vi på flyplassen i Managua, Nicaraguas hovedstad, der Roy stod og ventet.

- Sør-Afrika driv gal, umoralsk og uforsvarleg hiv/aids politikk

På den internasjonale aidskonferansen i Toronto, Canada i august vart Sør-Afrika og den sørafrikanske ministeren for helse, Dr Mantombazana Edmie Tshabalala-Msimang, kraftig kritisert. Kritikken kom frå FN sin spesialutsending for hiv/aids, Stephen Lewis, og gjekk på Sør-Afrika sitt aidsarbeid. - Satsinga er både gal, umoralsk og uforsvarleg, hevda han.

Historisk gjeldsslette for Bolivia

Som et av verdens 20 mest gjeldstyngede land, har Bolivia nå fått over 60 % av sin utenlandsgjeld slettet. I juli 2006 besluttet de tre store finansinstitusjonene Verdensbanken, IMF og Den interamerikanske utviklingsbanken å frigjøre Bolivia fra en stor gjeldsbyrde. Gjeldsslettene er resultat av G8-landenes bestemmelse om gjeldsslette, ifølge den bolivianske avisen La Razón.

Ny grunnlovsforsamling valgt i Bolivia

Fredag 6. august starter Bolivias nyvalgte grunnlovsforsamling sine første sesjoner. Under første lynopptelling etter kandidatvalget 4. juli gikk det sosialistiske partiet, MAS, nok en gang av med en valgseier på over 50 % av stemmene. Det samme skjedde ved presidentvalget i desember 2005, da Bolivia fikk sin første urfolkspresident.

Kjønnet retorikk i bistanden

Retorikkforsker Berit von der Lippe stiller spørsmål ved hva som skjer med bistanden når fredsbevarende styrker og militarisme blandes sammen, slik det gjøres i økende grad ikke minst i Afghanistan og Irak. - Det har skjedd veldig lite når det gjelder likestilling i norsk utenrikspolitikk, selv om dette har vært et uttalt satsningsområde i 30 år, sier hun.

Annan til Zimbabwe

FNs Generalsekretær Kofi Annan planlegger å besøke Zimbabwe i løpet av 2006. Diplomatiske kilder sier at Annan jobber med en plan som kan ta Zimbabwe ut av den langvarige økonomiske og politiske krisen som har preget landet siden 1999. Planen skal inneholde en exit strategi for den sittende president Mugabe. Annan håper å finne en løsning på Zimbabwes problemer før han avslutter sitt verv som generalsekretær i FN i desember 2006.

SOLiD 2006

23. august arrangerer SAIHs lokallag på Bislet "SOLiD 2006 -solidaritetsdagen på HiO". Det blir et fantastisk arrangement med både kjente artister og appellanter ute på HiO-plassen. I år er fokuset medias rolle i formidling av informasjon om forhold i land i Sør.

Møte 18. mai 2006- SOLiDs nye sjefer skal vise seg frem

17.-mai er i år på en onsdag, så neste møte i lokallaget blir derfor torsdag 18. mai klokken 16.00 på Fyrhuset på Høgskolen. Møtet blir en videre oppdatering på arbeidet med SOLiD-arrangementet der den nye sjefs-gruppen til SOLiD skal presentere sine ideer og planer fremover.

For et fritt Zimbabwe

Hovedgjesten i SAIHs kampanjeuke har i mange år kjempet for et fritt Zimbabwe. McDonald Lewanika (26) sammenligner tingenes tilstand i hjemlandet med Norge: – Du er heldig, sier han og ler, som får betalt for den jobben du gjør!

Johndoe løftet Betong!

Baunen, Maria Orieta og Johndoe gjorde SAIHs "Takk for tierne!"-konsert på fredag til en suksess. Konserten markerte slutten på SAIHs kampanjeuke - men kampanjen fortsetter ut 2006!

Bolivia nasjonaliserer olje og gass

Bolivias president Evo Morales kunngjorde i en tale 1. mai at staten nasjonaliserer landets olje- og gassressurser. Og i helga inngikk Cuba, Bolivia og Venezuela en handelsavtale basert på samarbeid fremfor frihandel.

Erik Solheim med appell om høyere utdanning

- Høyere utdanning er helt nødvendig i ethvert samfunn, selv om det i mange land i sør som en begynnelse vil være forbeholdt en elite. Det sa utviklingsminister Erik Solheim i en appell på Blindern i dag. Kathrine Sund fra SAIH og McDonald Lewanika fra SST i Zimbabwe snakket også om viktigheten av høyere utdanning, på siste dag i SAIHs kampanjeuke. Appellene ble holdt ved det store veggmaleriet på Fredrikkeplassen, som ble ferdigstilt i dag.

Kampanjeuke 2006

Etter et vellykket foredrag på Høgskolen mandagen i kampanjeuka har lokallaget også deltatt på maling på veggmaleriet og onsdagsdebatten på Blindern. Vi har stått på vaffel-stand på skolen og skal fredag hjelpe til på takk-for-tierne-konserten på Betong.

Veggmaleriet på Blindern tar form

Veggmalerinnen Soroya Moncada fra Nicaragua er SAIHs gjest i kampanjeuka. Sammen med studenter ved UiO Blindern lager hun et kjempemaleri på Fredrikkeplassen som, når det er ferdig, skal få en sentral plassering i et av UiOs lokaler.

Johndoe spiller for SAIH!

Trondheimsbandet Johndoe spiller på SAIHs store gratiskonsert fredag 28.04 på Betong, Chateau Neuf. - Vi er kjempeglade for at vi har fått et band som Johndoe til å spille for oss, sier nestleder Aina Holm i SAIH. I tillegg til Johndoe spiller Maria Orieta og Baunen. DJ er Store Ørn. Dørene åpner klokken 20.00. Og altså: DET ER GRATIS!

Fortener vi toppkarakter?

Noreg er best i klassa i faget utviklingsbistand til grunnutdanning. Men til kva nytte er fulle klasserom dersom læraren sjølv ikkje har meir enn småskuleutdanning? Og kven skal ha retten til å definere kva som skal lærast?

GATS og utdanning

Foredrag av Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet. Fra seminar om GATS og kultur/utdanning, Oslo, 11. oktober 2004.