Nyhetsarkiv

Hun er min heltinne!

SAIH har stilt spørsmålet ”Hvem er din heltinne?” denne våren. Svarene vi har fått har ofte vært hverdagsheltinnene. Få vi har spurt har løftet fram de store, kjente navnene. Noen har til og med sagt seg selv!

Støtte fra Sametinget

- Sametinget vil gi politisk og moralsk støtte til urfolkskvinners kamp for utdanning, sa visepresident i Sametinget, Ragnhild Lydia Nystad i sin appell under åpningen av SAIHs kampanjeuke.

Urfolkskvinner og høgare utdanning

Kvifor vil SAIH bruke årets kampanje til å fokusere på urfolkskvinner og høgare utdanning? Kvifor er det viktig for oss, og kvifor skal det vere viktig for andre, spør leiar i SAIH Kathrine Sund.

Viktig informasjon til deg som er student

Otoño 2005 take yatichawij aca institucionanja lurasiniwa Aymara Aruna. Cauquir Mayiwisa, quelk’awisa suma yajjatañataqui etc. Ujjaniwa Aymara Aunaki. Take trabajonacas churataniwa Aymara Aruna. Uca ta kisti jumaroja yatekeri yanaptjamawa Ayma Arumpi. Ucataquisti uñjasmawa www.saih.no

Kirkens heltinner

Prest Cora Flor Antonio er misquitaindianer, kvinne og har vært alenemor. Mot alle odds har hun klart å gjennomføre teologistudiene. Cora Flor er en heltinne fra Nicaraguas Atlanterhavskyst. Hvem er din heltinne?

Hvem er din heltinne?

I Bolivia og Nicaragua tar få urfolkskvinner høyere utdanning, og en konsekvens av dette er at de er lite representert i maktposisjoner. Dette jobber SAIH sammen med våre partnere for å endre. I år setter SAIH fokus på dette, og henter fram de mange heltinnene som har forsert hindrene.

Viktig fredspristildeling

SAIH gratulerer den colombianske studentforeningen ACEU med Studentenes Fredspris 2005. - Prisen er et viktig bidrag til sikkerheten for studenter i Colombia, sier Kathrine Sund, leder i SAIH.

Aktive aidsbekjempere i Sør

1. desember markeres verdens aids-dag over hele verden. Reportasjer og artikler om dette temaet fyller denne dagen aviser, radio og tv. Det er bra. Det som ikke er bra er at media i Norge ofte framstiller folk i Afrika som passive og stakkarslige ofre for aids-epidemien. Det er en myte. Folk i Afrika er ikke passive ofre, men aktive bekjempere av epidemien.

40 års kamp mot likegyldighet

Operasjon Dagsverk (OD) fyller 40 år. Gjennom 40 år har fire millioner unge mennesker i Norge fått mulighet til å vise solidaritet med ungdom i Sør, og de har jobbet inn over 800 millioner kroner til utdanningsbistand. OD er år etter år beviset på at ungdom ikke er likegyldige. De er tvert i mot viktige bidragsytere i arbeidet for en mer rettferdig verden for alle. Vi som har vært så heldige å få samarbeide med OD gratulerer den ungdommelige 40-åringen med dagen!

Åpent møte onsdag 20. oktober

Det blir åpent møte onsdag 20.oktober kl. 18.15 i aud. 2 SV- fakultetet. Temaet for møtet er ungdom og vold i Sør-Afrika og Norge.

Forebygging av vold blant ungdom

Sør-Afrika topper internasjonale statistikker over mord, voldtekter og væpnede ran. Store økonomiske forskjeller og en voldelig historie er viktige årsaker til volden. SAIH støtter organisasjoner som jobber med forebygging av vold blant ungdom.

Ikke akkurat kamp for likelønn

Under en tale til FNs permanente forum for urfolksspørsmål i mai tok Ms. Njuma Ekundanayo fra Congo utgangspunkt i at urfolkskvinner er en homogen gruppe. Sara Larsson, fra Sverige, legger heller vekt på mangfold og ulikhet.

FOKUS får TV-aksjonen 2005

"Vi håper at TV-aksjon til FOKUS vil bety økt oppmerksomhet rundt brudd på kvinners rettigheter som hinder for personlig og samfunnsmessig utvikling", sier leder i SAIHs kvinneutvalg Øygunn Brynildsen.

SAIH til FNs Forum for urfolk

10-21 mai samles organisasjoner, akademiske institusjoner og nasjonale myndigheter fra alle verdensdeler i FNs hovedkvarter i New York. De har alle en ting felles; arbeidet med urfolk. SAIH deltar sammen med partnere fra Bolivia og Nicaragua.

Utdanning som våpen i kampen mot aids

I dag, 1. desember, er den internasjonale hiv/aids-dagen. I dag vil omtrent 8000 mennesker dø av aids. Hiv-viruset må stoppes, skrev SAIH i Klassekampen i 2003.