Nyhetsarkiv

POLISAL

POLISAL (El Instituto Politecnico de la Salud Dr. Luis Felipe Moncada) ble opprettet i 1979 og er tilknyttet UNAN, det autonome universitetet i Nicaragua. Instituttet utdanner helsepersonell på ulike nivå fra en ”teknisk utdannelse” som omtrent tilsvarer en norsk hjelpepleierutdanning, via sykepleierutdanning på bachelor-nivå til en magistergrad.

Clinica Bilwi

Clinica Biwi i Puerto Cabezas arbeider politisk med å forebygge hiv/aids og å spre kunnskap om seksuelle og reproduktive rettigheter, samt å fremme etniske minoriteters og urfolks helserettigheter på Atlanterhavskystens. Samarbeid med SAIH ble avsluttet 2008

Accion Medica Cristiana

Accion Medica Cristiana (AMC) bidrar til å styrke tradisjonelle medisinere og lokale helsearbeidere i Rio Coco-området til politisk og faglig engasjement, noe som også styrker mulighetene for å gjennomføre Atlanterhavskystens flerkulturelle helsemodell. Samarbeid med SAIH ble avsluttet 2008

Kreativ kamp mot vold

- 800 ungdommer søkte på 40 plasser ved sist opptak! sier Ednumd Mholongo, lederen for det populære ungdomssenteret K-Cap.

Harde sammenstøt i Vest- Sahara

Det okkuperte Vest- Sahara opplever nå de største og mest intense protestene mot den marokkanske okkupasjonen på mange år. Siden 23. mai har det pågått daglige protester og kraftige konfrontasjoner mellom sahrawiske sivile og marokkansk politi, militære og militser.

Rollemodeller fra Kayelitsha

- Vi må gjøre noe! Vi må skrive om sosiale temaer og ting som skjer på skolen vår, sier Djoashe Nkosinathi fra 10. klasse om skoleavisarbeidet.

Auka støtte til SAIH

Etter oppfordring frå Velferdstinget har Hovudstyret i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) vedteke å auke SAIH-tiarene frå tjue til tretti kroner.

Teresa Canaviri

Aymarakvinnen Teresa Canaviri Sirpa er en heltinne som aldri har latt seg stoppe. Fra hun ble overlatt til seg selv som sjuåring, har livet vært et hinderløp. Men for Teresa har ethvert hinder vært en kilde til en voksende opprørstrang.

Mangelfull lærerutdanning

Urfolksperspektiv er en prioritet i Norges bistandsarbeid ute, men det synes ikke å være det i utdanningspolitikken på hjemmebane, sier SAIH-leder Kathrine Sund i denne kronikken.

Hun er min heltinne!

SAIH har stilt spørsmålet ”Hvem er din heltinne?” denne våren. Svarene vi har fått har ofte vært hverdagsheltinnene. Få vi har spurt har løftet fram de store, kjente navnene. Noen har til og med sagt seg selv!

Støtte fra Sametinget

- Sametinget vil gi politisk og moralsk støtte til urfolkskvinners kamp for utdanning, sa visepresident i Sametinget, Ragnhild Lydia Nystad i sin appell under åpningen av SAIHs kampanjeuke.

Urfolkskvinner og høgare utdanning

Kvifor vil SAIH bruke årets kampanje til å fokusere på urfolkskvinner og høgare utdanning? Kvifor er det viktig for oss, og kvifor skal det vere viktig for andre, spør leiar i SAIH Kathrine Sund.

Viktig informasjon til deg som er student

Otoño 2005 take yatichawij aca institucionanja lurasiniwa Aymara Aruna. Cauquir Mayiwisa, quelk’awisa suma yajjatañataqui etc. Ujjaniwa Aymara Aunaki. Take trabajonacas churataniwa Aymara Aruna. Uca ta kisti jumaroja yatekeri yanaptjamawa Ayma Arumpi. Ucataquisti uñjasmawa www.saih.no

Kirkens heltinner

Prest Cora Flor Antonio er misquitaindianer, kvinne og har vært alenemor. Mot alle odds har hun klart å gjennomføre teologistudiene. Cora Flor er en heltinne fra Nicaraguas Atlanterhavskyst. Hvem er din heltinne?

Hvem er din heltinne?

I Bolivia og Nicaragua tar få urfolkskvinner høyere utdanning, og en konsekvens av dette er at de er lite representert i maktposisjoner. Dette jobber SAIH sammen med våre partnere for å endre. I år setter SAIH fokus på dette, og henter fram de mange heltinnene som har forsert hindrene.