Nyhetsarkiv

Gjeldsslette til Nicaragua

Verdensbanken bekreftet denne uken at den har vedtatt å slette 765 millioner dollar av Nicaraguas gjeld. I følge nicaraguanske myndigheter vil dette føre til flere jobber og mindre fattigdom i landet. Uavhengige økonomer kritiserer styresmaktene for å bruke pengene til å betale ned på interngjeld, og ikke på fattigdomsbekjempelse.

Colombias kritiske røst

Et tusentalls studenter gjennomførte sist uke en fire dager lang marsj mellom kystbyene Cartagena og Baranquilla, til forsvar for de offentlige universitetene. Regjeringens utdanningsreformer har rammet de offentlige universitetene hardt, og gjort det enda vanskeligere for fattige å få en utdannelse.

Ber Norge om støtte

- Etter 500 års motstand har urfolk endelig kommet i regjeringsposisjon i Bolivia. Men det er enda langt igjen til makten. Det sier Isabel Ortega, vararepresentant for MAS i det bolivianske senatet. Ortega har vært på et ukelangt Norgesbesøk, hvor hun blant annet har deltatt i markeringen av 8. mars. Hun oppfordrer norske myndigheter til å gi økt støtte til kvinner, og assistanse i den planlagte nasjonaliseringen av olje- og gassforekomstene i Bolivia.

Opprør etter regionale valg i Nicaragua

Hundrevis av representanter fra det indianske partiet Yatama klarte onsdag å stanse all flytrafikk til og fra byen Bilwi i den nordlige Atlanterhavsregionen (RAAN), og har siden tirsdag okkupert kontorene til Det regionale valgrådet i byen. Her holder de valgrådets president, Nery Gonzalez, som gissel, sammen med rådets sekretær, Lesbia Ortega.

FNs tusenårsmål - bløff eller "verdens største løfte"?

- FNs tusenårsmål kan ikke tas alvorlig, konkluderer en av Afrikas mest kjente utviklingsteoretikere, Samir Amin. I en lengre analyse i magasinet Monthly Review hevder han at den underliggende politikken vil produsere et apartheid på verdensbasis og og skape ytterligere global polarisering. Samtidig deltar finansminister Kristin Halvorsen i en kampanje til støtte for tusenårsmålene som "verdens største løfte".

Studenter arrestert etter fordobling av studieavgiften

ZIMBABWE 16-21.02.06: 47 studenter fra National University of Science and Technology (NUST) ble arrestert under en demonstrasjon 16. februar. Studentene demonstrerte mot regjeringens planer om en økning av studieavgiften på 100 %. Det er rapportert at en student ble hardt skadet.

SAIH søker ny Daglig Leder

SAIH har ledig stilling som Daglig Leder. Vi søker en dyktig person med erfaring fra bistandsarbeid og fra ledelse med økonomi- og personalansvar. Vi tilbyr spennende utfordringer og et meningsfullt arbeid i et engasjert fagmiljø.

FN tviler på sine egne ord

Begrep som "fattigdomsreduksjon", "deltakelse" og "empowerment" gir lite håp om en verden fri for fattigdom, hevdes det i en ny rapport fra FN-instituttet UNRISD.

Bolivia kan få sin første urfolkspresident

Søndag 18. desember avholdes det presidentvalg i Bolivia. Leder for sosialistpartiet MAS, aymaraindianer og kokabonde Evo Morales, leder med 36 % på meningsmålingene. Vinner Morales, vil han skrive politisk historie som landets første urfolkspresident. Men utfordringene er mange, forventningene skyhøye, og USA murrer i kulissene.

To tusen kondomer til HiO-studenter på HIV/AIDS-dagen

SAIH-Bislet markerte HIV/AIDS-dagen 1. desember med utdeling av kondomer på Høgskolen. I tillegg til de nasjonale arrangementene ble to tusen kondomer denne ettermiddagen delt ut til velvillige studenter på HiO. Vi i SAIH- Bislet oppfordrer alle til å ha en sikker og fordomsfri førjulstid.

Referat fra møte 28. november 2005

På semesterets siste lokallagsmøte kom det masse gode ideer for hva lokallaget kan jobbe med i tiden fremover. I første omgang har vi bestemt oss for å markere HIV/AIDS-dagen 1. desember med kondomutdeling og informasjon på skolen. Vi har også begynt arbeidet for en stor veldedighetskonsert på HiO-plassen den 11. mai.

Fremtidsrettet lokallagsmøte 28.11

Nye og gamle SAIHere ønskes velkommen til møte om lokallaget vårt der vi skal diskutere hva vi vil ha som våre hovedmål og hvordan vi ønsker å jobbe fremover. Håper mange kan komme mandag 28. november klokken 15.30- 18.30 i glassrommet ved inngangen i Pilestredet 46.

Møt Nojabulo Mahlangu fra Zimbabwe

Den 16.11.05 arrangerer SAIH Blindern i samarbeid med SAIH Bislett et møte med Nojabulo Mahlangu fra Community Working Group on Health, en av SAIH sine partnere i Zimbabwe. Hun kommer til å fortelle om hvordan denne gruppa jobber med ungdom og helse, og det vil bli anledning til å stille spørsmål. Det vil bli servert kjeks og brus. Møtet finner sted i Biblioteket i Bokcaféen på Chateau Neuf kl 18.15.

Appell fra zimbabwiske studenter

Student Solidarity Trust sender ut en solidaritetserklæring etter at syv studentledere ved University of Zimbabwe ble arrestert 9. november. Studentene vil sende en henstilling til utdanningsministeren om å bedre studenters situasjon. Les erklæringen og studentenes henstilling her.